Lezing over invloed Westlandse familie op klassiek onderwijs

Algemeen
Een munt met de afbeelding van Hugo Blotius.
Een munt met de afbeelding van Hugo Blotius. (Foto: PR)

De Lier blijkt bij nadere beschouwing een bijzondere rol te hebben gespeeld in de ontwikkeling van het onderwijs in de klassieke talen in Nederland. De eerste docent die ooit aan een gymnasium lesgaf, te Straatsburg, is afkomstig uit De Lier: Hugo Blotius. Dit is de verlatijnste naam voor Hugo de Bloote.

Op woensdag 14 december geeft Dr. Diederik Burgersdijk in De Lier voor het Genootschap Oud Westland een lezing over Blotius en Franco Petri Burgersdijk. Blotius leidde een avontuurlijk leven in humanistisch Europa, de langste tijd als hofbibliothecaris van keizer Maximiliaan II van Oostenrijk en diens zoon Rudolf II.

Zijn neef Franco Petri Burgersdijk, de Leidse hoogleraar filosofie die zijn naam ontleent aan de naburige buurtschap waar de familie vandaan kwam, werd de voornaamste oprichter van de Latijnse school in Holland en Westfriesland.

In deze lezing gaat Diederik Burgersdijk, een verre nazaat van beide genoemde docenten, in op de geschiedenis van deze Westlandse familie en de rol die zij heeft gehad in de vestiging van het klassieke onderwijs in Nederland.

Dr. Diederik Burgersdijk is docent Latijn, Oude Geschiedenis en Klassieke Literatuur aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde verscheidene boeken over Romeinse keizergeschiedenis en de klassieke traditie in Nederland en Europa. Zijn meest recente boek is ‘Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool’, uitgegeven bij Athenaeum, Polak & Van Gennep in 2022.

De lezing op 14 december begint om 20.00 uur in De Rank Van Weelystraat 2 in De Lier. Zaal open om 19.30 uur. Niet leden betalen een bijdrage van € 4 voor de koffie.