Groeten is ontmoeten: Week van de Ontmoeting van start

Algemeen
Zaterdag werd de WestlandOntmoet-groet geïntroduceerd, waarbij je een rondje met de duim en de wijsvinger maakt.
Zaterdag werd de WestlandOntmoet-groet geïntroduceerd, waarbij je een rondje met de duim en de wijsvinger maakt. (Foto: PR)

Duim omhoog, ‘peace’ en ‘finger crossed’, wie kent deze iconische handgebaren nou niet? In Westland kunnen we aan dit illustere rijtje nog eentje toevoegen: de WestlandOntmoet-groet, waarbij je een rondje maakt met je duim en wijsvinger. Afgelopen zaterdag markeerde het teken, bedacht om mensen te verbinden, de aftrap van de Week van de Ontmoeting.

In de week van 23 september tot en met 2 oktober ligt in heel Westland weer extra nadruk op de kracht van een ontmoeting. “Gewoon ‘gedag’ zeggen tegen een onbekende of iemand groeten, wie doet dat weleens? Terwijl we er allemaal nét een beetje vrolijker van worden. En voor sommigen betekent het zelfs nog meer”, weet Piet van der Valk, mede-initiatiefnemer van WestlandOntmoet.

Elkaar ontmoeten was het doel en dat deden bezoekers in de Oude Kerk in Naaldwijk onder het genot van een high tea. Met hapjes uit alle windstreken ademde de plek een wereldse vibe. De bijeenkomst vormde de afsluiting een activiteitenweek, die voor de derde keer in successie werd gehouden door de PKN-kerken Naaldwijk, Vitis Welzijn, Vluchtelingenwerk Westland en Muziekmeesters Westland. Het was tegelijk ook het officiële startsein voor de Week van de Ontmoeting. Via Joop van Rossem van de Oude Kerk werd de WestlandOntmoet-vlag overgedragen aan Piet van der Valk. Dit tafereel werd gevolgd door het maken van de WestlandOntmoet-groet. “Want groeten is ontmoeten.”

Bruisen

In de verschillende Westlandse kernen worden er jaarrond tal van activiteiten georganiseerd waar mensen samenkomen en plezier beleven. In de Week van de Ontmoeting laat platform WestlandOntmoet deze reguliere activiteiten, maar ook flink wat nieuwe bruisen. De Week van de Ontmoeting biedt nog meer ruimte voor het opdoen van nieuwe of het versterken van bestaande contacten. “Het heeft geen zin om alleen deze week aandacht voor ontmoeting te hebben, als we vervolgens de rest van het jaar geen oog hebben voor die mooie ontmoetingen die kunnen ontstaan”, benadrukt Van der Valk.

Iedereen kan meedoen door het bezoeken óf het organiseren van een activiteit. Dat hoeft niet meteen iets groots te zijn. Ook kleine gebaren als een kop theedrinken met de buurman, een ansichtkaart versturen of chocolade langsbrengen kunnen een geweldig effect hebben en een ander écht blij maken.

Energie

Wethouder Barend Rombout (Sociaal Domein) heeft eenzaamheid of beter gezegd het bestrijden daarvan, hoog op zijn agenda staan. “Ook in Westland voelen veel inwoners zich alleen of eenzaam”, stelt de wethouder. “Maar er zit gelukkig veel kracht in ontmoetingen. Een kopje koffie, een wandeling, samen sporten, het kan van alles zijn. Onder de mensen zijn is goed voor de gezondheid en geeft energie.” Daarom is volgens de wethouder fijn om te zien hoeveel er georganiseerd wordt in Westland het hele jaar door. “Niet alleen door onze partners, maar ook door inwoners zelf. Er wordt zelfs gedacht aan oplossingen voor als iemand misschien niet zomaar zelf naar buiten kan. Ik hoop dat we zo samen steeds meer inwoners helpen. Vooral met de langere donkere dagen die er aan komen en in tijden van extra zorgen rondom geld.”

Op de website WestlandOntmoet.nl is in één oogopslag te zien wat er komende week allemaal in Westland te doen is.

WestlandOntmoet is een initiatief van Bibliotheek Westland, Gemeente Westland, Vitis Welzijn en Piet van der Valk.