Pijlers van de samenleving: ‘Er moet altijd ruimte zijn voor vrijwilligerswerk’

Algemeen
Student Jeroen Emmerink haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk voor KIMG.
Student Jeroen Emmerink haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk voor KIMG. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Student Jeroen Emmerink (25) werkt als helpende hand bij de stichting Kleine Ingrepen Mooie Gevolgen. Hij vindt vrijwilligerswerk mooi omdat hij zo mensen een steuntje in de rug geeft. Ook leert hij wat hij in een toekomstige baan zoekt. “De dankbaarheid die je terugkrijgt, het feit dat je mensen kan motiveren en activeren, dat vind ik heel mooi.”

Linda van der Klooster

De stichting KIMG (Kleine Ingrepen Mooie Gevolgen) biedt praktische hulp aan mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Jeroen Emmerink is er vrijwilliger. “Wij steunen mensen mentaal of fysiek”, vertelt hij. “We worden door instanties als Vitis Welzijn gevraagd om mensen te helpen. Zo knappen we een tuin op, ruimen een kamer op of doen wat technische klussen. Het doel is om mensen te motiveren en stimuleren om een positieve draai aan hun leven te geven.”

Het is de bedoeling dat de mensen het daarna zelf verder kunnen. “Daarvoor krijgen ze gereedschappen en tips. Ik heb wel eens geholpen in een huis waar iedereen in dezelfde kamer sliep. Wij splitsten de kamer door een wand te plaatsen. Dat zijn leuke dingen.”

Timmerman

Jeroen is bij de klussen meestal de helpende hand. “Ik ga vaak mee met mensen die timmerman zijn geweest of in de bouw hebben gewerkt. Dan help ik met de simpele klussen. De stichting heeft coördinatoren die mensen op de juiste plek inzetten.”

Het samenwerken tijdens een klus verloopt ontspannen. “Er is weinig druk. Ik fladder er wel tussendoor. Ik kan het met iedereen vinden. Het zijn allemaal leuke mensen, allemaal met een eigen karakter en een goed hart. Dat vind ik een van de leuke dingen van vrijwilligerswerk: de nieuwe contacten die je maakt. Er werken veel ouderen voor de stichting. Ik heb geprobeerd er verjonging in te brengen door ook een vriend te vragen vrijwilliger te worden.”

Jeroen is bij de stichting KIMG terechtgekomen door corona. “Ik zou april 2020 vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland, iets teruggeven aan het land waar ik naartoe ging. Toen dat niet door kon gaan, dacht ik: het kan ook hier. De stichting is van ouders van een vriend van me. Ik ben met hen in gesprek gekomen en zo is dat balletje gaan rollen.”

Netflixen

Het geeft heel veel voldoening om mensen te helpen, vindt Jeroen. “De dankbaarheid die je terugkrijgt, het feit dat je mensen kan motiveren en activeren, dat vind ik heel mooi. Ik kan mijn tijd ook gebruiken om te Netflixen of te werken voor geld - ik heb ook een bijbaan - maar geld alleen maakt niet gelukkig. Ik haal voldoening uit de glimlach van iemand anders. Het gaat om de balans.” 

Jeroen doet de Master Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Als hij dit najaar na zijn afstuderen een baan vindt, wil hij het vrijwilligerswerk blijven doen. “Er moet altijd ruimte zijn voor vrijwilligerswerk.” Waar hij gaat werken weet Jeroen nog niet. “Na mijn Bachelor wist ik niet wat ik wilde, dus ben ik gaan doorstuderen. Ik ben een nieuwsgierig aagje en vind het erg leuk om nieuwe dingen te leren. Mijn studie is superinteressant, maar ik weet nog steeds niet wat het plan hierna is. Puur omdat ik een heel breed interesseveld heb.”

Rondsnuffelen

Het vrijwilligerswerk is een van de dingen die Jeroen doet om zich te oriënteren. “Ik pak alle mogelijkheden om rond te snuffelen. Zo heb ik vorig jaar een project gedaan met twee studenten van andere studies. Het doel was om te leren omgaan met mensen uit andere vakgebieden. Ik zat in een team met studente Watermanagement en een technisch beleidsmaker. Je leert van de verschillen. Zo kon de beleidsmaker heel goed overtuigen en presenteren. Dat wordt hem zo aangeleerd. Ik ben meer systematisch en analytisch. Grappig om te ervaren.” Jeroen studeert af bij een bedrijf. “Ik kijk bij veel collega’s over de schouder mee om te kijken hoe het is om in verschillende functies te staan. Met mijn begeleider mocht ik een dag meelopen om te kijken hoe het is als hoofd-engineer. Vooral de hiërarchische structuur, dat je als manager meer met de grote lijnen bezig bent en niet met de details, dat viel mij op. Ik ben juist soms een pietje-precies. Dan zou een functie als engineer mij in eerste instantie meer op het lijf geschreven zijn” Jeroen heeft vertrouwen dat hij een passende baan vindt. “Ik ga gewoon dingen proberen en ervaren. Als het iets is waar je energie van krijgt, moet je je daar aan vasthouden.”

Een glimlach die voldoening geeft, krijg je in veel soorten vrijwilligerswerk. Je vindt ze allemaal op www.westlandvoorelkaar.nl.