Week van de Mantelzorg: Verwenactiviteiten voor Westlandse ‘helden’

Algemeen
José Ruijs: "Mantelzorgers kunnen écht het verschil maken in het leven van een ander.”
José Ruijs: "Mantelzorgers kunnen écht het verschil maken in het leven van een ander.” (Foto: WB)

Mantelzorgers zijn helden, en dat mag best een gezegd. Daarom worden alle mantelzorgers in Nederland die langdurig voor een iemand zorgen op 10 november in de schijnwerpers gezet. Westland breidt deze ‘Dag van de Mantelzorg’ zelfs uit naar een hele week.

“Er zijn veel Westlanders die zorgen voor iemand die dichtbij hen staat”, vertelt José Ruijs, mantelzorgconsulent bij Vitis Welzijn. “Het kan gaan om een zieke partner, een kind met een beperking, een ouder op leeftijd, een broer, zus, vriend of buurvrouw die net uit het ziekenhuis komt en (extra) hulp nodig heeft. Mantelzorg kan voor even zijn, maar ook voor langere tijd. Mantelzorgers zetten zich belangeloos in voor de ander en handelen met liefde uit overvloed. En dat mag gezien, gehoord en gewaardeerd worden!”

Zorgen voor een naaste kan dankbaarheid opleveren en als vanzelfsprekend voelen, aldus José. “Denk aan boodschappen doen voor je moeder, de administratie bijhouden voor je opa of je buurman regelmatig een hapje eten brengen. Mantelzorgers kunnen écht het verschil maken in het leven van een ander.”

Soms zwaar

Maar mantelzorg kan soms ook zwaar zijn, stelt de Westlandse. “Mantelzorgers werken vaak keihard om alle ballen in de lucht te houden. Ze combineren zorg verlenen en zorgdragen doorgaans met een betaalde baan, een gezin en een gevuld sociaal leven. Dit vraagt een goede verdeling van tijd en energie. Hoe moeilijk is dat?! En daarom vinden Vitis Welzijn en gemeente Westland het belangrijk dat er oog is voor mantelzorgers in Westland.”

Om mantelzorgers te bedanken voor hun inzet en liefdevolle zorg is er landelijk een Dag van de Mantelzorg. “Dat is jaarlijks op 10 november”, weet Marja van den Berg, teamcoördinator Welzijnsadvies & Ondersteuning bij Vitis Welzijn. “Dan zetten we overal in het land de spotlight op onze mantelzorghelden. In Westland maken we daar traditioneel een hele week van. Ook nu weer.”

Waardering

Wethouder Barend Rombout (Sociaal Domein) heeft enorme waardering voor mantelzorgers: “Zij zorgen dag in, dag uit voor hun naasten en dat hebben wij in Westland heel hard nodig. In de Week van de Mantelzorg draait het om hen!”

Van 8 tot en met 12 november organiseert Vitis Welzijn in samenwerking met de gemeente leuke verwenactiviteiten voor alle registreerde mantelzorgers in Westland. “De mantelzorgers worden terecht in het zonnetje gezet en ik wil hen nogmaals allemaal bedanken voor de goede zorgen”, aldus de wethouder.

Ontspannen

De activiteiten zijn stuk voor stuk momenten om even te ontspannen, te genieten, andere mantelzorgers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. “In de Week van de Mantelzorg brengen we Westlandse mantelzorgers feestelijk bij elkaar”, vervolgt Marja. “We hebben zo’n twaalf verschillende activiteiten, waaruit er eentje gekozen mag worden.”

Er is voor elk wat wils: voorstellingen, workshops, bewegingsactiviteiten en eetmomenten. “Ze kunnen bijvoorbeeld heerlijk brunchen op het strand bij The Coast. Mantelzorgers die actief bezig willen zijn, kunnen ervoor kiezen om te gaan bowlen bij The City in ’s-Gravenzande. En wie het leuk vindt om een bioscoopje te pakken, kan op dinsdag 8 november naar De Naald.”

“Alle mantelzorgers die geregistreerd staan bij Vitis Welzijn hebben de eerste week van oktober een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor deze mooie week”, legt Marja uit. “Tot 24 oktober hebben ze zich kunnen inschrijven voor een activiteit die bij hen past.”

Registreren

Verricht u ook mantelzorgtaken, maar bent u nog niet geregistreerd? “Aanmelden kan eenvoudig door naar de website www.vitiswelzijn.nl te gaan of door een mailtje te sturen naar mantelzorg@vitiswelzijn.nl”

Registratie als mantelzorger heeft als voordeel dat u onder andere automatisch geïnformeerd wordt over actualiteiten op het gebied van mantelzorg via een nieuwsbrief, die elk kwartaal verschijnt.

“Ook worden geregistreerde mantelzorgers uitgenodigd voor onze maandelijkse mantelzorgontmoetingen”, vertelt José. “Dit najaar hebben we weer een aantal ontspannen en informatieve samenkomsten op het programma staan. Op donderdagochtend 15 december staat het onderwerp ‘schuldgevoelens’ centraal. Want veel mantelzorgers worstelen met schuldgevoelens; ze hebben de overtuiging dat ze tekortschieten in één of alle rollen die ze in hun leven vervullen.”

Ondersteuning

Mantelzorgers die met een zorgintensieve situatie te maken hebben en moeite hebben met het goed vervullen en volhouden van hun zorgtaken, kunnen bij de mantelzorgconsulenten van Vitis Welzijn aankloppen voor individuele ondersteuning. “Indien nodig bieden we een luisterend oor, helpen de zaken op een rijtje te zetten, verwijzen door en geven informatie en advies, ook bij het aanvragen van voorzieningen. Dus ik zou zeggen: weet ons te vinden!”