Molenaar Marga Scheffer neemt na 35 jaar afscheid

Algemeen
Marga Scheffer neemt afscheid van 'haar' molen.
Marga Scheffer neemt afscheid van 'haar' molen. (Foto: PR)

Marga Scheffer, sinds 35 jaar molenaar op de ‘s-Gravenzandse Korenmolen, heeft haar werkzaamheden beëindigd. Ze gaat verhuizing naar Drenthe. Collega-molenaars uit de wijde omgeving kwamen zaterdagmiddag naar de molen om met Marga haar laatste middag op de molen mee te maken.

Marga Scheffer is 35 jaar geleden als vrijwillig molenaar begonnen toen de ‘s-Gravenzandse molen nog geëxploiteerd werd door de familie Maat. Ze werd de collega van Wim Rotteveel. Vanaf dat moment heeft Marga eens in de twee weken op zaterdag de molen gedraaid.

Roerige periode

Voorzitter Matthé Elema van de stichting de ’s-Gravenzandse Korenmolen bedankte Marga uitvoerig voor haar bevlogen inzet: “Er is de afgelopen decennia nogal wat gebeurd bij de molen. De molen is eind vorige eeuw door de gemeente overgenomen van de familie Maat en gerestaureerd. Na een relatieve periode van rust, brak na 2014 een roerige periode aan. Het begon in 2014, toen de as van de molen brak. Met de hulp van velen lukte het de molen weer draaiend te krijgen. Ook in 2017 zijn de roeden nog een keer vervangen. Sinds twee jaar zijn we op de molen weer meel gaan malen en verkopen. Marga heeft dit allemaal meegemaakt en uitstekend voor de molen gezorgd. Ook in moeilijke tijden kon stichting de ’s-Gravenzandse Korenmolen altijd op het vakmanschap, de toewijding en inzet van Marga rekenen.”

Rob van Zijll, molenaar op de Groeneveldse molen, sprak Marga toe namens alle Westlandse collega’s en roemde Marga’s betrokkenheid bij de Westlandse Molendag. Marga zelf legde uit dat na 35 jaar haar enthousiasme voor molen nog onverminderd groot is: “Het is elke keer weer anders. Je bent afhankelijk van het weer. Je speelt als het ware met de wind. Het blijft prachtig om te ervaren hoe je met de wind zo’n machtige machine als de molen kunt laten werken.”

Na het vertrek van Marga zijn er nog twee vrijwillige molenaars in ’s-Gravenzande actief. Veel leerlingen van het basisonderwijs kennen molenaar Cock Weerheim van hun schoolbezoeken aan de molen. Molenaar Toby de Cock is verantwoordelijk voor het malen van het meel en de verkoop daarvan. Zo blijft de molen een werkend monument dat op aansprekende wijze een blik achter de schermen biedt in onze oer-Nederlandse historie.

De molen is daarvoor in principe elke zaterdag open. Een team molenaars en vrijwilligers staat bezoekers te woord en geeft uitleg over de werking van de molen en alle meelproducten. Dat team kan nog worden versterkt. We zoeken nog vrijwilligers die het leuk vinden te helpen in de molen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met secretaris Dick van Vliet via www.molenvangravenzande.nl.