Onvoldoende politieke bijval voor ondersteuning COA

Algemeen
In de raadsvergadering bakkeleiden de fracties over steun, of het gebrek daaraan, voor opvang van asielzoekers in Westland.
In de raadsvergadering bakkeleiden de fracties over steun, of het gebrek daaraan, voor opvang van asielzoekers in Westland. (Foto: Adobe Stock)

Een motie voor ondersteuning aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) die D66 samen met het CDA, Groen Links, PvdA en ChristenUnie/SGP indiende, heeft het tijdens de raadsvergadering van woensdagavond 14 september niet gered. De fracties wilden met de motie dat het college op zoek zou gaan naar een locatie of ruimte voor asielzoekers die in het overvolle aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel zitten.

In de raadsvergadering bakkeleiden de fracties over steun, of het gebrek daaraan, voor opvang van asielzoekers in Westland.

De indieners van de motie wijzen op de snelle en succesvolle opvang van duizend gevluchte Oekraïners in Westland. Zij stellen dat in Westland dus een breed draagvlak bestaat voor de opvang van mensen in nood.

De tegenstemmers brengen onder meer te berde dat de Oekraïners in nood een andere groep vormen die voornamelijk uit gezinnen zonder vader bestaat. Van hen is vrijwel zeker dat zij uit oorlogsgebied komen, zo luidt het betoog. Bij andere asielzoekers trekken de tegenstemmers dat in twijfel.

Daarnaast voeren de fracties die de motie niet indienden aan dat Westland voor veel meer doelgroepen al huisvesting moet regelen. Dat komt moeilijk van de grond. Een nieuwe groep om te huisvesten erbij, zou teveel zijn.

De indieners van de motie brengen daar tegenin dat er altijd een weg bestaat, als de wil er maar is. Die wil is in politiek Westland onvoldoende om de wethouder naar plekken te laten zoeken die geschikt zouden zijn voor de opvang van een niet eens genoemd aantal asielzoekers om zo Ter Apel te steunen.

Wethouder Barend Rombout (Westland Verstandig, Volkshuisvesting) had de motie ook ontraden. Wel zegt hij dat het college zich beraadt over de vraag hoe Westland de druk in de ‘asielketen’ - aanmeldcentrum, asielzoekerscentrum, statushoudershuisvesting - kan verlagen.