Handtekeningen gezocht voor nieuwe school

Algemeen
V.l.n.r: Yvon Koene, Maud van der Knaap, Dave Robbemond en Martine de Bruijn.
V.l.n.r: Yvon Koene, Maud van der Knaap, Dave Robbemond en Martine de Bruijn. (Foto: PR)

Yvon Koene, Dave Robbemond en Martine de Bruijn verzamelen handtekeningen voor een nieuwe school. Als de voor 15 oktober 261 krabbels bij elkaar brengen, kunnen ze hun ‘Ondernemende School’ starten.

De drie initiatiefnemers kennen elkaar ruim 12 jaar en hebben allemaal ervaring in het onderwijs. In het najaar van 2021 ontmoetten de drie elkaar ‘opnieuw’ bij een lezing van Conrad van Pruijsen van De Ondernemende School, georganiseerd door vereniging Nieuw Westland. Op een Ondernemende School wordt er gewerkt vanuit de Waldorfpedagogiek. “Het ging over hoe je een nieuw schoolinitiatief kunt starten, waarin het welzijn van kinderen voorop staat. Hij gaf nieuwe inzichten hoeveel ruimte er is binnen de regels van het nieuwe inspectiekader,” vertelt Dave Robbemond. De drie werden daarvan zo enthousiast en nieuwsgierig, dat ze besloten af te spreken.

Missie

Er volgde een aantal verdiepende gesprekken en daaruit voortkomend zijn Yvon, Martine en Dave gestart met het ontwikkellab ondernemend onderwijs. In een vijftal bijeenkomsten hebben zij vanuit biografisch onderzoek hun eigen onderwijservaringen en onderwijsdenkbeelden, doordacht, doorvoelt en doorgewerkt. Dave: “Al snel werd duidelijk dat wij vanuit onze volle overtuiging hier hun missie van willen maken.” Inmiddels staan de initiatiefnemers ingeschreven als vereniging De Ondernemende School Westland. Samen met gemeenschapscoach Maud van der Knaap bouwen ze het initiatief voor de school verder uit.

Een tweejarig traject

Het aanmelden van het initiatief was de start van een tweejarig traject naar het openen van de deuren van de nieuwe school. Tot 15 oktober van dit jaar hebben de initiatiefnemers de tijd om voldoende handtekeningen van belangstellenden te verzamelen. Tot maart 2023 schrijven zij het onderwijsconcept en gaan met de inspectie in gesprek. In maart 2023 hoort het drietal of ze goedkeuring krijgen. In juni 2023 hopen zij op de toestemming van de minister en daarmee de bekostiging van de school. Dan is er nog een jaar om het onderwijs in te richten. 

Handtekeningen

De drie Westlanders kunnen de hulp van jonge ouders goed gebruiken om dit initiatief tot een succes te maken. Van 1 juli tot 15 oktober hebben zij de 261 noodzakelijke handtekeningen nodig van ouders met kinderen van 2, 3 en 4 jaar oud. Wie het initiatief wil steunen of meer informatie wil hebben, kan terecht op www.deondernemendeschool-westland.nl.