Thema-tentoonstelling ‘herstel’ bij GGZ Delfland

Algemeen
Joris Kelderman bij zijn invulling van de vraag 'Wat betekent herstel voor jou?'
Joris Kelderman bij zijn invulling van de vraag 'Wat betekent herstel voor jou?' (Foto: Privé)

Bij GGZ Delfland in Naaldwijk is deze week een thema-expositie van start gegaan. In het kader van de Dag van Herstel op zaterdag 3 september vroeg ervaringswerker Joris Kelderman (48) aan een twintigtal cliënten, vrijwilligers en medewerkers wat het begrip ‘herstel’ voor hen betekent. Hun antwoorden stempelden zij op een vel keukenpapier. De resultaten hangen in de gang op de begane grond van het pand aan Stokdijkkade 19.

Kelderman: “De diversiteit is groot, zowel in de vormgeving als inhoudelijk. Waar de één klemtoon legt op lichamelijk herstel, legt een ander juist nadruk op het maatschappelijk herstel; het weer méé mogen doen. Weer anderen refereren aan verlichting van hun psychisch lijden of het (her)vinden van zingeving. Soms lijkt het wel poëzie!”

Zelf deed Kelderman ook mee. Hij herstelde van een psychotische kwetsbaarheid en als antwoord op de vraag wat herstel voor hem betekent koos hij: ‘Vat krijgen op het leven’. Kelderman: “Daarbij doel ik niet alleen op mijn eigen leven maar op het leven in het algemeen. Ik worstelde met existentiële vragen als ‘wie ben ik’, ‘wat is hier de bedoeling van’ en ‘hoe verhoud ik me ertoe’. Nu ik daar voor mezelf een anker in gevonden heb, sta ik een stuk stabieler in het leven. In mijn leven.”

Met zijn expositie hoopt Kelderman te inspireren en een impuls te geven aan gesprekken over het onderwerp. “Herstel is niet meer weg te denken uit de hedendaagse geestelijke gezondheidszorg”, legt hij uit. “Het is een persoonlijk proces maar ook een universeel begrip. Ieder mens heeft met kwetsbaarheid te maken. Daarom is herstellen niet voorbehouden aan mensen met psychische problemen of een psychiatrische diagnose.”

De expositie is ook bedoeld voor mensen van buiten de GGZ. iedereen is welkom op maandagen en dinsdagen van 10.00 tot 12.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur. Meldt u zich bij de balie. Langskomen op andere werkdagen is ook mogelijk. Dit gaat op afspraak. Neem dan contact op met j.kelderman@ggz-delfland of via 06-82848783. De expositie loopt in ieder geval door tot en met eind oktober.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding