Afbeelding
(Foto: Pexels)

Groeiende vraag naar losloopgebied voor honden

Algemeen

Westland Verstandig gaat de mogelijkheden voor meer hondenlosloopgebieden in Westland bekijken. Veel vragen voor meer uitlaatplekken en een petitie vormen de aanleiding voor het onderzoek. Adriane Bijlsma runt een van de vele hondenuitlaatservices in Westland en is er blij mee. “Als er zoiets kan komen als het Elsenburgerbos in Rijswijk, dan zijn wij geholpen.”

Evelyne Lammerding

Steeds meer vragen voor extra hondenlosloopgebieden kreeg de fractie van Westland Verstandig deze zomer. Fractievoorzitter Peter Duijsens heeft laten weten dat de partij gaat bekijken waar in Westland mogelijkheden zijn voor zulke gebieden. Hij wil daarbij ook goed kijken naar de omgeving, omdat omwonenden er geen last van moeten hebben.

Een van de hondeneigenaren in Westland die voor zo’n losloopgebied pleit, is Nicolien Pronk uit De Lier. De bewoonster van de wijk Molensloot is begin deze maand een petitie begonnen. Die is tot nog toe 77 keer ondertekend en loopt nog tot en met 11 november.

Veilig

“Ik ben de petitie begonnen, omdat ik zelf twee kleine honden heb,” zegt Pronk. “Vroeger woonde ik in Den Haag waar ik de honden kon uitlaten op een heel groot veld met een hek eromheen, op Ockenburgh. Daar kon ik ze veilig loslaten.”

Ze mist zo’n veilig losloopgebied in Molensloot. “Behalve een klein hoekje bij de sportvelden, heeft De Lier geen losloopgebieden.”

Het terrein waar honden los kunnen lopen, ligt voor haar en haar wijkgenoten bovendien ver van hun woningen af. Veel eigenaren laten hun honden daarom maar in de buurt loslopen, constateert Pronk. “Er is wel een veld met een speeltuin bij Windmolen, maar daar komen ook veel fietsers en bromfietsers. Dus is het niet veilig om je hond daar los te laten lopen.”

Uit gesprekken die zij voert met andere hondenuitlaters uit haar wijk, maakt zij op dat veel meer mensen graag een uitlaatveld in de buurt hebben. Met het oog op meer nieuwbouw, verwacht zij dat die behoefte gaat toenemen.

De Lierse heeft de gemeente Westland ook aangeschreven. Pronk wacht nog op een inhoudelijk antwoord.

Uitlaatservice

Adriane Bijlsma runt de hondenuitlaatservice Fun2gether. Zij gaat op pad met groepjes van maximaal acht honden. Er werken zes ‘hondenuitlaters’ voor de dienst die wekelijks tussen de vijftien en dertig honden uit het hele Westland uitlaat.

Bijlsma rijdt met de viervoeters naar het Elsenburgerbos in Rijswijk of de Broekpolder in Vlaardingen. “Wat er in Westland aan losloopgebieden bestaat, is heel klein,” verklaart zij.

De hondenbegeleider loopt telkens een uur met de honden. “In het Prinsenbos in Naaldwijk kan je een rondje van 20 minuten lopen. Als ik met twee of drie honden ben, ga ik er wel eens heen. Loop je met meer honden, dan gaat dat niet. In het Prinsenbos lopen ook veel kinderen en wandelaars.”

De ‘hondendijk’ bij Monster is volgens haar veel te druk voor de uitlaatservice: “Een rechte dijk waar je wordt gedwongen elkaar te kruisen is onprettig. Ik loop met een groepje honden waar op zo’n moment andere honden bij komen. Dat geeft onrust en leidt soms tot vechtpartijen.”

De Wollebrand? “Onoverzichtelijk,” voert Bijlsma aan. “Veel smalle paadjes met bochtjes. Je kan plotseling voor een ander staan. Dat is voor ons en voor de ander niet prettig. Alleen als je met een of hooguit twee honden loopt, kan je daarheen.”

Het strand blijkt ook geen oplossing voor hondengroepjes: “Het is altijd een eind lopen naar het strand en dan moeten ze zijn aangelijnd. Honden rennen als ze strand zien. Ik word uit elkaar getrokken als ik dat doe.”

Vraag

Ze weet dat mensen soms commentaar hebben op de hondengroepjes die zij uitlaat. “Maar ze moeten toch ergens heen. En Westland telt best veel hondenuitlaatservices. De vraag is er.”

Bijlsma is als trainer verbonden aan de hondensportvereniging De Vrije Sprong in ‘s-Gravenzande. Daar huurt zij eveneens ruimte voor de hondendagopvang die zij naast de uitlaatservice runt. “De dagopvang rijst de pan uit. Daarvoor zoek ik een nieuwe locatie met een grote binnenruimte voor straks als het weer minder wordt.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Sportwethouder Anko Goudswaard trapt SantaRun af Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Twee gewonden na ongeval op Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk Video 19 uur geleden
Afbeelding
Fietsster gewond na aanrijding, automobilist rijdt door Galgeweg ‘s-Gravenzande 112-nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Groep 8 van De Achtsprong doneert aan Hartstichting Algemeen 30 nov, 13:30
Afbeelding
Lezing over invloed Westlandse familie op klassiek onderwijs Algemeen 30 nov, 09:14
Afbeelding
De kranten staan weer online! Algemeen 30 nov, 08:00
Afbeelding
Team Westland deelt het Westlandse miljoen uit Algemeen 29 nov, 13:44
Afbeelding
Rosanne den Drijver verslaat alle jongens Sport 29 nov, 13:40
Afbeelding
Poeldijker heeft mortierbommen in schuur Algemeen 29 nov, 13:12
Afbeelding
Westlandse voorjaarsbeurs bloemenveiling verplaatst naar Rijswijk Werken 29 nov, 12:59
Afbeelding
Op zoek naar de gouden tip die leidt naar Jaïr Soares: ‘Minimaal een persoon weet iets’ Algemeen 28 nov, 20:46
Afbeelding
Voorzitterswissel bij Jongerenraad: ‘Onze ideeën worden steeds vaker opgepikt door de Gemeenteraad!’ Politiek 28 nov, 20:13
Afbeelding
Vermist en gemist: Whiskey Algemeen 28 nov, 17:40
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief