Dreigend watertekort in ons gebied: vanaf donderdagochtend deze beperking

Algemeen
Om verzilting tegen te gaan, wordt het gebruik van sluizen vanaf komende donderdag beperkt voor de recreatievaart.
Om verzilting tegen te gaan, wordt het gebruik van sluizen vanaf komende donderdag beperkt voor de recreatievaart. (Foto: Pixabay)

Er dreigt watertekort in het gebied van Delfland. Tot dit gebied behoren onder meer Den Haag, Westland, Midden-Delfland, Maassluis, Vlaardingen, een deel van Schiedam en Rijswijk. Het waterschap besloot maandag 18 juli dat in dit gebied code geel geldt. 

“Dit betekent dat er een dreigend tekort aan zoet (doorspoel)water is. De maximale aanvoer van zoetwater is bereikt en door de aanhoudende droogte, warme temperaturen en lage rivierstanden neemt de hoeveelheid zout water in het gebied van Delfland toe”, zo meldde Hoogheemraadschap Delfland vandaag.

Donderdagochtend 21 juli

De inlaat van zout water moet daarom beperkt worden. Hiervoor neemt Delfland een maatregel: het schutten voor de recreatievaart wordt beperkt. Vanaf donderdagochtend 21 juli om 00:00 uur zullen mensen die voor hun plezier varen minder gebruik kunnen maken van verschillende sluizen in de regio.

Beroepsvaart

Het gaat om de kleine sluis van de Parksluizen in Rotterdam, de Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen in Vlaardingen. Voor de beroepsvaart geldt bij de grote sluis van de Parksluizen in Rotterdam schutten op aanbod. Daar kan de recreatievaart dan gelijk mee schutten.

Recreatievaart

Bij de overige sluizen (kleine sluis van de Parksluizen, Buitensluis in Schiedam en Vlaardingen Driesluizen) is er voor de recreatievaart eens per 2 uur een schutting heen en terug gedurende de openingstijden. De actuele openingstijden zijn te vinden op de site van de gemeente.

Dalende Rijnafvoer

Het dreigend tekort aan zoetwater komt door twee factoren: allereerst de sterk dalende Rijnafvoer. Nederland is voor de watervoorziening naast neerslag en grondwater voor een belangrijk deel afhankelijk van de wateraanvoer vanuit de Rijn. Dat de Rijnafvoer zo laag is, is eerder alleen voorgekomen in de tweede helft van juli in 1921, 1949, 1964 en 1976. In 2018, een ook erg droge en warme zomer, was de Rijnafvoer pas in augustus zo laag.

Aanhoudende droogte

De tweede factor is de aanhoudende droogte. De komende weken wordt er ook geen neerslag van betekenis verwacht, terwijl de temperaturen wel hoog blijven. Hoogheemraadschap Delfland: “Momenteel voert Delfland maximaal aan vanuit het Brielse Meer. Regionaal is op 13 juli besloten extra water aan te voeren, de zogeheten Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA).


“Met de KWA wordt water aangevoerd vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar Bodegraven en naar de Waaijersluis (kop van Hollandse IJssel). Met de DKW wordt water uit de Lek via de Krimpenwaard doorgevoerd naar de Hollandse IJssel.” - Hoogheemraadschap Delfland

Het maximum is bereikt voor de aanvoer van extra zoet water voor ons gebied

“Vanaf deze week ontvangt ons gebied extra zoetwater vanuit het Hoogheemraadschap van Rijnland. De KWA is maandag 18 juli in werking en het extra zoetwater bereikt woensdag 20 juli ons gebied. Met de aanvoer van water uit het Brielse Meer en via de KWA, is het maximum bereikt van de aanvoer van extra zoet water voor ons gebied.”

Als de droogte zo aanhoudt, worden verdere maatregelen in de toekomst niet uitgesloten, zoals nog meer beperkingen bij de sluizen. Hierover communiceert Delfland tijdig op hun website.

Oproep: gebruik zo min mogelijk water

De dringende oproep aan iedereen is: gebruik zo weinig mogelijk zoetwater (drinkwater uit de kraan en spoelwater in de wc, red.). Vul bijvoorbeeld liever geen zwembadjes en besproei de tuin alleen wanneer het echt noodzakelijk is.