Particulieren stoppen met vluchtelingenopvang, verdere stijging verwacht

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexel)

Particulieren die Oekraïense vluchtelingen opvangen, bereiken na drie maanden langzamerhand hun limiet; tijdelijke opvang verschuift naar langdurige opvang. Regionaal zijn zo’n 280 Oekraïners op zoek naar een nieuwe plek. Dat aantal neemt naar verwachting toe.

Door Evelyne Lammerding

Met de op handen zijnde zomervakantie worden meer Oekraïners verwacht die vanuit de particuliere opvang op zoek zijn naar een nieuwe  al dan niet tijdelijke - plaats. “Met de zomervakantie voor de deur weten mensen ook niet zo goed wat ze nu moeten, want laat je mensen in je huis terwijl je zelf weg bent?”, zegt een woordvoerder van de gemeente Westland. Menig particulier blijkt daar niet voor te voelen. Daarnaast spelen irritaties of het gegeven dat de opvang eenvoudigweg teveel wordt voor het gezin een rol bij beëindiging.

Eerste bus

In Westland vinden in totaal 919 Oekraïners onderdak: 364 op een van de vier gemeentelijke opvanglocaties en 555 bij particulieren (cijfers 23 juni).

Na drie maanden gaat de rek er langzaamaan uit bij de particulieren, merken ze ook bij de gemeente Westland. Hoewel vluchtelingen uit Oekraïne in rustiger vaarwater komen en zij het leven enigszins weer oppakken, gebeurt het dat vluchtelingen niet meer bij particulieren kunnen blijven, staat in een nieuwsbrief.

Oekraïense vluchtelingen die vanuit de particuliere opvang een nieuwe plek zoeken, kunnen zich melden op een centraal ‘verdeelpunt’. Dat bevindt zich in de Broodfabriek in Rijswijk. Van hieruit worden de vluchtelingen verdeeld en herverdeeld over al dan niet particuliere opvanglocaties.

Broodfabriek

De blauwgele kleuren op borden buiten de Broodfabriek geven aan dat het meldpunt zich hier binnen bevindt. Het is nog rustig, deze maandagmorgen. Een paar taxibusjes komt aan. Buiten zit een jonge vrouw, ze zegt net te zijn aangekomen uit Oekraïne. Ze is het land met haar moeder en haar kind ontvlucht. Haar zus deed dat twee maanden geleden al. Die zit in Delft. De drie familieleden willen daarom ook graag in Delft worden opgevangen, legt zij uit.

Binnen houdt een beveiligingsmedewerker alle bezoek zonder afspraak tegen. Een personeelslid dat wordt opgetrommeld en alleen haar voornaam wil geven, verwijst voor alle vragen door naar de afdeling woordvoering van de gemeente Den Haag.

Herkennen

De gemeente Den Haag laat in een schriftelijke reactie weten de stijgende trend van beëindiging van particuliere opvang, te herkennen. Soms gebeurt dat na een aantal weken, anderen hebben nu drie maanden mensen in huis gehad. Door vakanties wordt de komende periode meer uitstroom verwacht.

Andere reden is de komst van meer gezins- of familieleden uit Oekraïne. Zij willen graag bij elkaar zijn, maar kunnen daardoor niet altijd bij dezelfde particulier blijven. De gemeente ziet tot haar opluchting dat nieuwe particulieren zich melden om vluchtelingen op te nemen.

Tot en met maandag was bekend dat zo’n 280 Oekraïners binnen Haaglanden de particuliere opvang binnenkort verlaten. Hoeveel van hen in Westland verblijven, kon de gemeente Westland voor het ter perse gaan van deze krant niet achterhalen.

Vluchtelingen worden zoveel mogelijk opnieuw in dezelfde regio gehuisvest. Een klein deel zonder regiobinding is landelijk geplaatst.

Harmonisch

Frank Hollaar uit Maasdijk zegt te terug te kijken op een mooie periode waarin zijn gezin een Oekraïense moeder en kind in huis opvingen. “De aanleiding is naar, maar wij zijn wel een ervaring rijker.”

Drie maanden had het gezin van zeven de twee ontheemden in huis. Hoewel zij met alles makkelijk meedraaiden, was het ook constant improviseren. Een soort verzadigingspunt diende zich aan. Daarbij: “Met de zomervakantie zijn de kinderen ook meer thuis. Het wordt dan krapper in huis.”

Toevallig kwam er plaats vrij in de voormalige brandweerkazerne in Maasdijk waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Twee van hen keren binnenkort terug naar Oekraïne. Zo is plaats vrijgekomen waar de gasten van Hollaar gebruik van maken. “Zij kwam er zelf mee. Het stoppen van opvang is bij ons natuurlijk gegaan. En hoe opvang verloopt, staat of valt met de mensen. Wij hebben geluk met ons gezin en met de gasten.”