Afbeelding
(Foto: )

Pijlers van de samenleving: “In zo’n vergadering val ik in slaap.”

Algemeen

Cor Bruggeling (78) heeft altijd in het verenigingsleven gezeten en deed altijd vrijwilligerswerk. Sinds de oprichting is hij al betrokken bij de Plusbus. Alle zestigplussers in het Westland en Hoek van Holland kunnen er voordelig mee op pad. “Ik ben vaak de eerste die binnenkomt, maar zelden de laatste die weggaat.”

Linda van der Klooster

De Plusbus van Vitis Welzijn wordt gerund door vrijwilligers. Cor Bruggeling stond aan de wieg van de Plusbus en is er nog steeds chauffeur. “Ik heb het naar mijn zin”, vertelt hij. “Een beetje sociale contacten houden. De meeste mensen die meerijden ken je wel. Dan maak je een praatje. ‘Van wie ben jij er een?’. Je weet hoe dat gaat met oude mensen. Ik ben nu zelf ook een beetje oud, dus ik vind het prima.” Cor heeft lang gewerkt als vrachtwagenchauffeur, maar daarvóór was hij metaalbewerker. “Al toen ik nog op school zat, deed ik dat. Ik was geen lieverdje op school. Toen ben ik naar de ambachtsschool gegaan. Dat wilde ik zelf.” Cor’s vader overleed toen Cor 16 was. “Ik had zeven kinderen onder me en ik moest van school af om geld te verdienen. Alleen mijn overuren hield ik zelf. Uiteindelijk ben ik vrachtwagenchauffeur geworden. Vrijheid. Want al die bazen om me heen is niks voor mij. Ik heb een hoop gezien in die tijd. Ik reed ook naar het buitenland.”

Samen
Cor heeft altijd in het verenigingsleven gezeten. “Alles wat je met andere mensen samen doet, heb ik gedaan. Je kan het niet alleen. Dan word je gevraagd voor dit en voor dat. Zo gaat dat als mensen je kennen: dan weten ze je voor alles te vinden. Zo zat ik bij de carnavalsvereniging 39 jaar in de organisatie. De zaal versieren, karren bouwen voor de optocht. En ik regelde alles voor het kaarten op vrijdagavond.” De carnavalsvereniging bestaat helaas niet meer. “Ik speel nu alleen nog kaart op de computer, klaverjassen. Ik speel niet om geld. Het moet wel leuk blijven.”
Cor is jarenlang leider en sportmasseur geweest bij voetbalvereniging RKSVM in Monster en richtte de supportersvereniging op. “Dan ben je zeven dagen per week in de weer voor de voetbalclub. Ik kreeg een sleutel van het clubgebouw. Dan kon ik er naartoe wanneer ik wilde. Ik ben vaak de eerste die binnenkomt, maar zelden de laatste die weggaat. Ik houd van gezelligheid, een biertje erbij. Mijn vrouw zei wel eens: ‘Je bent daar dag en nacht.’ Dat zei ze later ook over de Plusbus.”

Bestuur
Cor en zijn maat Koos werden 16 jaar geleden gevraagd om de Plusbus te helpen opstarten. “Ze hadden alleen nog een penningmeester en een secretaris en iemand van de gemeente. Ik werd meteen in het bestuur gezet. Ik heb toen tegen Koos gezegd: ‘Laten we dat maar doen.’ We kregen van de gemeente geld om te starten.” Er werden leden en vrijwilligers geworven. Een locatie om vandaan te werken was er nog niet. “En iedere maand maar vergaderen. Ik ben geen man om te vergaderen, dat was geen doen. Ik wilde rijden. In zo’n vergadering val ik in slaap. Er kwam een voorzitter. Die vroeg of ik de auto’s wilde regelen. Beetje onderhouden en zo. Ik heb ook nog even de planningen gemaakt. Maar ik ben niet zo’n man die achter de computer zit.” Uiteindelijk kwam Vitis Welzijn erbij en konden er twee auto’s gekocht worden, met geld van de stichting en van Oostdijk Auto, die nog steeds sponsor is. “Toen konden we starten met de eerste ritten. De sponsoring liep goed. Mensen die op de auto willen met hun reclame. Alles kan zonder subsidie van de gemeente.”

Oude garde
Inmiddels is Cor de enige die nog over is van de oude garde die bij de oprichting was. “Ik vind het nog steeds leuk. Als ik 75 word, dan word ik bijrijder, want dan mag ik niet meer rijden. Ik ben drie maanden uit de roulatie geweest wegens een hartritmestoornis. Gelukkig ben ik nu weer aan de slag.” Als Cor ooit helemaal geen auto meer mag rijden, dan wordt hij zelf lid van de Plusbus. “Een dag van tevoren bellen en voor een euro word je overal in het Westland naartoe gereden. Wat wil je nog meer?”

Zestigplussers, woonachtig in het Westland kunnen voor vijf euro per maand en een euro per rit lid worden van de Plusbus. De Plusbus rijdt op werkdagen op afspraak, van deur tot deur. Meer info via de Buurt Informatiepunten of 0174 - 444221. Chauffeurs, bijrijders en planners zijn van harte welkom. Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl. Daar zijn ook andere interessante vrijwilligersvacatures te vinden.

Foto: Chauffeur Cor Bruggeling van de Plusbus geniet in zijn vrije tijd graag van zijn tuin – Wolfgang van der Hoek.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Opa en kleindochter exposeren samen Algemeen 15 aug, 12:19
Afbeelding
VVD wil plannen jaarrond strandpaviljoens nieuw leven inblazen Algemeen 15 aug, 11:48
Afbeelding
de pijp met... Marjoke van Arnhem-Van Baalen Algemeen 14 aug, 10:00
Afbeelding
Zwaar ongeval tussen fietser en motorfiets Monsterseweg Algemeen 13 aug, 15:38
Afbeelding
Orgelconcert door André Knevel in Wateringen Algemeen 13 aug, 14:05
Afbeelding
Vrachtwagen rijdt zich klem in woonwijk en veroorzaakt schade Algemeen 12 aug, 14:43
Afbeelding
Weekendexpositie “Karen’s Art” in de Hofboerderij. Algemeen 12 aug, 14:04
Afbeelding
LTC ’s-Gravenzande kijkt naar de toekomst, officiële opening padelbanen Algemeen 12 aug, 12:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Koe in sloot geraakt nabij Woudseweg Algemeen 11 aug, 22:06
Afbeelding
Kortebaan De Lier afgelast wegens hitte Algemeen 11 aug, 16:30
Afbeelding
Opbouw vluchtelingenlocatie Haagweg in volle gang Algemeen 11 aug, 15:44
Afbeelding
Natuurlijk Delfland dient handhavingsverzoek in voor vinpootsalamanders Algemeen 11 aug, 15:22
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief