Mensen eerder in aanmerking voor voedselbank

Algemeen
Afbeelding
(Foto: PR)

De koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBN) verruimt de norm voor het verkrijgen van een voedselpakket. De Voedselbanken passen de norm aan vanwege de sterk gestegen kosten van levensonderhoud.

Voedselbanken kijken naar de inkomsten van huishoudens en de hoogte van de vaste lasten. Het bedrag dat na aftrek van de vaste lasten overblijft voor onder meer voeding en kleding bepaalt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor voedselpakketten.

Nu is het nog zo dat een alleenstaande ouder met twee kinderen die na aftrek van de vaste lasten minder dan 450 euro overhoudt, welkom is bij de Voedselbank. Dat bedrag wordt opgetrokken naar 520 euro. Voor een alleenstaande gaat het normbedrag van 250 naar 300 euro. De nieuwe richtlijn gaat per direct in.

Het verlagen van de drempel zal waarschijnlijk als gevolg hebben dat meer mensen gebruik gaan maken van de hulp die de voedselbanken bieden. Op dit moment constateert de VNB al een toename van het aantal tweeverdieners en huiseigenaren dat aanklopt.

De normen worden landelijk vastgesteld voor alle voedselbanken, maar zijn een richtlijn. Elke voedselbank heeft de ruimte om maatwerk te bieden. Wilt u meer informatie over de normen en de berekening. Of wilt u weten of u in aanmerking komt voor voedselpakketten die door de Voedselbank Westland ter beschikking worden gesteld? Bij de Buurt Informatiepunten in Westland kunt u binnenlopen met uw vragen. Bellen naar Vitis Welzijn kan ook: 0174 - 630358 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). Of stuur een e-mail naar welzijnsdiensten@vitiswelzijn.nl.