Dreigende sluiting Liers hok leidt tot vragen over ‘kapot maken Westlandse cultuur’

Algemeen
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Lev Dolgachov)

De dreigende sluiting van hok ‘t Lierse Kassie is voor LPF Westland aanleiding om het college aan de tand te voelen over het ‘kapot maken van de Westlandse cultuur’.

De vriendengroep van ‘t Lierse Kassie komt al bijna tien jaar samen in hun hok in De Lier. Eerst aan de Pastoor Verburghlaan, tegenwoordig aan de Hooflaan. “Zonder ons hok zouden wij nooit de hechte vriendengroep zijn geworden die we nu zijn”, schrijft Yannick Valstar van de vriendengroep in een brief aan de Westlandse politiek.” Toch dreigt er nu sluiting voor het hok.

In april 2021 komt het hok negatief in het nieuws nadat de politie er een illegaal coronafeest beëindigd. Dat incident leverde het hok een tweetal bezoeken van ambtenaren op, schrijft Valstar. Na maanden niets gehoord te hebben, valt er op 14 juli een brief op de mat. “In deze brief wordt beschreven dat ons hok in strijd is met het geldende bestemmingsplan en dat er zonder vergunning horeca-activiteiten plaatsvinden”, aldus Valstar. “De gemeente ziet zich naar eigen zeggen genoodzaakt om handhavend op te treden, en is daarom voornemens om ons een last onder dwangsom op te leggen van 5000 euro per overtreding. Concreet betekent dit dat wij binnen twee maanden ons hok volledig moeten verwijderen om aan deze dwangsom te ontkomen.”

Volgens Dave van der Meer van LPF Westland snijden de argumenten van de gemeente geen hout. Hij geeft aan dat vrijwel ieder hok de uitstraling en omvang van een café heeft en dat er altijd alcoholhoudende drank wordt geschonken. Hij wil weten waarom het college heeft gekozen voor deze nieuwe aanpak van Westlandse hokken: “Triest om te lezen dat juist na periode van een ‘Gouden Hok-competitie’ en een Hokkenkeurmerk het college er nu voor kiest om jongeren op straat zetten en het hok uit te jagen en hiermee wederom een Westlandse traditie om zeep helpt.”

Want de dwangsom voor het Lierse hok staat volgens LPF Westland niet op zichzelf. “Oranjecomités klagen dat er niets meer normaal te organiseren valt, verenigingen en evenementen hebben het zwaar, er mag ineens géén muziek meer gemaakt worden door Westlandse schuiten op de Westlandse wateren en nu gaat het college van WV, GBW en VVD dus ook de hokken aanpakken”, schrijft Van der Meer. Hij heeft liever dat het college de hokken omarmt in plaats van de jongeren ‘de straat op te jagen’. 

Ook Yannick Valstar hoopt op een gesprek met de gemeente. “Meerdere Westlandse partijen pleitten in hun verkiezingsprogramma’s van afgelopen verkiezingen voor ‘behoud van de Westlandse cultuur’,” schrijft hij. “Westland Verstandig pleit zelfs in haar ‘Tienpuntenlijst’ voor ‘Behoud van hokken zonder bemoeienissen van de gemeente.’ Wij willen jullie vragen dit besluit te heroverwegen en als gemeente een constructieve houding aan te nemen ten opzichte van het hokkenbeleid, waarbij er samen wordt gezocht naar een oplossing, in plaats van hokken zonder waarschuwing of gesprek een dwangsom op te leggen.”