Op de pijp met... Anja Keijzer en Marijke van Ruyven

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Even pauze. Even op de pijp. Bakkie doen, praatje maken. Met en over bijzondere Westlanders. Westlanders met een verhaal. Over Westlandse waarden, en over heden, verleden en toekomst. Deze keer praten we met Anja Keijzer en Marijke van Ruyven.

Tekst: Esdor van Elten / Foto’s: Ton van Zeijl

Van kunst mogen zoveel mogelijk mensen genieten, vinden schilderes Anja Keijzer (60) en keramiste en sieradenmaakster Marijke van Ruyven (57). Daarom organiseren de twee kunstenaressen komend weekend alweer voor de dertiende keer de Open AteLIER Route in De Lier. “Het doel? Veel mensen bereiken, om te genieten van mooie plekjes en kunst te kijken. en gewoon gezelligheid.” Anja woont in Maassluis ‘maar ik kan de Maasdijk net zien’. Marijke woont met haar man André in De Lier. Samen hebben ze drie bonuskinderen.


Met wie zit ik hier?

Anja: Ik ben Anja. Geboren in Maasland als boerendochter. De boerderij bestaat nog, dit is nu gemeente De Lier. Mijn zus Marianne en zwager Henk wonen er en ik heb er mijn atelier en kunstwinkel ‘t Penseeltje.’ Ik heb nog drie broers. Opgroeien op de boerderij was heerlijk. Altijd ruimte en het gevoel van vrijheid, en dieren om je heen om voor te zorgen.Marijke: Ik ben Marijke, geboren in Naaldwijk in een gezin van vier kinderen. Ik heb nog twee broes en een zus. Mijn vader werkte als onderhoudsmonteur in het Kurhaus en was zelf ook een echte ‘Willie Wortel’. Hij vond van alles uit. Al veertig jaar geleden konden bij ons de gordijnen automatisch dicht en hadden we intercom door heel het huis. Dat was echt bijzonder in die tijd. Als fervent sportvisser heeft hij ook daarvoor van alles uitgevonden. Maar voor patenten was nooit geld. Ik denk wel dat ik mijn creativiteit ook van hem heb. Hij maakte ook alles in zijn hoofd en daarna maakte hij het echt.

Wat wilden jullie zelf graag worden?

Anja: Ik heb altijd iets voor mezelf willen hebben en iets creatiefs willen doen. Na de Ireneschool in De Lier ging ik naar de huishoudschool. Daarna heb ik nog diverse schildercursussen gevolgd. Marijke: Ik heb nooit zo goed geweten wat ik nou wilde. Na de Bernadetteschool en de Mariaschool werkte ik onder andere in de tuinbouw en bij een rijdende schoenenwinkel. We gingen dan verzorgingshuizen en dergelijke af en zetten daar dan een tijdelijke winkel neer. Nu zou je dat een pop-up shop noemen. Mijn man was tuinder. Hij heeft het bedrijf wat hij samen met zijn broer had verkocht aan de volgende generatie.


Hoe zijn jullie met kunst in aanraking gekomen?

Marijke: Ik denk dat mijn eerste ervaring met kunst kleien bij de Kabouters was. In ieder geval ben ik altijd creatief geweest. Ik heb een brede belangstelling. Ik ga zeker nog eens leren glasblazen. Het leven is helaas te kort om alles te doen wat je zou willen. Wel heb ik altijd wel interesse gehad in keramiek. Toen ik vrijwilligerswerk deed bij het Dierenasiel in Rijswijk ontmoette ik daar een Engelse dame die een keramiekcursus deed aan de TU-Delft. Toen ze hoorde dat dat voor mij altijd al een droom was, nam ze me meteen die avond mee. Later, op mijn 29e, heb ik de opleiding Keramiek gedaan bij het SBB in Gouda. Anja: Ook ik was van kleins af creatief. En zeker met tekenen en schilderen. Ik begon ooit met kleine bloemen, maar nu werk ik vaak juist groot. En heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik werk met verschillende technieken, mediums, pasta’s, en diverse andere materialen. Ik schilder graag met kleur. Kleurrijk is dan ook één van de kenmerken van mijn werk. Als kleuren je leven zijn, en penselen je ziel. [dan schilder je met hart en ziel].

Waar komt de inspiratie vandaan?

Anja: Ik word geïnspireerd door buiten zijn, door de natuur, het licht, de mensen, bloemen. Fietsen langs de slootkanten vooral in de lente en de zomer. Ik maak alles in mijn hoofd, als dan de tijd daar is teken en schilder ik het op doek. Marijke: Bij mijn ontstaat het idee in mijn hoofd. Ik ben met de klei bezig en zie daar dan iets in. Daar ga ik dan op door. Voor inspiratie keer ik vaak terug naar de zee. Struinen langs het strand. In Nederland, maar ook daarbuiten. Daar vind ik van alles. Stenen, drijfhout en schelpen. Die inspireren me en ik maak daar ook weer sieraden van. Dat doe ik samen met mijn vriendin Nelleke de Ligt. Die vormen, die kun je zelf niet verzinnen. De sieraden die we maken zijn altijd uniek.

Jij werkt ook figuratief, Anja?

Anja: Ja. Maar ik ben geen portretschilder. Veel van de vrouwen die ik schilder zie je alleen van achteren. Zo blijft er ook iets mysterieus te ontdekken. Ik werk ook in opdracht, Zo ben ik nu bezig met een serie boerderijdieren voor een groepsaccommodatie. Dat is ook figuratief. Daarnaast maak ik materie schilderijen met ingetogen kleuren.


Gebruik je bijzondere technieken, Marijke?

Marijke: Ik werk graag met de Japanse Raku techniek. Die is ontstaan vanuit de theeceremonie. In de buitenlucht op open vuur. Ik maak ook gebruik van de ‘pitfire’. Dat is een oventje dat ik zelf maak van gasbeton blokken. Het te bakken werk gaat in het open vuur en wordt overgoten met sulfaten. Daar komen de mooiste kleuren uit. Verder is de draaischijf mijn grote liefde. Zelfs als ik handvormen maak, begin ik vaak op de schijf.

Is jouw werk dan een gebruiksvoorwerp of kunst?

Marijke: Ik zie het het liefst als kunst. Ik maak bijvoorbeeld ook kannen die niet waterdicht zijn. Het gaat om de vorm, niet om de functie. Bij sieraden ligt dat anders.

Heb jij een boodschap in je schilderijen, Anja?

Anja: Er straalt in ieder geval plezier en liefde uit. Dat hoor ik vaak. En mensen worden er blij van. Ikzelf ook. Marijke: Als ik iets gemaakt heb kan ik er een hele avond van genieten. Anja: Ik verdwijn soms in mijn werk. Dan vergeet ik de tijd.

En dat willen jullie graag delen...

Anja: Ja. Via de cursussen, en mijn atelier en winkel. Marijke: En via de Open AteLIER route waar Anja en ik de bedenkers van zijn. Dit jaar is de dertiende editie en ze zijn altijd megadruk en gezellig geweest. Anja: We wilden graag iets opstarten met kunst en cultuur. Vandaar dat ook Boerderij Burgersdijk en de Timmerwerf betrokken werden. Marianne van Lenteren, Yvonne Olsthoorn en Jan Bijl waren ook mensen van het eerste uur. De laatste jaren is het bestuur uitgebreid. Ook Marjan Ruigrok, Anja Enthoven, Chris Hansler en Peter Keijzer zijn betrokken bij de organisatie. We doen alles in eigen beheer, geholpen door onze sponsors.

Tijdens de coronacrisis kon het niet...

Anja: Nee, en omdat we de Open AteLIER Route om het jaar organiseren hebben we er nu al vier jaar geen gehad. Dat is jammer, aan de andere kant betekent dat wel dat de route van dit jaar boordevol nieuw werk zit. Marijke: We hebben dit jaar meer locaties en meer deelnemers dan voorgaande jaren. Er doen 37 kunstenaars mee, op 15 verschillende locaties door De Lier. Vrijwel allemaal Westlanders. Anja: Het Penseeltje zit ook in de route, met vier extra exposanten Marijke: Mijn eigen atelier ligt helaas net te veel buiten de loop. Daarom sta ik met 6 anderen Bij Teunis Product aan de Oudecampseweg 4, locatie 3. Locatie 4 is komen te vervallen.

Wat mogen we verwachten?

Anja: Schilderijen in verschillende stijlen en vormen, beeldhouwkunst, glaskunst, textiel, maar ook bloemsierkunst, hout en metaal, fotografie keramiek en sieraden. Het aanbod is echt heel groot en divers. Op www.openatellierroute.nl kun je zien wie er meedoet en waar we staan. Met de Open AteLIER Route willen we graag mensen bereiken om te genieten van kunst en laten zien hoe creatief het Westland is. De verbinding zoeken met elkaar en het moet vooral ook gezellig zijn. Marijke: Er is ook een leuke activiteit voor de kinderen en de route is heel fijn om op de fiets te doen. We hopen dat het echt een zomers feestje wordt! Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Afbeelding
Afbeelding