Voedselbank bereidt zich voor op groeiende vraag

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

De Voedselbank bereidt zich voor op de komende periode waarin een toename van het aantal klanten wordt verwacht. “In de afgelopen twee weken merken we een toename van het aantal aanmeldingen.”

Door de aanhoudende, oplopende inflatie en de hoge energierekeningen waarvan de effecten vanaf de herfst voelbaar worden, verwacht de voorzitter van de Voedselbank Westland Aart Quak, een stijging van het aantal klanten van de Voedselbank. “Van collega-voedselbanken hoor ik dat het aantal klanten is toegenomen. Niet schrikbarend, maar de eerste seintjes zijn er.”

Voedselbank Westland heeft bijvoorbeeld al noodpakketten uitgegeven aan mensen die zich hadden aangemeld, maar nog moesten wachten op uitsluitsel over hun aanvraag. “Soms kan wachten niet. In die gevallen verstrekken wij een noodpakket,” aldus Quak.

Stabiel aantal

In Westland maken rond de 140 huishoudens gebruik van de Voedselbank, ongeveer net zoveel als aan het begin van het jaar. Dat het aantal voedselbankklanten ongeveer gelijk is gebleven, komt doordat ook regelmatig mensen uit de schulden komen en de Voedselbank niet meer nodig hebben. “Afgelopen week bijvoorbeeld zijn twee huishoudens uitgeschreven.”

Corona had in januari nog een grote impact op de portemonnee van met name ondernemers, flexwerkers en kleine zelfstandigen zonder personeel (zzp).

“Voor corona had de regering heel wat maatregelen genomen om problemen te ondervangen. Maar een hoge inflatie, een hoge gasprijs en het feit dat alles wat je koopt duurder is geworden, heeft een heel ander effect. Wie op het randje zit en tot nog toe net kon rondkomen, komt in een moeilijk pakket,” voorziet Quak.

Volgens hem is een aanlooptijd nodig voordat de gevolgen van de inflatie en energieprijzen merkbaar worden.

“De gasrekening en de inflatie neemt ook niet zomaar af. Een inflatie van 6 procent is al veel, maar nu zitten we op 12 procent. Dat is voor veel mensen hoog, maar als je aan de marginale kant zit, raak je in de min.”

Tuindersnetwerk

De Voedselbank Westland krijgt nog voldoende gedoneerd dankzij het netwerk van tuinders. “Dat waarderen de mensen ten zeerste,” zegt Quak. “Over groente en fruit hebben wij in Westland niets te klagen.”

Wat sinds de intrede van covid volgens hem is teruggelopen, zijn de winkelacties. Bij de twee acties die er zijn geweest - in juli en augustus - is volgens de Voedselbankvoorzitter bedroevend weinig opgehaald. Dat komt ook doordat de Voedselbank geen vrijwilligers had die bij de acties stonden.

“Nu was de actie in een hoekje weggedrukt,” merkt Quak op. “Daarbij zijn supermarkten efficiënter gaan werken en bieden zij producten aan het einde van de dag tegen gereduceerde prijzen aan.”

Gevolg is dat Voedselbank Westland minder droge producten ontvangt dan voorheen.

“Vanuit de Voedselbank Haaglanden krijgen wij ook droge producten zoals rijst, cornflakes, bodylotion en soms corona-zelftesten. Het lukt nog elke week een volwaardig pakket samen te stellen,” zegt Quak.

Relatief nieuw is dat de pakketten sinds maart soms ook worden voorzien van menstruatiematerialen. Die komen via het Armoedefonds bij de Voedselbank.

Groter

De Voedselbankvoorzitter wijst erop dat de armoede in Westland groter is dan het aantal klanten dat naar de Voedselbank gaat. “Er zitten nog steeds veel mensen onder de radar. Dat komt door trots, schaamte, maar ook krijgen mensen hulp vanuit eigen kring waardoor ze uit beeld blijven,” analyseert Quak.

De gemeente Westland telt momenteel 246 schuldhulptrajecten. In het voorjaar ging het om 284 trajecten. Een uitbreiding van het schuldhulpverleningsteam waarover werd nagedacht, zit er volgens een gemeentewoordvoerder nog niet in.

Mensen die van het minimum moeten rondkomen en mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het minimum kunnen een gastoeslag krijgen.

Volgens Quak bestaat het risico dat sommigen het geld gebruiken om er eerst andere schulden mee op te lossen. “En dan komen de mensen straks alsnog in moeilijkheden.”

De landelijke Voedselbank vergadert deze week met de verschillende afdelingen hoe zij gaan inspelen op de verwachte toename. “In Westland verwacht ik een klein golfje. Maar wij bereiden ons wel voor.”

Het kabinet wil nog voor Prinsjesdag de plannen voor een noodfonds om energiearmoede op te vangen presenteren, melden verschillende media.