‘Het gaat erom meer mensen in beweging te krijgen’

Algemeen
De deelnemers trainen een kleine drie maanden onder leiding van deskundige trainers.
De deelnemers trainen een kleine drie maanden onder leiding van deskundige trainers. (Foto: PR)

Welke Westlander kent het niet: het Ter Heijde Lopersproject? Zaterdag 3 september start alweer de 34e editie van dit bekende initiatief van Olympus ’70, dat in samenwerking met de Ter Heijde Runners wordt georganiseerd.

Na twee coronajaren is er wel een en ander veranderd bij ‘het project’, zoals het in de volksmond ook wel wordt genoemd. Meest in het oog springende wijziging is misschien nog wel de nieuwe coördinator. Good old Peter Duyndam werd opgevolgd door Yvette de Jong, naast coördinator tevens bestuurslid bij Olympus ’70. “Ik heb er wel even over na moeten denken”, bekent Yvette, “maar volgens Peter valt het organiseren allemaal erg mee, ha ha. Uiteindelijk heb ik besloten het stokje over te nemen, het project is immers té leuk en belangrijk om niet georganiseerd te worden.”

Teller

Dat laatste is zeker waar. De deelnemers trainen een kleine drie maanden onder leiding van deskundige trainers naar de apotheose op 19 november toe. Die dag vindt in Monster de Venéco Beach Run plaats (een halve marathon), evenals de 10 van DAEL en de Optiflor Run over 5 kilometer. Ook wordt er die dag gewandeld, zodat ook wandelaars zich in kunnen schrijven voor het Ter Heijde Project. “Inmiddels loopt de teller met deelnemers in rap tempo op”, zo weet Yvette te melden. “We hopen uiteindelijk op zo’n 300 deelnemers over alle afstanden en disciplines uit te komen. Waarom dit hoge aantal belangrijk is? Omdat we in Westland graag mensen in beweging krijgen én houden, ook na het project. Dat dit heel belangrijk is behoeft amper nog enige toelichting: je krijgt een goede conditie, voelt je zowel fysiek als mentaal beter én versterkt er ook nog eens je immuunsysteem mee.”

Gezelligheid

Maar naast ‘praktische’ voordelen is het natuurlijk ook heel gezellig om deel te nemen aan het project. Yvette: “Je ontmoet andere mensen, bent lekker actief in de buitenlucht; we lopen over het strand en door de duinen. We organiseren ook enkele locatietrainingen zoals een dropping. Ook brengen we een bezoekje aan Olympus ’70 én aan ons goede doel BoereGoed. Kortom, genoeg redenen om je óók in te schrijven. Ik nodig iedereen van harte uit voor de aftrap op zaterdag 3 september om 14.00 uur bij Sporthal De Wielepet in Monster.”

Inschrijven kan via www.terheijderunners.nl.