Gemeenteraad Westland neemt begroting 2023 unaniem aan

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Thierry Schut (Archief))

De Westlandse gemeenteraad heeft de begroting voor 2023 woensdag 9 november na ruim zeven uur vergaderen unaniem aangenomen. Daarbij zijn van de 52 ingediende moties 21 na stemming aangenomen, 4 zijn verworpen en de rest is aangehouden, ingetrokken of samengevoegd.

LPF-fractievoorzitter Dave van Koppen toont zich ontstemd over het gegeven dat een dag voor de raadsvergadering bekend werd gemaakt dat Westland vijftienhonderd woningen extra voor senioren en starters kan bouwen. Provincie Zuid-Holland had daar toestemming voor gegeven.

De eerste woningen worden naar verwachting in januari volgend jaar opgeleverd. Het bouwprogramma kan invloed hebben op de begroting, geeft Van Koppen de reden voor zijn ontsteltenis aan. Hij had veel eerder op de hoogte willen zijn. “De gesprekken liepen al vanaf mei 2022.’’

Fractievoorzitter van Westland Verstandig, Peter Duijsens, is juist heel blij met de provinciale gelden voor de extra woningen op twaalf locaties in Westland, zegt hij. “Belangrijk is dat tempo wordt gemaakt met bouwen,’’ stelt hij.

Wethouder Barend Rombout (Westland Verstandig, Volkshuisvesting) wil om speculaties te voorkomen niet zeggen of de woningen in buitengebied komen als hij daarover een vraag vanuit de raad krijgt.

Moties

In de reeks ingediende moties gaat het onder meer om het verkorten van de WMO-procedure, het verbeteren van de Westlandse fietspaden, verhuizing van de Westlandse omroep WOS en het behoud van de historische druiventuin de Sonnehoeck in Kwintsheul.

De ellende rond de WMO is menig Westlander een doorn in het oog. Wie hulp nodig heeft op basis van de WMO moet vaak veel langer wachten dan de wettelijke zes weken waarbinnen een maatregel in de praktijk moet werken. Dat moet beter, stelden GBW, CDA, VVD, Westland Verstandig en LPF in een motie. Binnen een half jaar moet in 80 procent van de WMO-meldingen binnen tien werkdagen een ondersteuningsplan zijn verstrekt aan de aanvrager. Als dit niet mogelijk is, moet worden bekeken of een tijdelijk op maat gemaakte voorziening een oplossing kan bieden. Dat zou in elk geval voor ‘relatief eenvoudige’ voorzieningen moeten gelden. Voor deze motie gingen de handen op elkaar in de raad: 36 raadsleden stemden voor en 2 tegen.

Fietspaden

De fietspaden in Westland zijn op menig plek toe aan verbetering. Het college gaat in opdracht van de raad alle fietspaden controleren op veiligheid. Zodra een situatie om verbetering of reconstructie vraagt om de veiligheid te garanderen, gaat de gemeente daartoe over. Het streven van de gemeente is dat alle fietspaden bij de volgende begrotingsbehandeling zijn aangepakt en dus veilig zijn. De gemeenteraad heeft met 33 stemmen voor en 5 tegen bepaald dat deze motie van Westland Verstandig, CDA en D66 is aangenomen. Ook een motie van LPF voor verbetering van fietspaden is aangenomen. Deze motie bepaalt dat het college een meerjaren plan maakt waarin alle fiestpaden in Westland worden voorzien van onderhoudsvrije betonplaten zoals op de snelfietspaden. De motie haalde het met 23 stemmen voor en 15 tegen.

Om in het verkeer te blijven: een raadsmeerderheid tekende zich af voor de aanleg van een zebrapad aan de Naaldwijkse Verdilaan ter hoogte van het Raoul Wallenbergplein. Wethouder Pieter Varekamp (VVD, Verkeer) liet in eerdere vergaderingen blijken geen heil te zien in een voetgangersoversteek op die plaats. Maar de raad denkt daar met 32 stemmen voor en 6 tegen toch heel anders over.

Verhuizing WOS

En dan een heet hangijzer: de verhuizing van de WOS uit ‘s-Gravenzande naar De Veiling in Poeldijk. Uit de stemming over een motie die daarvoor pleit, blijkt dat 22 raadsleden voor die verhuizing zijn en 16 tegen. De motie is ingediend door Westland Verstandig om zo de weg vrij te maken voor de bouw van de Tweede Berkenflat aan het einde van de Koningin Julianaweg in ’s-Gravenzande.

De bedoeling is nu dat de wethouder ervoor zorgt dat de WOS op korte termijn kan verhuizen naar Poeldijk. Daarvoor moeten afspraken worden gemaakt met de WOS. Ook met de beheerstichting in De Veiling moeten voor het einde van het jaar afspraken zijn gemaakt om de verhuizing mogelijk te maken. Maar De Veiling heeft eerder laten weten de verhuisplannen niet te zien zitten. De WOS heeft zich op de vlakte gehouden over een verhuizing. Aan wethouder Rombout de taak de stichtingen op een lijn te krijgen. Daarna mag hij een voorstel doen aan de raad over de financiële consequenties van de verhuizing. Dat mag hij koppelen aan een tijdschema.

Sonnehoeck

Jos van der Knaap houdt voorafgaand aan de begrotingsbehandeling een pleidooi voor het behoud van de Sonnehoeck. Hij houdt de raad voor wat de Sonnehoeck ook buiten het culturele erfgoed betekent: De druiventuin vervult een maatschappelijke functie; zo worden er ouderenontmoetingen opgezet. De Sonnehoeck werkt ook samen met de basisscholen Andreashof in Kwintsheul en de Hofvilla in Wateringen. Leerlingen van deze scholen onderhouden de moestuin. Daarnaast maakt de Sonnehoeck in samenwerking met de lokale Historische Vereniging historische documenten toegankelijk via het Historisch Archief, houdt Van der Knaap de raad voor. Hij vindt dat Westland het schaarse culturele erfgoed dat er nog is, moet koesteren. Om die reden vraagt hij voor de Sonnehoeck 50.000 euro voor 2023. LPF, ChristenUnie/SGP en Forum voor Democratie dienden daarvoor een amendement (wijziging op de begroting) in. De fracties wilden voor de komende 4 jaar 50.000 euro per jaar verstrekken aan de Sonnehoeck.

Omdat de bespreking over het begrotingsjaar 2023 gaat, was die optie niet mogelijk. Daarop werd het amendement aangepast. In plaats van vier keer 50.000 euro zou de gemeente volgend jaar 2 ton ineens moeten uittrekken voor de historische druiventuin. De gemeenteraad ziet dat niet zitten. Alleen LPF en ChristenUnie/SGP stemmen nog voor het voorstel, de andere 31 raadsleden zijn tegen zo’n aanpassing.

Een breed ingediende motie van D66, CDA, PvdA, GroenLinks, VVD, GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig haalde het wel. Deze motie roept het college op om te gaan praten met het Sonnehoeckbestuur over een plan waarmee het complex wordt behouden voor de toekomst. De wethouder moet de raad na afloop van het gesprek op de hoogte te stellen van de uitkomst van het gesprek. Deze motie is unaniem aangenomen.

Het MKB mag rekenen op aanvullende steun van de gemeente, een motie daarvoor werd met 35 voor- en 3 tegenstemmen aangenomen.

Van een vuurwerkverbod is dit jaar in Westland geen sprake. Een motie daarvoor werd door de burgemeester afgeraden; de tijd zou tekort zijn en bovendien zou een vuurwerkverbod volgens hem een praatje voor de bühne, dus in de praktijk niet realistisch, zijn.