Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland en wethouder Melanie Oderwald-Ruijsbroek van de gemeente Midden-Delfland openden de tentoonstelling.
Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland en wethouder Melanie Oderwald-Ruijsbroek van de gemeente Midden-Delfland openden de tentoonstelling. (Foto: Thierry Schut)

Expositie Jeugdcultuur in het Westland geopend

Algemeen

Afgelopen weekend is de nieuwe tentoonstelling ‘Jeugdcultuur in het Westland’ van start gegaan in het Westlands Museum.

De openingshandeling werd verricht door burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland en wethouder Melanie Oderwald-Ruijsbroek van de gemeente Midden-Delfland. Door het wegtrekken van een doek werd het merkbeeld van deze tentoonstelling zichtbaar gemaakt.

Deze expositie brengt de unieke jeugdcultuur van het Westland in beeld, die zich onderscheidt door grote, levenslange vriendengroepen die bijeenkomen op plekken die vaak een relatie hebben met de tuinbouwsector, zoals de schuurfeesten, de hokken en de schuiten. Jeugdcultuur is bij uitstek een immaterieel onderwerp; de ervaring is voor ieder persoonlijk en verschillend. Om die reden steekt het Westlands Museum deze tentoonstelling op een andere manier in. Met nadruk op participatie en interactie.

Het ontstaan

Begin jaren ’60 begint de jeugdcultuur in Nederland een eigen gezicht te krijgen. Zeker de tijd daarna ontwikkelt de jeugd een specifiek uiterlijk en ideaal. De rol van de sociëteiten valt daarin niet te onderschatten. Zij waren dé plek waarin de jeugd zich verzamelde en uitte.

De meer dan twintig sosen in het Westland werden opgericht vanuit de kerken, die op die manier trachtten de jongeren aan zich te blijven binden. De sosen organiseerden activiteiten en grote dansavonden waarvoor bandjes werden geboekt. Het Westland bruiste. Na de ontzuiling begon het er hier anders uit te zien; het werden de schuurfeesten en de hokken die het landschap bepaalden.

Schuurfeesten ontstonden bij de gratie van de schaalvergroting in de tuinbouw, vanaf het midden van de jaren ‘70. Er kwamen daardoor plots grote ‘feestruimtes’ beschikbaar. De ondernemende Westlanders wisten hier slim gebruik van te maken en zo ontstond een nieuw fenomeen.

Eind jaren ’90 werden de hokken populair. Het imago van de hokken is een onderwerp dat soms landelijk aan bod komt, vaak in negatieve zin. Het bijzondere karakter blijft vaak onderbelicht. Het hok als de vrije plek waar jongeren hun gang kunnen gaan en veel van elkaar leren is minder bekend.

Generaties

Interviews, verhalen en interactieve onderdelen zorgen ervoor dat de bezoeker aan de expositie een inkijkje krijgt in de specifiek Westlandse jeugdcultuur. Verschillende generaties kunnen wat van elkaar leren. De verschillen maar ook zeker de overeenkomsten komen aan bod.


Interviews, verhalen en interactieve onderdelen zorgen ervoor dat de bezoeker aan de expositie een inkijkje krijgt in de specifiek Westlandse jeugdcultuur. - Thierry Schut

Activiteiten

De identiteit van de Westlandse jeugd wordt besproken en daagt ook de bezoeker uit na te denken over wat normaal is of normaal zou moeten zijn. Verhalen, beelden en objecten uit het hele Westland geven het gevoel van de jeugdcultuur op een treffende wijze weer.

Naast de expositie organiseert het Westlands Museum de komende tijd diverse evenementen en activiteiten die de verbinding rondom jeugdcultuur extra kracht bijzetten. De saamhorigheid en participatie staan bij deze tentoonstelling immers centraal.

De expositie is dagelijks te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Het museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Waar is het groen en de sociale huur in de Lierse Wilgenbuurt? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
’s-Gravenzandse wijk Rijnvaart kan fluiten naar bus Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kustplan moet einde maken aan handhavingszaken op strand Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Molensloot moet nog even geduld hebben Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Duingeest hoeft niet te rekenen op tweede ontsluitingsweg Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
WestlandStek voor vrijwilliger Bridgeclub De Driehoek Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Update: Mark Rutte bezoekt World Horti Center (niet) Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De kranten van 28 september staan online Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Dierenopvangcentrum krijgt vorm, stichting nog op zoek naar geld Algemeen 27 sep, 19:14
Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:29
Afbeelding
7 x tips: hoe maak je je horecaterras aantrekkelijk? Partnerbijdrage 27 sep, 17:06
Afbeelding
Ravage kleedt hoofdtrainer Sparta en lokale clubs Partnerbijdrage 27 sep, 17:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief