Pijlers van de samenleving: ‘Dus joh, we komen de tijd wel door’

Algemeen
In zijn mancave werkt Hans van de Wetering graag aan zijn geluidsapparatuur.
In zijn mancave werkt Hans van de Wetering graag aan zijn geluidsapparatuur. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Hans van de Wetering (67) is met pensioen, maar altijd bezig. Hij werkt nog twee dagen per week bij zijn oude werkgever, past op zijn kleinkind, doet verschillende soorten vrijwilligerswerk en is daarnaast graag bezig in zijn ‘mancave’, met geluidsapparatuur en zijn gitaar. “Bij WNT Web leer ik kinderen over elektrotechniek. Iedereen is heel blij als de installatie werkt en het lampje gaat branden.”

Linda van der Klooster

Hans van de Wetering is met pensioen maar werkt nog twee dagen per week bij zijn oude werkgever Kubo, een van de grootste kassenbouwers ter wereld. “Kassen hebben installaties nodig en daar maakte ik de elektrische en computerontwerpen voor. Kubo werkt in de hele wereld. Ik heb ook gereisd. Zo ben ik in Canada geweest, en onder meer in Frankrijk en Slovenië. Het is intensief samenwerken en veel vergaderen, maar ik heb ook altijd een beetje tijd om van het land te genieten.”

Na zijn pensioen is Hans voor twee dagen per week blijven werken. “Ik help de collega’s om de ‘elektro’-techniek bij te schaven. Mensen een beetje coachen, daar heb ik plezier in. Mijn werk is leuk.”

Ook voor WNT Web houdt Hans zich, als vrijwilliger, bezig met coachen op het gebied van elektrotechniek. “Bij WNT Web kunnen basisscholen zich aanmelden voor meerder disciplines, waarvan die van mij er één is. Ik maak dan mooie installaties met de kinderen. Met schakelaars en een lampje. Iedereen is heel blij als dat werkt en het lampje gaat branden.”

Hans hoopt daarmee kinderen te laten zien hoe leuk techniek kan zijn. “Die kinderen zien gelijk dat het werkt, soms met een beetje hulp van ons. Ik doe het om de elektrotechniek te promoten. Zodat meer mensen het als baan overwegen. De truc is dat je ze er nu al een beetje over leert. Dat is een begin. Hopelijk triggert dat iets. Dat er later elektromensen uitkomen. Het kan net zo makkelijk door meisjes worden gedaan. Die zijn juist vaak heel secuur.”

Sleutelen

Hans wist zelf al van kleins af aan dat hij de elektrotechniek in wilde. “Ik was zes, zeven jaar toen ik ging sleutelen en dat groeide. De muziek had mijn interesse. Ik pingelde op een gitaar. Ik bouwde zelf speakers en versterkers.”

In zijn ‘mancave’ thuis heeft Hans oude apparatuur staan die hij met liefde onderhoudt. “Dat is het mooiste. Oude versterkers, een oude pick-up, nostalgie. Mijn houten muziekboxen zijn 30 á 40 jaar oud. Een andere manier van bouwen. Het klinkt warmer, al kunnen ze dat geluid tegenwoordig met elektronica goed benaderen. De nostalgie heeft toch mijn voorkeur.”

Zijn liefde voor muziek maakt ook dat Hans meehelpt aan het organiseren van zondagmiddag optredens in party centrum Kastanjehof in Kwintsheul. “Lazy Hours on Sunday heet dat. Om de twee weken van drie tot zes uur komen er bandjes spelen. Regionale coverbands vooral. De bands willen graag spelen voor een publiek. Zo helpen wij stichting Kastanjehof.”

Gezellig

Een keer per jaar staat Hans achter de bar bij Waterpop. Ook een keer per jaar is Westland on Stage, waar leerlingen van middelbare scholen leren over banen in het Westland. Daar staat Hans graag met een stand van zijn werkgever. “Ik doe dat vanuit ons bedrijf, de ontvangst bij Kubo en iets leuks maken voor de leerlingen met elektrotechniek. Mijn vak uitdragen naar kinderen is een gemeengoed van mij.”

Hans is al 58 jaar verbonden aan voetbalvereniging KMD. “De mooiste club van het Westland. Daar heb ik van alles gedaan: voetballen, trainer, technische dienst en het organiseren van een pubquiz, die ik mede presenteer. Met corona deden we het online, maar nu weer in de kantine, met een feestavond. Het moet wel gezellig zijn.”

Ook doet Hans klusjes in huis en tuin via Vitis Welzijn en NL Doet. “Ik knap de tuintjes op, meestal van oude mensen die dat zelf niet meer kunnen. Onkruid wieden, snoeien, lekker met je handen werken. Of in huis, lampen vervangen, boren, schroeven. Ik zocht iets voor na mijn pensioen. Dan krijg je wat vrije tijd en wil je toch wat nuttigs doen. Zo is dat gegroeid. Het is zeer dankbaar werk.”

Sinds kort passen Hans en zijn vrouw op hun kleinkind. “Elke woensdag. Na afloop zijn we moe maar voldaan maar het is o zo leuk. Dus joh, we komen de tijd wel door. Toen ik werkte had ik nooit een agenda, en nu heb ik er een nodig om alles bij te houden.”

Ook een Handige Hans? Er zijn veel technische vrijwilligersklusjes te vinden op www.westlandvoorelkaar.nl. Maar ook als je twee linkerhanden hebt, is er genoeg leuks te vinden om te lekker bezig te zijn voor een ander.