Op drukke stranddagen blijft er veel afval achter op het strand.
Op drukke stranddagen blijft er veel afval achter op het strand. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Stichting De Noordzee trapt grootste landelijke strandopruimactie af

Algemeen

De negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour is afgelopen maandag van start gegaan. Ruim 2000 vrijwilligers zetten zich in augustus in om de Noordzeekust te ontdoen van afval. 

Deze editie staat in het teken van het opruimen van peuken en het behouden van de diverse Noordzeenatuur. Vijftien dagen lang ruimen duizenden vrijwilligers afval op langs de hele Noordzeekust. Zo vraagt de stichting aandacht voor een schone en gezonde Noordzee. 

2000 vrijwilligers

Ruim 2000 vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de 30 opruimacties. Elke dag wordt het strand tegelijkertijd in het noorden en in het zuiden van het land opgeruimd. De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen. De landelijke opruimactie start vandaag in Cadzand en op Schiermonnikoog. Maandag 15 augustus is de laatste dag van de Tour bij Zandvoort - dan worden de resultaten bekendgemaakt.

Peukenvrij

Deze editie is er extra aandacht voor vervuiling door peuken. Op populaire stranden in Nederland is de sigarettenpeuk namelijk het meest gevonden afval. Peuken bestaan grotendeels uit plastic. Er zitten allerlei giftige stoffen in en één peuk kan wel 1.000 liter water vervuilen. “Dus ze horen absoluut niet thuis in de natuur,” vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. “Het strand is geen asbak. Peukenvrije stranden zijn nodig voor een schone en gezonde zee.” Daarom worden tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour elke dag alle peuken apart gehouden en geteld. Hiermee maakt Stichting De Noordzee deze vervuiling zichtbaar. Daarnaast roept Stichting De Noordzee met een petitie gemeentes op het peukenprobleem aan te pakken met peukenvrije stranden. Tijdens de editie van vorig jaar zijn er in vijftien dagen 57.772 peuken van het strand geraapt. 

Noordzeenatuur

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wil Stichting De Noordzee ook de schoonheid en biodiversiteit van de Noordzeenatuur laten zien. “Er is volop leven in de Noordzee. Van zeehond tot inktvis, van jan-van-gent tot heremietkreeft, van harlekijnslak tot zeeanemoon. De Noordzeenatuur is prachtig, uniek en we moeten haar beschermen en versterken. Want helaas staat ze onder druk door afval en andere menselijke activiteiten,” vertelt mariene ecoloog Serena Rivero. Daarom organiseert Stichting De Noordzee naast de opruimacties op diverse locaties langs de kust excursies en andere activiteiten om strandbezoekers kennis te laten maken met de natuur in de Noordzee.

Inschrijven

Het is nog mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. De opruimetappe in Monster gaat van start op woensdag 10 augustus. De club verzamelt dan om 10.00 uur bij Bondi Beach Club. Daar krijgen deelnemers eerst uitleg over de dag, om 10.30 uur gaat de opruimactie van start. Rond 15:30 uur verzamelt iedereen weer bij Bondi Beach waar de resultaten bekend worden gemaakt en de dag gezamenlijk wordt afgesloten. 

Op deze locatie staat ook onze speciale Noordzeekraam. Hier kan je tussen 11.00 tot 17.00 langskomen. Heb je niet genoeg tijd om de hele dag mee te lopen, maar wil je wel een uurtje helpen? Dan kun je bij de Noordzeekraam terecht. 

Voor meer informatie en inschrijven: www.beachcleanuptour.nl/monster.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Ravage kleedt hoofdtrainer Sparta en lokale clubs Partnerbijdrage 19 uur geleden
Afbeelding
Senior String Band in de Cultuurschuur Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Winkel Langerak wordt Remmerswaal Roodenrijs Partnerbijdrage 22 uur geleden
Afbeelding
PKN De Lier nu officieel Groene Kerk Algemeen 27 sep, 09:14
Afbeelding
Sosef Schilders doet alleen nog duurzaam vastgoedonderhoud Algemeen 26 sep, 18:40
Afbeelding
Cor van Dam Nederlands werpkampioen Sport 26 sep, 18:33
Afbeelding
Meer dan zestig activiteiten tijdens Burendag in Westland Algemeen 26 sep, 14:51
Afbeelding
Liers WPS is meest actieve leerbedrijf van Zuid-Holland Algemeen 26 sep, 12:30
Afbeelding
Nipt verlies FC Westland bij White Stones Sport 26 sep, 11:52
Afbeelding
Groeten is ontmoeten: Week van de Ontmoeting van start Algemeen 26 sep, 11:37
Afbeelding
VELO redt het niet in de klassieker van het badminton Sport 26 sep, 11:20
Afbeelding
Mark Tuitert inspireert Westlandse ondernemers: ‘Bereik met jouw team the next level!’ Algemeen 26 sep, 11:19
Afbeelding
Gebroeders Sinke behalen allebei 3e plaats Sport 26 sep, 09:55
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief