In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal.
In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. (Foto: PR)

Een klein gebaar kan het verschil maken; wie stuur jij een kaartje?

Algemeen

De zomervakantie is voor veel mensen begonnen! Een bijzondere tijd waar velen naar uitkijken. Die lange zomervakantie vraagt ook aandacht in de strijd tegen eenzaamheid, want voor de thuisblijvers vallen vaste contactmomenten en wekelijkse bezoekjes weg.

Volgens de Seniorenraad en Ouderenbonden is de zomer een lange, eenzame periode voor veel thuiswonende 60-plussers. Volgens de cijfers van de Gezondheidsmonitor uit juni 2021 voelt 1 op de 10 Nederlandse volwassenen zich eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van. Ouderen hebben er het meest mee te maken. Ook in onze gemeente kennen we een hoog eenzaamheidspercentage. Veel mensen gaan op vakantie en activiteiten worden in de zomerperiode stop gezet. Door ons hiervan bewust te zijn, kunnen we onze aandacht richten op hen die juist nu een bezoek of activiteit kunnen waarderen. 

Zomerstop
Vaste activiteiten bij sportverenigingen, maar ook workshops, lessen en cursussen hebben in de zomermaanden vaak een periode van rust ingelast, de zomerstop. De wekelijkse activiteiten vallen dan even stil. Voor sportieve en actieve mensen is de zomerstop een periode van rust, maar voor veel senioren betekent de zomerstop dat het vaste uitje of contactmoment wegvalt. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Heb je door de zomerstop tijd over? Kijk dan eens wat je voor een ander kan doen! Een kop thee drinken met de gepensioneerde buurman, een spontane ontmoeting in de supermarkt of een appje sturen naar een tante. Een klein gebaar uit de omgeving kan het verschil maken. Een klein gebaar kan al een groot verschil maken voor iemand.

Eenzaamheid herkennen
Wat eenzaamheid is en hoe het voelt is voor iedereen verschillend. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Er zijn aanwijsbare momenten waarop iemand zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als de partner overlijdt, iemand verhuist of met pensioen gaat en de werkkring wegvalt. Ook als kinderen en kleinkinderen op vakantie gaan, ligt eenzaamheid op de loer.

Een kaartje: kleine moeite, groot plezier
Veel mensen brengen hun vakantie door in een andere omgeving. Laat thuisblijvers meegenieten van jouw vakantie! Door een berichtje te sturen vanaf je vakantieadres, laat je de ander weten dat je aan hem of haar denkt en deel met hen jouw ervaringen en het plezier. Een appje, een foto, een mailtje of een kaartje; het wordt enorm gewaardeerd. Het is eigenlijk een kleine moeite om te doen en het wordt als een groot plezier ervaren.

Zomer- en zondagprogramma
Vanaf nu wordt het nog gemakkelijker om concreet actie te ondernemen. Speciaal voor het stimuleren van activiteiten in de zomervakantie, is door gemeente Westland een activiteitenbudget beschikbaar gesteld. Met deze financiële ondersteuning kunnen inwoners en organisaties activiteiten organiseren om mensen elkaar te laten ontmoeten. Via www.vitiswelzijn.nl/activiteitenbudget is eenvoudig te vinden hoe het budget kan worden aangevraagd. Vermeld de activiteit ook wordt aan in de agenda van WestlandOntmoet (www.westlandontmoet.nl) Samen maken we er een mooie zomer van voor iedereen!

WestlandOntmoet
Ontmoeten kun je via WestlandOntmoet het hele jaar op veel plekken bij kleinschalige ontmoetingen in kleine groepjes of zelfs met twee mensen. Van 23 september tot 2 oktober is de Week van de Ontmoeting, in deze week besteedt WestlandOntmoet extra aandacht aan de kracht van ontmoeten.
Ook in Westland is veel behoefte aan een glimlach, een toereikende hand, een luisterend oor of een maatje om mee af te spreken en samen iets te doen. Denk aan een barbecue, bingomiddag, dansavond, theekransje, (voor)leesmiddag, onderhoudsactie, etc. Dat doe je tijdens het ontmoeten en het elkaar opnieuw ontmoeten. Kom zelf in actie en organiseer een mooie ontmoeting. Op de website kun je de ontmoetingen aanmelden.

WestlandOntmoet.nl

Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Ravage kleedt hoofdtrainer Sparta en lokale clubs Partnerbijdrage 18 uur geleden
Afbeelding
Senior String Band in de Cultuurschuur Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Winkel Langerak wordt Remmerswaal Roodenrijs Partnerbijdrage 21 uur geleden
Afbeelding
PKN De Lier nu officieel Groene Kerk Algemeen 27 sep, 09:14
Afbeelding
Sosef Schilders doet alleen nog duurzaam vastgoedonderhoud Algemeen 26 sep, 18:40
Afbeelding
Cor van Dam Nederlands werpkampioen Sport 26 sep, 18:33
Afbeelding
Meer dan zestig activiteiten tijdens Burendag in Westland Algemeen 26 sep, 14:51
Afbeelding
Liers WPS is meest actieve leerbedrijf van Zuid-Holland Algemeen 26 sep, 12:30
Afbeelding
Nipt verlies FC Westland bij White Stones Sport 26 sep, 11:52
Afbeelding
Groeten is ontmoeten: Week van de Ontmoeting van start Algemeen 26 sep, 11:37
Afbeelding
VELO redt het niet in de klassieker van het badminton Sport 26 sep, 11:20
Afbeelding
Mark Tuitert inspireert Westlandse ondernemers: ‘Bereik met jouw team the next level!’ Algemeen 26 sep, 11:19
Afbeelding
Gebroeders Sinke behalen allebei 3e plaats Sport 26 sep, 09:55
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief