De Westlandse tweekleur is sinds 1987 de officiële streekvlag.
De Westlandse tweekleur is sinds 1987 de officiële streekvlag. (Foto: PR)

Omgekeerde vlag eruit, streekvlag erin

Algemeen

Het Westlands Museum organiseert de komende twee weken een actie waarbij ‘voor een bizar lage prijs’ een Westlandse streekvlag aangeschaft kan worden. Door middel van deze actie hoopt het museum bij te dragen aan de saamhorigheid en het gevoel van trots dat vanouds in de streek te vinden is.

Volgens Gustaaf van Gaalen van het museum is de beëindiging van de ‘omgekeerde vlaggenactie’ een mooi moment om de streekvlag een plek te geven. “Je ziet dat met alle crises van dit moment er nogal wat onrust is in de samenleving. En in het Westland is het wat dat betreft niet anders dan elders in het land. Die onvrede was en is onder andere terug te vinden in de massaal omgekeerde Nederlandse vlaggen die je in het Westland zag. Dat ging er soms fanatiek aan toe. En tegelijkertijd zijn er genoeg anderen die zich zorgen maken over het milieu en de natuur. Die tegenstellingen waren af en toe best wat scherp, en dat is jammer. Liefde voor de boer en tuinder hebben we hier bijna allemaal, maar ook snappen we met zijn allen dat een gezonde natuur een must is voor de langere termijn. Laten we hopen dat boeren, natuurorganisaties en de regering er op een goede manier uit gaan komen via de gesprekken die nu lopen.”

Prachtig gezicht

Ondanks de tegenstellingen zijn Westlanders vaak wel met elkaar verbonden door hun gezamenlijke streektrots. En hoe valt die trots beter te tonen dan met een Westlandse streekvlag? Van Gaalen: “Nu de omgekeerde vlaggenactie langzamerhand ten einde komt, zijn er straks weer heel veel vlaggenmasten zonder een vlag. Wat zou het mooi zijn als al die vlaggenstokken straks een streekvlag hebben. Ik heb recent in de Achterhoek gezien dat het daar helemaal vol hangt met streekvlaggen en dat is werkelijk een prachtig gezicht. Moet bij ons ook mogelijk zijn.”

Om dat te faciliteren koopt het museum massaal vlaggen in en kan ze daardoor voor zeer scherpe prijzen aanbieden. Van Gaalen: “Door de massale inkoop, én doordat wij er niets aan hoeven te verdienen, kunnen we de vlaggen tijdelijk voor een superprijs aanbieden.” Een Westlandse streekvlag kost de komende twee weken slechts € 15, waar die normaal € 39,95 kost. Maar er kan ook een grote vlag (150 x 225 cm, € 37,50) of een wimpel met stok (€ 18) besteld worden. Westlanders die interesse hebben in dit aanbod kunnen hun bestelling doen op www.westlandsmuseum.nl/vlag.


Historie van de Westlandse vlag

Het Westland is de streek die globaal ligt tussen Den Haag, Delft, Maassluis en Hoek van Holland. Vanouds is er een streekgevoel, dat onder andere is ontstaan door de sterke samenwerking binnen de (coöperatieve) tuinbouw.

In 1975 besloten de zeven Westlandse gemeenten bestuurlijk samen te gaan werken in het Samenwerkingsorgaan Westland (SOW). Het communicatiebureau PR Westland legde aan het Dagelijks Bestuur van het SOW het plan voor een Westlandse (streek)vlag te ontwerpen. Daar werd enthousiast op gereageerd. Een gespecialiseerd bureau werd ingeschakeld om tot een heraldisch verantwoord ontwerp te komen. De Westlandraad heeft de toen voorgestelde vlag officieel aanvaard als de Westlandvlag. Het doel was en is de eenheid en de saamhorigheid van de streek uit te dragen.

De vlag bestaat uit zeven verschillende banen met de kleuren lichtgroen en wit. Het getal zeven duidt op de toenmalige gemeenten in de streek: De Lier, ‘s-Gravenzande, Maasland, Monster, Naaldwijk, Schipluiden en Wateringen. De banen zijn gekarteld, zodat ze lijken op de vorm van de kassen, die de streek van oudsher kenmerkt. Het groen staat voor de planten die er veelvuldig gekweekt worden, en het wit voor de kassen zelf. Maar tegenwoordig is het ook te zien als de combinatie van glas (wit, westelijk deel) en gras (groen, oostelijk deel).

Vaststelling van de vlag vond plaats op 29 januari 1987. De vlag is opgenomen in het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel, die op 3 maart 1987 instemming heeft verleend. In dat register zijn tot nu toe slechts een beperkt aantal streekvlaggen opgenomen. Wel zijn er de laatste jaren veel nieuwe streekvlaggen geïntroduceerd, bijvoorbeeld van de Achterhoek in 2018, die in die streek nu veelvuldig te zien is.

Na de fusies van de zeven Westlandse gemeenten in 2004 hebben de nieuwe gemeenten (Westland en Midden-Delfland) elementen van de streekvlag in hun officiële wapens opgenomen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Op de pijp met... Jacoline de Bakker-Strijbis Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
‘Waarom grijpt Westland naast provinciaal geld voor OV?’ Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Plein 1959 wordt Belgisch biercafé De Dulle Griet Algemeen 3 dec, 21:01
Afbeelding
55-plus talent in de spotlights Algemeen 3 dec, 09:05
Afbeelding
Automobilist aangehouden na te water raken met busje Westlandroute 112-nieuws 3 dec, 02:56
Afbeelding
De prent die u niet kent: Ter Heijde, het oude zeedorp Historie 2 dec, 13:50
Afbeelding
Grote lichtpuntjes in Wateringen Algemeen 2 dec, 12:18
Afbeelding
Verhalen over het vrachtvervoer op de Lee Algemeen 2 dec, 11:41
Afbeelding
Wethouders bezoeken De Jong Verpakking Algemeen 2 dec, 09:04
Afbeelding
Pop-up pannenkoeken leveren meer dan 5000 euro op Algemeen 2 dec, 09:00
Afbeelding
Meezing kerstconcert met De Waterlanders Algemeen 1 dec, 21:11
Afbeelding
Kerstconcert door Kamerkoor Couleur Vocale Algemeen 1 dec, 15:00
Afbeelding
Quinn en Huub uit Zuid-Holland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 1 dec, 13:41
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief