Tom Groenheide is sinds 2018 vrijwilliger bij de Rechtswinkel Westland.
Tom Groenheide is sinds 2018 vrijwilliger bij de Rechtswinkel Westland. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Tom Groenheide: ‘De schouders eronder zetten’

Algemeen

Tom Groenheide (26) is vrijwilliger bij Rechtswinkel Westland. Hij was er begonnen om ervaring op te doen, maar klom al gauw op tot praktijkgroepleider en bestuurslid. Soms raakt hij ontroerd door de mensen die hij adviseert. “Die succesverhalen, dat is waar je het voor doet.”

Linda van der Klooster

Tom Groenheide is sinds 2018 verbonden aan de Rechtswinkel Westland, een vrijwilligersorganisatie waar Westlanders gratis en laagdrempelig advies kunnen inwinnen over juridische kwesties. Hij begon er als vrijwilliger Praktijkgroep Arbeidsrecht toen hij nog studeerde. “Ik wilde ervaring opdoen”, vertelt hij. “Ook wilde ik te weten komen of ik wel de advocatuur in wilde. Het is een misvatting dat je óf advocaat óf rechter wordt als je afgestudeerd bent als jurist. Ik werk nu bijvoorbeeld als bedrijfsjurist, maar er zijn tal van andere opties. Denk aan juridisch adviseur of werken bij een overheidsinstantie als het UWV. Ik heb zelf stage gelopen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en werken bij een vakbond is ook mogelijk. Dus veel meer dan rechter of advocaat.”

De Rechtswinkel is een club studenten en afgestudeerde juristen. “Je moet minimaal je propedeuse hebben. Ik had al iets meer ervaring toen ik me aansloot. Ik ging al met mijn master beginnen.”

Tom wilde specifiek arbeidsrecht gaan adviseren. “Ik heb de bachelor Recht en Bedrijfswetenschappen gedaan, want ik twijfelde tussen beide richtingen. Deze studie was een tussenweg. Helaas viel het deel Bedrijfswetenschappen een beetje tegen, dus heb ik voor de master Arbeidsrecht gekozen.

Succes

Redelijk snel groeide Tom door naar praktijkgroepleider Arbeidsrecht. “Dat houdt grofweg in dat ik verantwoordelijk ben voor die praktijkgroep. Dus ik ondersteun en kijk adviezen van collega’s na. Ik ben ook nog twee jaar bestuurslid geweest. Samen met anderen kijken hoe je de Rechtswinkel een zo groot mogelijk succes kunt maken.”

De interesse in het recht zat er bij Tom al jong in. “Mijn ouders gingen scheiden toen ik een jaar of 11 was. Het was geen prettige scheiding. Ik hoefde gelukkig zelf niet naar de rechtbank, maar ik was bij de pinken genoeg om te weten wat er speelde. Een paar jaar daarna kreeg ik verschillende baantjes. Ik ging nadenken over de rechten en plichten bij een baan en kreeg zo interesse in het arbeidsrecht. Het heeft me gevormd tot wie ik uiteindelijk ben geworden. Het is wel een beetje een eigenschap van mij om niet bij de pakken neer te zitten, maar te kijken wat je eruit kan halen. De schouders eronder zetten.”

‘Roots’

Omdat hij net is begonnen aan een nieuwe baan, is Tom gestopt als bestuurslid. Hij is nog wel vrijwilliger en praktijkgroepsleider. “Ik heb drie jaar gewerkt als intercedent en accountmanager bij een uitzendbureau . Daar was ik eigenlijk per toeval ingerold. Nu heb ik besloten om terug te gaan naar mijn ‘roots’, dus waarvoor ik heb gestudeerd. Ik ben net begonnen als junior bedrijfsjurist in de tuinbouw- en agrisector. Leuk: als Westlander heb je daar van nature binding mee.”

Spijt van de tijd dat hij een aantal jaar werkte in een branche die losstaat van zijn studie heeft Tom niet. “Ik ben er heilig van overtuigd dat die baan me heeft helpen ontwikkelen om nu deze baan extra goed te kunnen doen. Als intercedent heb ik veel geleerd, zoals de soft skills: het sociale en het communiceren met mensen.”

Die ervaring nam Tom ook mee naar de Rechtswinkel, waar hij adviseert bij zaken als werkgever- werknemer-relaties, ontslagzaken, ziektewetuitkeringen, re-integratie, wijzigen van arbeidsvoorwaarden en vaststellingsovereenkomsten, waarbij een werknemer bijvoorbeeld hoort dat de baas niet meer met hem of haar verder wil. “Het klinkt een beetje cliché maar je zit toch met echte mensen tegenover je, niet alleen met casussen op papier.”

Ontroerd

Soms raakt Tom ontroerd door de persoonlijke verhalen. “Niet echt leuk als iemand emotioneel tegenover je zit. Maar het is fijn als je dan iemand kan helpen.”

Soms zijn mensen erg dankbaar. “Ik heb een keer iemand geadviseerd bij een vaststellingsovereenkomst. Diegene kwam er uiteindelijk vanaf met meer dan gehoopt en vond ook nog een mooie nieuwe baan. Zij kwam daarna naar een vervolgafspraak om ons persoonlijk te bedanken. Die succesverhalen, dat is waar je het voor doet.”

De Rechtswinkel heeft een tekort aan vrijwilligers. “We zijn altijd op zoek naar mensen die dit als een stap in hun ontwikkeling zien. Zo hebben wij als Rechtswinkel Westland bijvoorbeeld twee gastlessen gegeven op middelbare scholen in het Westland. Om eigenlijk de juristen van de toekomst te enthousiasmeren en te stimuleren.”

Studeer je rechten of ben je afgestudeerd, academisch of hbo, dan zoekt de Rechtswinkel jou. Kijk op wetswinkelwestland.nl voor meer informatie. Geen juridische achtergrond? Op www.westlandvoorelkaar.nl staan veel andere leuke vrijwilligersvacatures.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Natuurwaardenkaart kan frustratie door stopzetten bouwprojecten voorkomen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Enzo van der Heijden winnaar SuperFlora Open Bloemen Toernooi op LTC Naaldwijk Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
35ste jubileum Ronde van Kwintsheul Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Westlandse touwtrekkers weer aan het touw Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zussen Droog zijn gestopt met De 3 Winckels: “Iedereen bedankt voor de leuke tijden” Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Monteur gewond geraakt bij brand in een transformatorruimte in De Lier Algemeen 9 aug, 10:48
Afbeelding
Veel rookontwikkeling na autobrand op Westlandroute Algemeen 8 aug, 16:44
Afbeelding
Jumbo Boere Tennis Event 2022 advertorial 8 aug, 12:28
Afbeelding
Trap bij Gantel Huys wordt toch wel aangepakt Algemeen 8 aug, 11:43
Afbeelding
Op de Pijp met... Algemeen 7 aug, 10:00
Afbeelding
Enorme omgekeerde vlag opgehangen aan het Westerleeplein in Maasdijk Algemeen 7 aug, 04:17
Afbeelding
Politie met kogelwerende vesten bedrijfspand in gegaan in Naaldwijk Algemeen 7 aug, 04:11
Afbeelding
Kerkdiensten voor Oekraïners in Honselse Regenboogkerk Algemeen 5 aug, 13:44
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief