Afbeelding
(Foto: Pexels)

Glastuinbouw luidt noodklok over gevolgen energiecrisis

Algemeen

Ruim zevenhonderd bedrijven die lid zijn van ondernemersorganisatie Glastuinbouw Nederland hebben vorige week een mail gestuurd aan minister Jetten voor Klimaat & Energie. Daarin uitten zij hun grote zorgen over het voortbestaan van hun teeltbedrijf als gevolg van de extreem hoge energieprijzen.

De mailactie is het eerste onderdeel van de campagne die Glastuinbouw Nederland deze week start. Een groentekistje met een kopie van alle brieven van de ondernemers wordt komende dagen door voorzitter Adri Bom-Lemstra fysiek overhandigd aan minister Jetten.

Persoonlijke verhalen

In minder dan een week tijd hebben de honderden glastuinbouwondernemers een persoonlijke noodkreet overgebracht aan het Kabinet. Daarin hebben zij zich in veel gevallen niet beperkt tot de zorgen over de toekomst van hun bedrijf en de kracht van het glastuinbouwcluster, maar ook persoonlijke verhalen toegevoegd over de impact van de huidige crisis op de ondernemers, hun gezinnen en medewerkers.

Op woensdagmiddag 7 september staat er een overleg gepland tussen de directie van Glastuinbouw Nederland en minister Jetten voor Klimaat & Energie. Daarin wordt uiteraard gesproken over de ontstane crisissituatie in de glastuinbouw, maar ook specifiek over de problematiek rond de SDE-regeling (Stimuleringsregeling Duurzame Energie).

Op dat moment heeft ook een groot deel van de bevolking van Nederland kennis genomen van de zorgen van de glastuinbouwsector. In een paginagrote advertorial in een landelijk dagblad, mede ondertekend door de organisaties GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland en VGB, wordt de kernboodschap van de sector uitgedragen en het campagnebeeld getoond. Inmiddels is ook de publieke pagina van de website van Glastuinbouw Nederland live. De webpagina bevat achtergrondinformatie voor het brede publiek over de gevolgen van de hoge gasprijzen voor teeltbedrijven en de bijdrage van de glastuinbouw aan de energietransitie.

Programma campagne

Voor de komende weken staan diverse acties op het programma, waaronder een petitie, campagneborden op strategische locaties in het land, een fysieke actie op Prinsjesdag en een campagne op social media met eigen inbreng van ondernemers. “Wij nodigen onze leden uit om hun persoonlijke verhalen te delen en met eigen foto’s aan te haken bij het beeld van de campagne”, verduidelijkt Jakoline van Straalen, specialist communicatie bij Glastuinbouw Nederland. “We vragen ook het publiek om zich uit te spreken over het maatschappelijke belang van de glastuinbouw. Dat kan via de petitie die inmiddels online staat. Iedereen die de glastuinbouw een warm hart toedraagt, wordt vriendelijk verzocht die te ondertekenen. Dat kan onder andere via de QR-code in de advertorial.”

De glastuinbouw heeft gekozen voor een publieksvriendelijke campagne, waarin de nadruk ligt op de belangrijke bijdrage van de sector aan de energietransitie. De kernboodschap geeft de impact weer van het huidige beleid van de Nederlandse overheid op de glastuinbouwsector. Dat beleid heeft consequenties voor het toekomstperspectief en het innovatieve vermogen van de sector. Daarmee komen de energietransitie in Nederland en het maatschappelijk belang serieus onder druk te staan.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Grootse blijmaak-actie rond Nationale Vrijwilligersdag Algemeen 7 dec, 07:23
Afbeelding
Nieuwe, duurzame manier inzamelen bedrijfsafval wordt blijvend Algemeen 6 dec, 20:08
Afbeelding
Belgisch bedrijf neemt Van den Bos Flowerbulbs over Algemeen 6 dec, 19:42
Afbeelding
VEME ontvangt € 2500 van Westport Foundation Algemeen 6 dec, 19:14
Afbeelding
Déjà vu: Wanneer verdwijnen de gele zakken uit het straatbeeld? Algemeen 6 dec, 17:55
Afbeelding
Gedumpte auto aangetroffen langs water Meerpad Den Hoorn 112-nieuws 6 dec, 10:57
Afbeelding
DON Opleidingen breidt bedrijfsnaam uit Algemeen 6 dec, 10:42
Afbeelding
Nieuwe bestelauto voor Het Blauwe Hek Algemeen 6 dec, 08:58
Afbeelding
Opening kinderdagverblijf ‘de Blauwe Baron’ in De Lier Partnerbijdrage 5 dec, 16:52
Afbeelding
Reddingsbrigade redt Sint! Algemeen 5 dec, 15:04
Afbeelding
Leerlingen bouwen mini-westlander Algemeen 5 dec, 11:56
Afbeelding
De Herberg, een afhaal-tent of een knusse Bistro? Partnerbijdrage 5 dec, 11:52
Afbeelding
Kerstconcert in Bartholomeuskerk Algemeen 5 dec, 09:29
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief