Dit hebben de gele zakken het Westland gekost

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Archief)

Sinds september 2021 zorgden ze bij veel Westlanders voor ergernis: de zakken met PBD-afval aan lantaarnpalen. Nu de gele zakken per 1 november na iets meer dan een jaar worden teruggefloten, vraagt CDA Westland zich af hoeveel geld daarmee ‘in de prullenbak’ verdwijnt. De kroonringen waarmee de zakken aan lantaarnpalen werden bevestigd bijvoorbeeld, hoeveel hebben die gekost? Op deze én andere vragen van CDA, gaf het college 12 oktober antwoord.

Het antwoord op de eerste vraag - de kosten van de kroonringen - is: €27.100 euro. De kroonringen zelf kostten €20.700, de bevestiging €6.400. 

Communicatie

De gele zakken hebben nog wel meer gekost. De communicatie (o.a. het communicatieadvies, -plan, bewonersbrieven, advertenties en social media) kostte €75.000. Het afhandelen van de klachten over de vuilniszakken kostte €110.600; dit bedrag ging onder meer op aan de extra inzet van medewerkers voor klantcontact en buitendienst. De projectleider, die extern werd ingehuurd, kostte €45.000. Nu er wordt gestopt met de gele zakken, vallen al deze kosten voor 2023 weg.

400.000 euro

Dat geldt ook voor de inzameling van het afval door Renewi. Het stopzetten van de PBD in zakken scheelt zo’n 4 ton. Wel zal de uitbreiding van de frequentie van het inzamelen, van 3 naar 2 weken, meer gaan kosten: van €16.250 in 2022 naar €97.500. Maar een kraakperswagen met chauffeur voor extra routes in het geval van capaciteitsproblemen (kosten: €48.000) is daarentegen niet meer nodig.

Nog steeds scheiden

Vanaf 1 november wordt het plastic afval weliswaar niet meer apart opgehaald, maar mogen Westlanders hun afval nog steeds scheiden: daar zijn verschillende ondergrondse containers voor. Mogelijk worden de ondergrondse containers nog uitgebreid. De kosten daarvoor zijn niet meegenomen in de berekening.  CDA maakt zich zorgen dat afvalscheiding achteraf alsnog hogere kosten met zich meebrengt, maar volgens het college is dat niet het geval. De gemeente geeft nadrukkelijk aan dat het ook niet de bedoeling is om de afval, na scheiding door de burger, weer op één hoop te gooien.

Gele zakken

Vanaf het begin werden de gele zakken niet massaal omarmd door de burger. Eind 2021 startte Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig, een meldpunt voor klachten. Binnen één week kreeg hij er 300 binnen. In diezelfde periode werden medewerkers van de gemeente bedreigd toen zij kroonringen, waaraan de zakken opgehangen konden worden, wilden bevestigen aan lantaarnpalen. Toch hield wethouder Leen Snijders destijds vol: het was gewoon even wennen. De zakken zouden niet verdwijnen binnen zijn ambtsperiode.   

De gemeenteraadsverkiezingen volgden, Duijsens was de grote winnaar en maakte zijn verkiezingsbelofte waar: met het bereiken van het nieuwe coalitieakkoord, werd ook het afscheid van de gele zakken een feit. Per 1 november is het Westland ervan af.