219 gierzwaluwnesten geteld in Westland

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Natuurlijk Westland)

Natuurlijk Westland heeft de afgelopen zomer 189 natuurlijke nesten en 30 bezette nestkasten van Gierzwaluwen in Westland geteld. De tellingen vonden plaats tussen 1 mei en 5 september in De Lier, ‘s-Gravenzande, Heenweg, Honselersdijk, Kwintsheul, Maasdijk, Monster, Naaldwijk, Poeldijk, Ter Heijde en Wateringen.

De inventarisatie is uitgevoerd door in de avonduren per fiets de verschillende dorpskernen in het Westland te doorkruisen. Als er gierzwaluwen werden aangetroffen werd er gepost. De aanwezigheid van nestplaatsen wordt duidelijk doordat er gierzwaluwen boven de nestplaatsen rondcirkelen. Dit zijn vaak groepjes jonge vogels die zelf nog geen nest hebben maar contact zoeken met gierzwaluwen die zich op de nesten bevinden. De nesten bevinden zich in bijna alle gevallen onder de dakpannen.

De waarnemingen zijn gedaan door zeven deelnemers die alle dorpskernen binnen de gemeente Westland hebben bezocht.

Het valt op dat de meeste nesten in het Westland zich bevinden aan de kopse kanten van woonblokken waar tussen de gevel en de kantpannen een invliegopening zit. Het valt daarbij op dat er in woningen die na 1990 zijn gebouwd vrijwel geen mogelijkheden zijn voor nestplaatsen van gierzwaluwen. Andere invliegopeningen bevinden zich onder dakgoten waar vaak bij de hemelwaterafvoer een opening zit om in te kunnen vliegen.

Naast de vele fietstochten is er hier en daar ook ingegrepen bij situaties waar bezette nesten bedreigd werden. Op twee locaties waren bouwsteigers geplaatst die de toegang belemmerden. Deze werden in overleg met de opdrachtgevers tijdelijk verkleind of verwijderd.