Radhika Kaushal begeleidt voor VluchtelingenWerk Nederland mensen in Naaldwijk.
Radhika Kaushal begeleidt voor VluchtelingenWerk Nederland mensen in Naaldwijk. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Radhika Kaushal: ‘Wij hebben het goed hier’

Algemeen

Radhika Kaushal (25) is een bezig bijtje. Ze studeert rechten, zit bij een studievereniging en heeft twee bijbanen. Daarnaast begeleidt ze voor VluchtelingenWerk Nederland mensen die zich in Naaldwijk vestigen. “Ik zie echt resultaat bij de hulp die ik aanbied.”

Linda van der Klooster

Radhika Kaushal besloot anderhalf jaar geleden, tijdens de coronalockdown, om vrijwilligerswerk te gaan doen voor VluchtelingenWerk Nederland. “Er zijn heel veel mensen die het slechter hebben dan ik”, legt ze uit. “Daar wilde ik iets voor doen. Ik wil betrokken zijn bij de maatschappij en helpen waar ik kan. ‘Zo kwam ik uit bij statushouders, zoals vluchtelingen met een verblijfsvergunning worden genoemd. Dat is een doelgroep die mij heel erg aanspreekt.”

In het dagelijks leven studeert Radhika Rechten aan de Universiteit van Leiden. “Ik ben vierdejaars en wil mijn master in Strafrecht gaan doen. Ik zit bij de studievereniging JFV Grotius, werk een keer in de week bij de Haagse Orde van Advocaten, en ik heb een bijbaantje in het weekend. Daarnaast werk ik sinds anderhalf jaar bij VluchtelingenWerk in Westland.”

Verhaal

Radhika vindt dat ze veel van vluchtelingen kan leren. “Ze dragen een verhaal met zich mee. Ze hebben veel meegemaakt en komen hier in een onbekend land. Ze weten niets, kennen de weg niet. Ik zie echt resultaat bij de hulp die ik aanbied. Dat geeft ons beide voldoening. Een fijne wisselwerking. Ik kan veel van hun leren en zij van mij.”

Voor VluchtelingenWerk doet Radhika de maatschappelijke begeleiding. “Dat begint zodra ze zich vestigen in de gemeente. Het is vooral heel praktisch: wegwijs maken en integreren. De post doornemen, maar ook wijzen waar ze hun spullen kunnen kopen. En als er minderjarige kinderen zijn, help ik met hun intake in de schakelklas. Alles gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid.”

Op dit moment begeleidt Radhika één gezin met vijf kinderen. “Daarnaast heb ik een paar alleenstaande cliënten. Ongehuwde, maar ook een meneer die net een woning heeft en nog wacht op de gezinshereniging. Ook heb ik een cliënt die net bevallen is. Ik ben mee geweest naar de verloskundige en de echo’s en hielp met het regelen van kraamzorg. Het verschilt echt per gezin wat de behoeftes zijn. Sommige gezinnen hebben minder behoefte aan hulp. Mooi om te zien hoe ze het hier snel oppakken.”

Kantoor

De tijdbesteding verschilt per week. “Dat hangt van de cliënten af. Gemiddeld is het zes uur. Meestal spreken we op het kantoor van VluchtelingenWerk af. Maar ik begeleid ook een ouder echtpaar, waar ik thuis langs ga. Op kantoor hebben we spreekkamers waar we op afspraak cliënten helpen.”

Bij medische afspraken gaat Radhika persoonlijk mee. “Ook om te helpen met de taalbarrière. Het is vaak handen- en voetenwerk of plaatjes gebruiken. Ik gebruik ook vaak Google translate. Regelmatig gaat er een tolk mee.”

Lot

Na een jaar worden de statushouders overgedragen aan Vitis Welzijn. “We hopen dat we ze dan een eind op weg hebben kunnen helpen en dat ze zelfredzamer zijn geworden. In een jaar tijd bouw je vaak een vertrouwensband op. Als de begeleiding is gestopt, appen ze soms nog regelmatig. Dat is helemaal oké. Het is wel belangrijk dat die mensen hun weg vinden in de samenleving en dat je ze niet aan hun lot overlaat.”

Radhika zet zich graag in voor een ander. “Er zijn altijd mensen die het slechter hebben dan wij. Ze komen van ver en hebben heel veel meegemaakt. En toch zo blij als ze naar het kantoor komen en zo dankbaar voor de kleine dingen die ik voor ze regel. Het is een eye opener. Wij hebben het goed hier.”

De ouders van Radhika komen uit India. “Ze vertelden over lieve mensen die ze tegenkwamen en ze zijn zo dankbaar voor de hulp die ze hebben gekregen. Helpen waar je kan helpen, dat heb ik van ze geleerd. Dat uitte zich in hun verhalen, maar ook als ze tegen vriendinnetjes die het even moeilijk hadden zeiden: kom maar hier uithuilen, mee-eten, slapen. Onze deur stond altijd open.”

Gelijke

Radhika vindt het ook belangrijk om de ander altijd als een gelijke te zien. “De een is niet minder dan de ander. Als jij het goed hebt, moet je je ook bekommeren om mensen die het minder hebben.” Na haar studie wil Radhika werken bij het Openbaar Ministerie. “Door dit vrijwilligerswerk wil ik zeker ook iets doen met het vreemdelingenrecht. Er zijn zoveel soorten mensen en er gebeurt zoveel in de maatschappij. Daar zal ik me altijd voor blijven inzetten. Recht, samen met maatschappelijk helpen en persoonlijk betrokken zijn: dat wil altijd combineren.”

Ook van elkaar leren tijdens vrijwilligerswerk? Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl voor mooie klussen en vrijwilligersbanen.

Afbeelding
50 ton oud ijzer voor Malle Pietjes Algemeen 27 jan, 19:43
Afbeelding
Scholieren ISW knappen verwaarloosde tuintjes op Algemeen 27 jan, 14:51
Afbeelding
Iets extra voor minima Algemeen 27 jan, 13:22
Afbeelding
Ontwerpteam Expeditie in Poeldijk is bekend Algemeen 27 jan, 12:41
Afbeelding
Fonds 1818 deelt in 2022 circa € 480.000 uit in Westland Algemeen 27 jan, 12:11
Afbeelding
Voorleesontbijt met burgemeester en wethouders Algemeen 27 jan, 11:23
Afbeelding
Stolze gesetteld naar nieuw hoofdkantoor Algemeen 27 jan, 10:56
Afbeelding
Jutta Leerdam en Niels Dijkshoorn winnen Westlandse Sportprijzen 2022 Sport 26 jan, 22:18
Afbeelding
Varend Corso Westland trapt editie 2023 af Algemeen 26 jan, 21:16
Afbeelding
Honsels Harmonie houdt bazar Algemeen 26 jan, 21:03
Afbeelding
De Naald zoekt Westlandse dichters voor Lezersfeest Algemeen 26 jan, 21:00
Afbeelding
'Oplossing Heuls parkeerprobleem nabij' Algemeen 26 jan, 20:40
Afbeelding
Nieuwe conservator Westlands Museum: 'Zonder tuinbouwachtergrond heb je een frisse blik' Algemeen 26 jan, 19:09