Burgemeester Bouke Arends luidt noodklok voor tuinbouw

Algemeen
Bouke Arends.
Bouke Arends. (Foto: Gemeente Westland)

Burgemeester Bouke Arends heeft op donderdag 13 oktober, de Dag van de Tuinbouw, de noodklok geluid. Aanleiding is de energiecrisis en de enorme gevolgen daarvan voor de tuinbouwsector.

“Door de energiecrisis dreigen veel glastuinbouwbedrijven definitief te stoppen (40%)”, aldus de burgemeester van Westland. “Zonder de kas is er ook geen keten meer. Geen keten, geen voedsel of bloemen: van toeleveranciers tot vervoerders. Hierdoor raken duizenden gezinnen hun werk kwijt. We zien al dat de eerste grote bedrijven zijn omgevallen.”

“Als gemeente Westland hebben we het voortouw genomen om namens de meeste tuinbouwgemeenten minister Jetten aan te schrijven. Minister Jetten is immers verantwoordelijk voor het energiebeleid. Tot op heden hebben wij geen inhoudelijke reactie ontvangen van de minister. Dat is voor ons moeilijk te verhapstukken.”

De burgemeester gaat verder: “Het water staat het gehele glastuinbouwcluster aan de lippen. De sector is goed voor een jaarlijkse omzet van zo’n 20-25 miljard euro. Als er niet snel daadkrachtig wordt opgetreden, zal er een onmetelijk groot probleem zijn voor de gehele keten, wat niet meer te herstellen is vanwege concurrentie met andere landen in de wereld. De Nederlandse economie is gebaat bij een sterke glastuinbouw. We hebben nu een toppositie, maar dat dreigt dus verloren te gaan door uitblijven van daadkrachtig optreden van het kabinet.”

“Langs deze weg vraag ik aandacht voor de grote problemen die dreigen voor het gehele glastuinbouwcluster. De impact op onze tuinbouwgemeenten is echt enorm. Wij zouden graag zien dat onze minister van landbouw, ook de minister van Tuinbouw is.”

Volgens burgemeester Arends heeft het glastuinbouwcluster zo snel mogelijk stabiliteit en perspectief nodig. “De sector moet de crisis voorbij kunnen komen en daarom willen we dat het kabinet nu investeert in een investeringsfonds. Hierdoor kunnen we versneld verduurzamen en met de innovaties die we daarvoor gebruiken helpen we Nederland in de energietransitie. Zo waarborgen we de toppositie als duurzaamheidspionier en voedselvoorziener én dragen we bij aan een nieuw verdienvermogen van onze glastuinbouw.”