Voedselbank Haaglanden koopt door enorm tekort voor het eerst zelf voedsel in

Algemeen
Archief
Archief (Foto: De voedselbank heeft een groot tekort aan voedzaam eten.)

De Voedselbank Haaglanden kampt met een enorm tekort aan voedzaam voedsel. Dat is zo hoog opgelopen dat de Voedselbank sinds kort basisingrediënten zoals spaghetti en rijst moet inkopen. “Financieel redden wij het nog tot 1 januari. Daarna moeten we zien hoe het gaat.”

Door Evelyne Lammerding

De dozen met Marsen, chips en handsanitizers staan hoog opgestapeld in het distributiecentrum van de Voedselbank Haaglanden in Wateringen. “We zijn blij met alle donaties, maar missen het voedzame eten,” zegt vrijwilligster Corrie Haring uit Schipluiden.

Normaal is de koelcel voor driekwart gevuld

De koelcel is voor ongeveer een kwart gevuld. Onder meer een partij meloenen, paprika’s en oliebollen wachten op verdeling. Het is een voorraad waar de Voedselbank zich de laatste weken ernstig zorgen over maakt. “Normaal is de koelcel voor driekwart gevuld,” aldus Haring.

Behalve de minimale voorraad versproducten, komen er sinds ongeveer 1,5 maand ternauwernood spaghetti, rijst en groenten in pot en blik binnen.

Bezuinigen

De Voedselbank Haaglanden merkt dat voedselproducenten bezuinigen. “Ze werken efficiënter waardoor ze weinig overproductie hebben. Een bedrijf als Hak legt de productie helemaal stil. De overproductie van pasta- en rijst daalt,” schetst vrijwilligster Annemieke Anneveldt uit Den Haag het nieuwe beeld waarvan het distributiecentrum in Wateringen direct de gevolgen ondervindt.

Vanuit deze hal worden veertien lokale voedselbanken voorzien van voedsel

Vanuit deze hal aan De Lierseweg 2B worden veertien lokale voedselbanken, waaronder de Westlandse, voorzien van grote partijen voedsel. Deze plaatselijke voedselbanken stellen daarmee voedselpakketten samen voor de uitgiftepunten in hun gemeenten.

Verder worden in Wateringen tussen de 1800 en tweeduizend voedselpakketten samengesteld. Die gaan naar de 23 uitgiftepunten in Rijswijk, Den Haag en Zoetermeer. Tenslotte worden de schappen van de drie - binnenkort opent de vierde - voedselbankwinkels in Den Haag gevuld met voedsel en verzorgingsproducten. “In totaal worden met alle producten die hier binnenkomen per week zo’n vierduizend voedselpakketten samengesteld,” zegt Anneveldt.

De twee vrijwilligsters maken deze vrijdagmorgen deel uit van de ‘ompakploeg’ van de Voedselbank Haaglanden. De groep bestaat deze vrijdagmorgen uit zeven vrijwilligers. Zij verdelen de grote partijen die zijn binnengekomen. “Dit bijvoorbeeld,” Haring laat een bekertje met vruchtjes zien, “hebben we deze week binnengekregen.”

Sterk dalende aanvoer

De vrijwilligers zien de aanvoer van voedsel sinds september sterk dalen. Daartegenover staat een toename van tientallen klanten per week. Die stijging komt door de inflatie, de energieprijs en door aanpassing van de voedselbanknorm, verklaart Anneveldt.

De afname van aanvoer komt door minder overproductie. Ook houden supermarkten die veel gaven, minder over.

Crisisteam

Om het probleem op te lossen, is recent een crisisteam samengesteld dat voedsel inkoopt. “Een tijdelijke noodgreep,” zegt Anneveldt. Want van sponsorgelden worden normaal de kosten voor bijvoorbeeld transport betaald.

Het crisisteam bestaat uit bestuursleden van regionale voedselbanken. Bestuurslid Henk Baars van de Voedselbank Haaglanden zegt dat de eerste partij spaghetti vorige week is ingekocht. “Wij zijn nu bezig rijst in grote hoeveelheden in te kopen,” zegt hij.

Van sponsorgelden worden normaal de kosten voor bijvoorbeeld transport betaald

Of hij korting kreeg, omdat het eten voor de Voedselbank is? “Ik ben opgeleid als theoloog,” zegt Baars. Onderhandelen is niet zijn vak. “En het is de eerste keer dat wij voedsel moeten inkopen.” Als ervaren onderhandelaars komen helpen, kan de Voedselbank makkelijker gunstig inkopen voor haar klanten. “We hebben perspectief dat het kan lukken tegen een speciale prijs in te kopen. Het gaat er ook om of je elkaar wat gunt. Tot 1 januari redden wij het financieel.”

Overheden

De landelijke Voedselbank voert gesprekken met de minister van Sociale Zaken, Carola Schouten over een bijdrage. Verder doet de landelijke Voedselbank een beroep op het Sociaal Fonds van Europa, zegt Baars. Maar dat wordt een kwestie van de lange adem, zo is bekend. De Voedselbank Haaglanden is ook in gesprek met wethouders.

De Voedselbank roept iedereen op acties te houden, voedsel te doneren bij het distributiecentrum aan de Lierseweg 2B in Wateringen of bij een lokaal uitgiftepunt. “Al geef je twee pakken rijst, alle beetjes helpen.”