De renovatie van het zwembad is onzeker.
De renovatie van het zwembad is onzeker. (Foto: PR)

Openluchtzwembad De Waterman opnieuw in onzekerheid

Algemeen

Het voortbestaan van het openluchtzwembad De Waterman in Wateringen verkeert opnieuw in onzekerheid. De renovatiekosten blijken zoveel hoger uit te pakken dat de gemeenteraad zich nog eens over de toekomst va het bad moet buigen. “Met gekromde tenen wachten wij af.”

Evelyne Lammerding

De toekomst van De Waterman leek in kannen en kruiken. Het geld lag klaar om de renovatie uit te voeren. “Wij hadden een berekening voor onder meer een nieuwe technische ruimte gemaakt en aan de gemeente voorgelegd. Hun berekening lag heel dichtbij die van ons. De gemeente besloot 2,6 miljoen euro te investeren in De Waterman,” zegt Leo Zwinkels, voorzitter van de werkgroep Waterman Natuurlijk die het zwembad exploiteert.

“Met zo’n vijftig vrijwilligers exploiteren we het zwembad. Maar het vastgoed is van de gemeente. Die laat de renovatie uitvoeren, zoekt bouwers en onderhandelt. Op het moment van uitvoering worden de vrijwilligers er weer bij betrokken,” legt hij uit.

Verschoven

De vrijwilligers en ook de gemeente dachten dat de Waterman in september 2021 zou sluiten voor renovatie. Maar de werkzaamheden verschoven naar mei en juni van dit jaar. “Vorig jaar september hadden wij alle glijbanen, startblokken en alle materialen rond het bad gedemonteerd,” zegt Zwinkels.

Maar de gemeente en uitvoerders bleken nog niet uit onderhandeld, zegt Zwinkels. “Er waren allerlei redenen voor de traagheid van de onderhandelingen. En je kent de situatie in de bouw. De prijzen vliegen omhoog. Zoveel, dat de kosten nu ver boven de 2,6 miljoen liggen.’’

Voorbereidingen

Verantwoordelijk wethouder Anko Goudswaard (GBW, Sport) schrijft in een memo dat de voorbereidingen van de verbouwing en verdere uitwerking van de plannen eind 2021 waren begonnen.

De kosten in de geactualiseerde offertes van de bouwers, blijken later ‘aanzienlijk hoger’ uit te vallen. De laatste stand van zaken is dat de totale investering neerkomt op 4,56 miljoen euro. Dat is zo’n € 2 miljoen meer. Als Goudswaard een subsidieregeling van € 762.000 voor sportaccommodaties meerekent die de gemeente kan krijgen, kampt de gemeente met een financieel tekort van € 1,2 miljoen, rekent hij voor. De wethouder zegt dat geld niet te hebben om de renovatieopdracht te verstrekken. Gevolg is dat De Waterman opnieuw tegen het licht wordt gehouden binnen politiek Westland.

Het college bespreekt de zaak na het zomerreces met de raad, schrijft Goudswaard. Maar de gemeenteraad bespreekt het onderwerp naar verwachting nog niet in de raadsvergadering van 14 september besproken, laat een gemeentewoordvoerder weten.

“Wij wachten af,” zegt Zwinkels. “Als de raad akkoord gaat, dan reken ik erop dat we volgend jaar niet open gaan, maar in 2024.” De wethouder voorziet echter een risico voor de uitvoering van de renovatie in 2023 vanwege schaarste aan personeel en materialen in de bouwsector.

Verduurzaming

Renovatie van De Waterman is noodzakelijk, benadrukt Zwinkels. Een uitgebreide onderhoudsbeurt redt het bad niet: “De Waterman is technisch verouderd. Als je het dan hebt over de veiligheid, slaat de balans in de toekomst uit naar de verkeerde kant.”

De modernisering betekent ook verduurzaming van het bad. “Er komt een nieuwe technische installatie in een nieuwe technische ruimte. De betonbak blijft, maar daarin komt een roestvrij stalen bak. Daarmee ben je af van beton dat deels oplost en loslaat. Het gaat om een bak met een waterverversingsysteem en een goot waarin het water kan overlopen. Verder komt er een warmtepomp voor warm water. De warmte komt uit de lucht; op het dak komen collectoren voor de warmtepomp.”

Om zoveel mogelijk energie te besparen, worden de baden afgedekt met een lamellen systeem: “Vierkante blokjes met lucht die je over het bad uitrolt als er niemand zwemt. Zo houd je de warmte in het water vast. ‘s Nachts koelt het water het meest af. Dan gebruik je het systeem. Verder wordt ‘s morgens gezwommen, maar de volgende bezoekers komen ‘s middags. In de tussentijd gebruik je het systeem ook. Het zijn alternatieven voor de fossiele brandstoffen. Zo wordt De Waterman dat in de jaren ‘30 is gebouwd en nog tussen de polders lag, toekomstbestendig.”

Eerst moet de gemeenteraad zich erover uitspreken.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vrijwilligster Kitty uit Poeldijk is als een ‘tweede moeder’ voor Annet Zorg gisteren
Afbeelding
Eerste volledige klok Landelijk Veilen bloemen, klok N05 in Naaldwijk verdwijnt Agrarisch 30 sep, 06:00
Afbeelding
Feel-good cabaret ‘Every Boeddha Happy’ met Arie Vuyk in Cultuurschuur Cultuur 29 sep, 22:43
Afbeelding
Mark Rutte onder de indruk van Westlandse Mechatronica-kampioenen ROC Mondriaan Algemeen 29 sep, 20:35
Afbeelding
Deze eigentijdse en eigenwijze nieuwe radiozender beluister je vanaf 3 oktober in de gehele regio Algemeen 29 sep, 20:30
Afbeelding
Westlandse brandweerkorpsen opgeroepen voor Zeer Grote Brand in Den Haag 112-nieuws 29 sep, 19:08
Afbeelding
Snelweg A4 richting Rotterdam is afgesloten voor verkeer 112-nieuws 29 sep, 16:13
Afbeelding
Bestuurder vlucht na aanrijding Rotterdamseweg Schipluiden 112-nieuws 29 sep, 11:47
Afbeelding
Veel goede ideeën tijdens Politiek & Pils van Westlandse VVD over cybersecurity Gadgets & Tech 29 sep, 11:02
Afbeelding
Elk meubel in vakkundige handen bij familiestoffeerderij De Vierde Generatie Partnerbijdrage 29 sep, 10:30
Afbeelding
Taxatiemiddag in Hotel Elzenduin Algemeen 29 sep, 09:39
Afbeelding
Pijlers van de samenleving: ‘Een soort maatschappelijk werk’ Algemeen 29 sep, 09:36
Afbeelding
Start Week van de Eenzaamheid: in Haaglanden zijn meer mensen eenzaam dan landelijk gemiddeld Algemeen 29 sep, 06:45
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief