Kinderen laten op het schoolplein de leeftijd van hun school zien.
Kinderen laten op het schoolplein de leeftijd van hun school zien. (Foto: PR)

Eben-Haëzerschool ’s-Gravenzande viert 65-jarig jubileum

Algemeen

Afgelopen week was het feest voor de leerlingen van de Eben-Haëzerschool in ’s-Gravenzande. Vorig jaar november bestond hun school 65 jaar en dat konden ze nu eindelijk vieren! 

door Annemieke Veldhuizen

Tijdens de jubileumweek stond er ’s middags geen les op het programma, maar hielden de kinderen zich op verschillende manieren bezig met het jubileum. Schoolleider Jacoline Ruijgrok begon de week met een mooie uitleg over de naam van de school. Eben-Haëzer betekent: ‘Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen’. Een betekenis die de christelijke school al die jaren ook zo heeft beleefd. Zo duurde het zelfs ruim vijf jaar tot de oprichting in 1956 eindelijk een feit was.

Thema’s uit grootmoeders tijd

In elke groep werd een thema uit grootmoeders tijd centraal. Zo werd er in groep 1/2 over het vervoer van vroeger gewerkt en konden de kinderen zelf oud-Hollandse spelletjes maken. Tijdens de projectmiddag- en avond werden die spelletjes samen met de ouders en grootouders gespeeld! Groep 3 dook in de wereld van de scholen van vroeger. Hoe werd er toen lesgegeven? Uiteraard geen digibord, maar een ouderwets krijtbord en een potje inkt om je pen in te dopen. Groep 4/5 werkte over het thema lezen en bestudeerde onder andere de verschillen in de leesboekjes van toen en nu. In groep 5/6 stonden oude vervoersmiddelen centraal. De leerlingen brachten grote dozen en stukken karton mee en bouwden onder andere een stoomtrein, een hoge bi en andere oude transportmiddelen na. Groep 7/8 verdiepte zich in de beroepen van toen. Veel beroepen bestaan tegenwoordig niet meer. Denk aan de kolenboer, scharensliep of voddenman.

Museum De Schilpen

Een van de hoogtepunten deze week was een bezoek aan museum De Schilpen in Maasland. Alles wat ze die week geleerd hadden, kwam daar zichtbaar tot leven. Enthousiaste medewerkers van het museum namen de leerlingen mee in een wel heel interactieve rondleiding. Zo werd er geroken aan mottenballen en konden de leerlingen ervaren hoe krap de tobbe eigenlijk was. En wie weet wat er bedoeld wordt met ‘het ondergeschoven kindje zijn?’ Na een bezoek aan de Schilpen weet je er alles van. Het hoogtepunt van het bezoek was uiteraard de eindstop in het kruidenierswinkeltje vol oud-Hollands snoep!

Projectmiddag en -avond

Op vrijdag was de projectmiddag en -avond. De leerlingen lieten hun ouders en grootouders zien wat ze die week allemaal gemaakt hadden. Oud-meester Solleveld vertelde een ontroerend geschiedenisverhaal. Er werd bingo gespeeld en twee vaders hebben heel de tijd poffertjes gebakken. Ook waren er heel veel oude foto’s, waar diverse ouders én grootouders zichzelf op terugzagen. Kortom, een mooie en geslaagde week, met een heel fijne afsluiting.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
de pijp met... Marjoke van Arnhem-Van Baalen Algemeen 14 aug, 10:00
Afbeelding
Zwaar ongeval tussen fietser en motorfiets Monsterseweg Algemeen 13 aug, 15:38
Afbeelding
Orgelconcert door André Knevel in Wateringen Algemeen 13 aug, 14:05
Afbeelding
Vrachtwagen rijdt zich klem in woonwijk en veroorzaakt schade Algemeen 12 aug, 14:43
Afbeelding
Weekendexpositie “Karen’s Art” in de Hofboerderij. Algemeen 12 aug, 14:04
Afbeelding
LTC ’s-Gravenzande kijkt naar de toekomst, officiële opening padelbanen Algemeen 12 aug, 12:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Koe in sloot geraakt nabij Woudseweg Algemeen 11 aug, 22:06
Afbeelding
Kortebaan De Lier afgelast wegens hitte Algemeen 11 aug, 16:30
Afbeelding
Opbouw vluchtelingenlocatie Haagweg in volle gang Algemeen 11 aug, 15:44
Afbeelding
Natuurlijk Delfland dient handhavingsverzoek in voor vinpootsalamanders Algemeen 11 aug, 15:22
Afbeelding
Kom tijdens de feestweek naar de expositie in de Oude Kerk Naaldwijk en ervaar 450 jaar geschiedenis! Algemeen 11 aug, 12:13
Afbeelding
D66: ‘Uiterlijk in 2025 bij elk huis een regenton’ Algemeen 10 aug, 13:50
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief