Duingeest hoeft niet te rekenen op tweede ontsluitingsweg

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De Monsterse wijk Duingeest hoeft niet te rekenen op een tweede ontsluitingsweg. Dat werd duidelijk in de commissie van dinsdag waarin de motie van WestlandVerstandig werd besproken.

De fractie van WestlandVerstandig houdt al lang een vurig pleidooi voor een tweede toegang tot de wijk die nu vanaf een kant in en uit te rijden is. Bewoners klagen erover. Zij willen ook via de oude bouwweg de wijk in en uit kunnen.

Het hek dat de toegang tot de bouwweg blokkeerde, is in het verleden een aantal malen vernield. De provincie Zuid-Holland heeft daarop duidelijk gemaakt te gaan handhaven. De gemeente Westland heeft daarop een stevig, onverwoestbaar en onesthetisch hekwerk laten plaatsen.

Voetgangers

Probleem volgens fractievoorzitter van Westland Verstandig, Peter Duijsens, is dat nu ook voetgangers de wijk niet gemakkelijk in en uitlopen. “Zij moeten helemaal omlopen om bij de bushalte te komen.’’ Duijsens wijst erop dat dit vooral onhandig is voor wie slecht ter been is.

Verkeerswethouder Pieter Varekamp (VVD) houdt voet bij stuk: Een tweede ontsluitingsweg die via de bouwweg aansluiting geeft op de doorgaande weg, komt er niet. De plek ligt te dichtbij twee rotondes. De verkeersdoorstroming zou door de beoogde tweede ontsluitingsweg worden belemmerd.

Tweede argument is dat de verkeersveiligheid in het geding komt: Tussen de wijk en de provinciale weg ligt ook nog een fietspad. Risico bestaat dat een automobilist die vanuit stilstand snel de weg opschiet, een fietser over het hoofd ziet, beargumenteerde een ambtenaar die de wethouder bijstond.

Wat er straks ter vervanging van het robuuste, maar tijdelijke hekwerk van nu komt, is nog onduidelijk. Vanuit de commissie werd gepleit een hek te plaatsen waar voetgangers wel doorheen kunnen.