15 jaar Team Westland: ‘Aandacht voor kanker. Daar draait het om!’

Algemeen
René Beukers (voorop) is trots op iedereen die de afgelopen jaren zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan Team Westland.
René Beukers (voorop) is trots op iedereen die de afgelopen jaren zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan Team Westland. (Foto: Team Westland / Julian van Hagen)

Zaterdag 19 november bereikt Team Westland een mijlpaal, vertelt bestuurslid René Beukers. “We vieren dan dat wij al 15 jaar met een mooie club mensen hele mooie dingen neerzetten. Het wordt een grote reünie, en een Goede Doelen-avond, waarin we het geld dat wij in 2022 hebben opgehaald doneren aan een aantal goede doelen.”

Door Bianca Mokkenstorm

Team Westland nodigt iedere belangstellende van harte uit om zich aan te melden voor het jubileumfeest. “Het wordt een onvergetelijke avond. En natuurlijk kun je je daar ook alvast aanmelden om de Tourmalet in 2023 te beklimmen, want we gaan gewoon dóór!”

Sportieve sponsors

Sinds 2007 ondersteunt Team Westland vier soorten goede doelen die te maken hebben met de slopende ziekte. Ieder jaar wordt er door honderden sportievelingen een groot bedrag bij elkaar gefietst en gelopen. Dat geld wordt onder verschillende projecten die zich richten op oncologisch onderzoek, zorg in het ziekenhuis, kankerpatiënten en hun familie en de hartenwensen van patiënten. “We richten ons uitsluitend op kanker, zodat onze gelden niet teveel versnipperd raken. De categorie ‘Hartewensen’ vormt hierbij een uitzondering,” legt René uit. “Onze statuten zijn zo ingericht, dat we dan ook in kunnen gaan op de individuele wensen of schrijnende situatie van iedere ernstig zieke patiënt, ongeacht welke ziekte hem of haar getroffen heeft.”

“We krijgen veel aanvragen van goede doelen, maar hebben een scherp toewijzingsbeleid. Iedere aanvraag wordt beoordeeld door onze Goede Doelen-commissie. Dat is een team van financiële en medische specialisten, die niet alleen de cijfertjes controleren, maar er ook vanuit medisch oogpunt op letten dat de aanvrager voldoet aan onze doelstellingen. Er is een prestatieverplichting, en de begunstigde aanvrager moet een terugkoppeling geven van wat er met de donatie gebeurd is. Team Westland doneert graag, maar het geld moet natuurlijk goed terechtkomen.”

Meer dan om euro’s

Iedere belangstellende is welkom om zich aan te melden voor mee te fietsen met Team Westland. “Het gaat om de motivatie om mee te doen, niet hoeveel sponsors je meeneemt uit je netwerk.” René benadrukt dat Team Westland niet uitsluitend draait om de euro’s. “Natuurlijk is geld belangrijk en kun je er belangrijke dingen mee bereiken. Onze belangrijkste doelstelling is dat de kanker voldoende aandacht krijgt. Het is een veel voorkomende ziekte, bijna iedereen wordt direct of indirect geraakt door kanker. Omdat hij het zelf krijgt, of een familielid of vriend. Maar de impact en nasleep van de ziekte is zo groot, dat merk je pas als je er zelf voor komt te staan.”

René is trots op iedereen die de afgelopen jaren zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan Team Westland. “Vaak zijn het de bestuursleden die op het podium in de schijnwerpers staan, maar eigenlijk komt die plaats toe aan onze vrijwilligers. Team Westland heeft maar liefst 40 trouwe vrijwilligers die ervoor zorgen dat ieder jaar weer een paar honderd mensen die berg op kunnen gaan in Frankrijk. Zij zijn het die belangeloos zorgen voor efficiënt transport, slimme catering en praktische handjes. Dus wat mij betreft verdienen onze vrijwilligers die plek in het zonnetje nog het meest, samen met alle deelnemers!”

De Jubileum- en Goede Doelen-avond wordt 19 november gehouden bij Noordam Plants, Bagijneland 1 in ’s-Gravenzande. Aanvang 19.30 uur. U kunt zich voor deze avond aanmelden via info@teamwestland.nl.