Sosef Schilders doet alleen nog duurzaam vastgoedonderhoud

Algemeen
De schilders van Sosef gaan alleen nog maar duurzaam schilderen.
De schilders van Sosef gaan alleen nog maar duurzaam schilderen. (Foto: Sosef Schilders)

Met de keus om vastgoedonderhoud alleen nog maar duurzaam uit te voeren, slaat Sosef Schilders in Honselersdijk een andere weg in.

Het 85 jaar jonge bedrijf met ruim 20 medewerkers heeft grote ambities: binnen enkele jaren uitgroeien tot duurzaamste schildersbedrijf van zuidwest-Nederland.

“Als het alleen maar om commerciële redenen zou zijn, kunnen we beter blijven doen waar we goed in zijn. Maar ook als schildersbedrijf voelen we verantwoordelijkheid’, zegt Corno Sosef, de vierde generatie aan het roer. “De transitie naar 100% duurzaam vastgoedonderhoud is niet van vandaag op morgen gerealiseerd”, erkent Corno Sosef.

Wel is het bedrijf al langer bezig om maatregelen te nemen richting een milieuvriendelijke aanpak. Het aantal zonnepanelen op het bedrijfspand wordt binnenkort vergroot, om de energie op te wekken voor de elektrische bedrijfswagens waar Sosef Schilders in investeert.

Corno Sosef: “Er bestaan tegenwoordig genoeg duurzame alternatieven. Verf is er op waterbasis of biobased, kwasten kunnen bijvoorbeeld worden geproduceerd van houtsoorten die uit duurzame bosbouw afkomstig zijn. Met milieuvriendelijke alternatieven kun je dezelfde garanties bieden als met de gangbare middelen.”

Ook training en instructie van de ruim twintig medewerkers moet ertoe bijdragen dat de footprint van het bedrijf omlaag gaat.

Een voordeel is dat Sosef Schilders al veel actief is in segmenten waarin duurzaamheid belangrijk is. Dat is met name het geval in de overheidssector en die van onderwijsinstellingen en kinderdagverblijven. “Die opdrachtgevers nemen de component duurzaamheid standaard al mee in aanbestedingen. Maar we zien het ook terug bij zakelijke opdrachtgevers. Die stellen ook gerichte vragen over onze manier van werken. Vragen over kosten bijvoorbeeld. Maar juist door duurzaam vastgoedonderhoud kun je keuzes maken die financieel gunstiger uitpakken.”

Met de keus voor een duurzame aanpak neemt Sosef Schilders afscheid van de particuliere markt. Wat wel blijft is de winterschilderactie die ooit voor deze markt is ontwikkeld.