Een gierzwaluw. (Foto: Wikimedia Commons)
Een gierzwaluw. (Foto: Wikimedia Commons) (Foto: )

Gierzwaluw vertraagt groot onderhoud Geesterwijckstraat

Algemeen

Het groot onderhoud in de Geesterwijckstraat in Monster is tijdelijk op een laag pitje komen te staan. Opdrachtgever Arcade Wonen heeft vrijdag 22 juli per direct het werk aan de bovenverdiepingen van de laatste rij huizen stilgelegd na een melding van belemmering van een verblijfplaats van beschermde gierzwaluwen door de aanwezigheid van steigers.

Door Rianne Dekker

Naar aanleiding van de melding is een inspecteur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid ter plaatse geweest en concludeerde dat deze terecht was. “De inspecteur heeft de gierzwaluw zien invliegen in hetzelfde woonblok waar geen steigers stonden”, aldus Loeki den Besten, communicatieadviseur bij de Omgevingsdienst en incidentenvoorlichter bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. “Ook zijn er gierzwaluwpoepresten op de muren aangetroffen. De bouwsteigers stonden te dicht tegen de muur aan en blokkeerden daarmee de nesttoegang van de gierzwaluw. Gierzwaluwen hebben ruimte nodig, omdat ze niet direct vanuit het nest kunnen opstijgen en zich daarom eerst naar beneden laten vallen”.

Overheidsregels
Een en ander resulteerde in het per direct stilleggen van het werk aan de bovenverdiepingen, door het laten verwijderen van de steigers. Volgens Femke van Veen van Arcade Wonen kunnen de zwaluwen hierdoor ongestoord verder broeden. De woordvoerster geeft aan dat dergelijke meldingen niet vaak voorkomen, maar dat als het dan raak is, er wel een protocol klaarligt. “Als het gebeurt dan moet je ernaar handelen. Hiervoor zijn vanuit de overheid regels als het gaat om beschermde diersoorten en daar moeten we ons aan houden. Op de begane grond van de woningen gaan we verder met de werkzaamheden. In september, als het broeden en uitvliegen voorbij is, zetten we de werkzaamheden op de bovenverdieping verder voort. De betreffende bewoners zijn via een brief geïnformeerd”.

Voors en tegens
Niet iedere bewoner kon echter begrip opbrengen voor de beslissing van de woonstichting. Mevrouw Opstal van nummer 10 zag de steigers afgebroken worden, terwijl het schilders tape op de ramen achterbleef. Ook wijst ze op het tape waar de werkzaamheden aan de raamposten van haar schuur mee afgeplakt zijn. “Ik kan niet begrijpen dat zo’n project wordt stilgelegd. Ik houd van beesten hoor, maar dit is het werk wat mensen moeten doen, wat nodig is. Die beestjes zoeken toch hun weg wel met broeden. Ik heb het idee dat er meer naar vogels dan naar mensen wordt geluisterd”. Enkele huizen verder vindt men dat in de brief aangegeven had moeten worden dat er werkelijk sprake was van een broedplaats. “Dat kwam niet naar voren en dan mis je toch het totaalplaatje. Maar wij vinden het in principe een goede zaak dat nu eens een dier voorrang heeft op de mens. Er wordt al zoveel slechts tegen dieren gedaan”. Een andere bewoner geeft aan dat een andere werkwijze een hoop frustratie zou kunnen wegnemen bij dergelijke meldingen tijdens een werk. “Per drie huizen een steiger bouwen, de huizen helemaal afmaken en dan de volgende drie huizen. Zo zitten de bewoners in plaats van drie maanden drie weken in de steigers”.  Enkelen vragen zich ook af waarom er niet eerder onderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van broedplaatsen van gierzwaluwen, zodat erop geanticipeerd had kunnen worden met de werkzaamheden. “Net zoals bij de renovatie van de kerk in Ter Heijde. Daar waren de steigers in april weg”. 

Ook wees een bewoner op het bericht van Natuurlijk Westland, dat de gierzwaluw juist alweer aan het vertrekken is uit onze gemeente. Hoe zit dat dan? “Het broedseizoen is van mei tot en met juli, uitlopend tot begin augustus. Het kan dus voorkomen dat er nog gierzwaluwen aanwezig zijn”, legt Loeki den Besten uit. Vervolgens hebben de beschermde beestjes nog zo’n veertig dagen nodig om uit te vliegen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Opa en kleindochter exposeren samen Algemeen 15 aug, 12:19
Afbeelding
VVD wil plannen jaarrond strandpaviljoens nieuw leven inblazen Algemeen 15 aug, 11:48
Afbeelding
de pijp met... Marjoke van Arnhem-Van Baalen Algemeen 14 aug, 10:00
Afbeelding
Zwaar ongeval tussen fietser en motorfiets Monsterseweg Algemeen 13 aug, 15:38
Afbeelding
Orgelconcert door André Knevel in Wateringen Algemeen 13 aug, 14:05
Afbeelding
Vrachtwagen rijdt zich klem in woonwijk en veroorzaakt schade Algemeen 12 aug, 14:43
Afbeelding
Weekendexpositie “Karen’s Art” in de Hofboerderij. Algemeen 12 aug, 14:04
Afbeelding
LTC ’s-Gravenzande kijkt naar de toekomst, officiële opening padelbanen Algemeen 12 aug, 12:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Koe in sloot geraakt nabij Woudseweg Algemeen 11 aug, 22:06
Afbeelding
Kortebaan De Lier afgelast wegens hitte Algemeen 11 aug, 16:30
Afbeelding
Opbouw vluchtelingenlocatie Haagweg in volle gang Algemeen 11 aug, 15:44
Afbeelding
Natuurlijk Delfland dient handhavingsverzoek in voor vinpootsalamanders Algemeen 11 aug, 15:22
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief