7e editie BOAL International U14 Tournament weer op het programma

Algemeen
Jan van der Deijl (L.) en Leo de Haan kijken reikhalzend uit naar wie de opvolger gaat worden van RSC Anderlecht .
Jan van der Deijl (L.) en Leo de Haan kijken reikhalzend uit naar wie de opvolger gaat worden van RSC Anderlecht . (Foto: Richard Mulder)

Van 19 t/m 21 augustus is het Juliana Sportpark weer het decor van het BOAL International U14 Tournament waarin vele talenten hun voetballende kunsten gaan vertonen. Zestien teams strijden om de toernooiwinst. 

Marcel Zaat

Toernooidirecteuren Jan van der Deijl en Leo de Haan kijken samen met 140 vrijwilligers reikhalzend uit wie de opvolger gaat worden van RSC Anderlecht, de laatste winnaar in 2019. “Wat had Anderlecht toen een geweldig elftal. Zelden zo een jeugdteam gezien”, trapt van der Deijl af. 

In 2014 werd de eerste editie van het gratis toegankelijke BOAL-jeugdtoernooi georganiseerd. In samenwerking met Joer International is dit keer wederom een indrukwekkend deelnemersveld, dat uit negen landen (verdeeld over zes Nederlandse ploegen en tien buitenlandse ploegen) bestaat. Buiten Europa komt het Braziliaanse Laranja Mecanica, dat staat voor Oranje machine, de Braziliaanse koosnaam voor het Nederlands Elftal op het WK 1974, naar ’s-Gravenzande. Voor het eerst in de historie is er geen delegatie uit Japan, een écht voetbalmaf land volgens het duo. “De hele J-League uit Japan wil hier voetballen. Door de nasleep van corona gaat dit niet lukken. Volgend jaar staan zij op zeker wéér in de rij. Er heeft zich nu ook al een Amerikaanse club aangemeld die volgend jaar mee wil doen.”

Nestor Leo de Haan, sinds 1978 in allerlei functie als vrijwilliger aan de club verbonden heeft het budget voor het toernooi weer rond gekregen. “Wij hebben in BOAL een trouwe hoofdsponsor, wij hebben subsponsors en teamsponsors, die voor alle teams hetzelfde bedrag betalen. Het mooie van dit toernooi is dat er nog heel veel sponsors van het eerste uur hun bijdrage leveren. Verder hebben we een behoorlijk aantal bedrijven die ons in ‘natura’ sponsoren.”

Invliegen sterspeler

Joer International, dat negen jaar geleden een nieuwe locatie zocht omdat een toernooi in Tiel niet doorging, regelt een groot aantal de clubs. Vanuit het eigen netwerk maakt de toernooiorganisatie ook nog afspraken met deelnemers. Ajax is de grote afwezige. Van der Deijl: “Het toernooi paste niet in hun voorbereiding. Jammer maar het is niet anders.” Dat het prestigieuze toernooi enorm hoog aangeschreven staat is duidelijk. “Manchester United doet bewust niet mee omdat hun hoofdscout het toernooi te zwaar vindt. Zij willen geen modderfiguur slaan”, aldus De Haan. Ook Van der Deijl kent nog een mooie anekdote. “In 2018 vroeg Bayern München op vrijdag nog of ze een speler in mochten laten vliegen. Dat was hun licht geblesseerde sterspeler. Zij wilden toch graag het toernooi winnen, hetgeen gebeurde.”


Kosten

Ook dit keer zijn er weer gastgezinnen ingezet om de ploegen te herbergen. Zeker ook om de kosten in de hand te houden. Van der Deijl ziet ook de kosten hierin exorbitant stijgen. “Wij willen minimaal vier teams in gastgezinnen kwijt. Als je alleen al kijkt hoe de kosten zijn opgelopen. Kosten voor hotels en vervoer, het is allemaal flink omhooggegaan. Benfica heeft een behoorlijk eisenpakket. Daar gaan wij net in mee. De reiskosten nemen de verenigingen zelf voor hun rekening. Een sponsor van ons wil graag Barcelona, maar daar gaat de teller al lopen als de bus van Camp Nou naar het vliegveld vertrekt. Daar gaan wij niet aan beginnen.”

Burgemeester Bouke Arends zal aanstaande vrijdag om 16.30 uur de officiële aftrap doen van het toernooi. Het duo ziet het toernooi als een grote promotie voor Westland. “Met FeVoWest zijn wij in het verleden contact geweest om een Westlands jeugdelftal te formeren en deze deel te laten nemen. Hoe prachtig zou het zijn om de beste Westlandse jeugdspelers van deze leeftijd bij elkaar te krijgen. Toch ook ideaal voor de onderlinge binding van de Westlandse clubs en voor deze gassies toch geweldig om tegen grote Europese ploegen te spelen. Wie weet komt het er ooit van.”

Wie er zondagmiddag de opvolger van Anderlecht, dat in de 2019 in de finale Club Brugge versloeg, gaat worden is voor beiden moeilijk in te schatten. FC ‘s-Gravenzande zelf zal het hoogstwaarschijnlijk niet worden. “Wij doen mee met het team onder de 15. Dan kunnen wij meer weerstand bieden. Eén keer verloren wij de halve finale van Borussia Dortmund. Dat was na strafschoppen. De vorige editie werden wij laatste, maar met dit prachtige deelnemersveld met allemaal BVO’s natuurlijk geen schande.”