D66: ‘Uitvoering cultuursubsidie leidt tot frustratie’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

De uitvoering van de subsidieregeling Cultuurimpuls Corona Westland verloopt chaotisch. Dat melden culturele instellingen aan D66 Westland. De fractie heeft hierover vragen gesteld aan het college.

“Er is € 250.000 beschikbaar voor culturele activiteiten”, zegt steunraadslid Maxim van Ooijen, “met dat geld kunnen onze verenigingen na de coronacrisis weer op gang komen en zich herstellen. De bedoeling was dat er leuke en interessante culturele evenementen worden georganiseerd. Je moet uiterlijk vier weken voor de activiteit een aanvraag indienen, maar daarna hoor je lange tijd niets meer.”

Naar nu blijkt stokt de uitvoering van de regeling op het gemeentehuis en wachten meer dan twintig aanvragers veel te lang op een beslissing van het college. Westland Cultuurweb heeft een brandbrief gestuurd naar de burgemeester en wethouder Barend Rombout (Westland Verstandig, cultuur) met het verzoek om snel een doorbraak te bewerkstelligen. Aanvragers tasten in het duister en een regeling die tot enthousiasme zou moeten leiden, leidt tot frustratie.

Van Ooijen: “Wij horen uit het veld dat ambtenaren onderling het niet eens kunnen worden over de uitleg van de subsidieregels. Daardoor wordt er vermoedelijk maar geen beslissing genomen. Culturele aanbieders die klaar staan om hun activiteiten voor de Westlanders te organiseren, horen maar niets en raken in tijdnood.”

De D66-fractie wil onder andere weten waardoor deze chaos in de uitvoering is ontstaan, wanneer aanvragers een reactie krijgen op hun aanvraag en welke compensatie het college gaat geven voor de kosten die gemaakt zijn vanwege het uitblijven van een beslissing.