De Westlandse schuit met de opgetrokken loopplank op weg naar de veiling heeft nog een originele puntvormige voorsteven.
De Westlandse schuit met de opgetrokken loopplank op weg naar de veiling heeft nog een originele puntvormige voorsteven. (Foto: Aad van Zeijl)

Expositie in de Timmerwerf: Westlanders op de Lee

Algemeen

Op zaterdag 1 oktober gaat de nieuwe expositie ‘Transport over het Leewater’ van start in museum De Timmerwerf. Dit keer is in het vervoer over water in vroeger tijden gedoken. Het Westland was een gebied dat nog niet ontsloten was en daardoor waren de inwoners aangewezen op de waterwegen in de regio. Zowel boeren, tuinders als ondernemers voeren met hun platte schuit naar hun plaats van bestemming. Zo ook in De Lier, waar de schuiten niet alleen hun weg zochten naar veiling Westerlee, maar de schippers over de Lee naar allerlei bestemmingen voeren met hun schuit.

In de tentoonstelling is de ontwikkeling van de Westlandse schuit vanaf de zeventiende eeuw te zien. Het belang van de Lee voor het ontstaan van het dorpje De Lier vanaf ongeveer het jaar 1000 krijgt een prominente plaats; het stroomgebied van de Lee was voor bijna alle Lierse bedrijven de belangrijkste vorm van transport. Op overzichtskaarten is te zien welke Lierse bedrijven en locaties vanaf de negentiende eeuw afhankelijk waren van schuiten en schippers.

Daarnaast zijn er prachtige schilderijen te zien waarop de Westlandse schuit is afgebeeld, veelal gemaakt door schilders van de Haagse School, die graag in het Westland kwamen schilderen. Ze zijn bijna allemaal afkomstig uit een privécollectie en enkele uit het Westlands Museum. Afbeeldingen waaruit blijkt dat de schuit een onmisbare rol vervulde bij het vervoer van producten.

De films die tijdens de zaterdagen worden gedraaid tonen een fascinerend tijdsbeeld van het leven van de schippers. In de vitrines zijn schaalmodellen van Westlanders te bewonderen en veel originele voorwerpen die met het vervoer over water te maken hebben.

Er zullen in deze periode interessante activiteiten worden georganiseerd rond de varende Westlanders; voor informatie zie de website van het museum.

Tot juni 2023 elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier, www.museumdetimmerwerf.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Lionsclub Westland doneert aan Middin Westland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
FC Westland komt tegen Zeemacht opnieuw net te kort Sport 15 uur geleden
Afbeelding
HookXV te laat op stoom in Den Haag Sport 16 uur geleden
Afbeelding
‘Pius X wacht al drie maanden op geld gemeente’ Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Op de pijp met... Leo Zwinkels Algemeen 27 nov, 20:18
Afbeelding
Albaniëgangers Leo en Bram bedanken thuisfront Algemeen 26 nov, 22:00
Afbeelding
7.000 flyers in Monster in cold case Jaïr Soares Nieuws 26 nov, 12:54
Afbeelding
Midwinterhoornblazers in het Staelduinse Bos Algemeen 26 nov, 09:31
Afbeelding
Sean Webster Blues Band bij Blues aan Zee Algemeen 26 nov, 09:22
Afbeelding
45-toeren met Erik & Yvonne in Cultuurschuur Algemeen 26 nov, 08:44
Afbeelding
Radhika Kaushal: ‘Wij hebben het goed hier’ Algemeen 26 nov, 08:18
Afbeelding
Groter beroep op maatschappelijk vangnet door dure tijden Algemeen 25 nov, 19:45
Afbeelding
Vragen over ‘communicatieverbod’ voor Seniorenraad met wethouder Algemeen 25 nov, 19:13
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief