Oproep aan minister Adema: ‘Kom met verduurzamingsfonds voor tuinbouw’

Algemeen
Minister Piet Adema gaf aan trots te zijn op de glastuinbouwsector
Minister Piet Adema gaf aan trots te zijn op de glastuinbouwsector (Foto: Thierry Schut)

Woensdag 30 november bracht minister Piet Adema (LNV) een bezoek aan de gemeente Westland om met ondernemers- en vertegenwoordigers uit het tuinbouwcluster in gesprek te gaan over versterking van hun rol in de landelijke energietransitie en verduurzaming van de eigen sector.

Tijdens een lunch in het World Horti Center (hét kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouw) vertelden vertegenwoordigers van verschillende organisaties uit de sector aan de minister op welke wijze de glastuinbouw al jaren bezig is met verduurzaming en wat er nodig is om hierin de volgende stap te kunnen zetten. De oproep aan de minister was om met een verduurzamingsfonds te komen, zodat een nieuwe gasvraag wordt voorkomen.

Verduurzamen

Na de bijeenkomst met de sectororganisaties, stond een gesprek tussen de minister en tuinbouwondernemers op het programma. Adema gaf aan trots te zijn op de glastuinbouwsector en was zichtbaar onder de indruk van de ondernemersgeest bij de aanwezigen en de wil om structureel te verduurzamen. “Maar dat kunnen wij niet alleen”, was de boodschap die de minister meekreeg. “Wij hebben de Nederlandse regering nodig om die cruciale duurzaamheidsslag te kunnen maken.” Ook Adema gaf aan samen de schouders eronder te willen zetten om klimaatneutraal te worden.

Aardwarmteproject

Om te laten zien dat de Westlandse tuinbouwsector zich niet pas sinds kort bewust is van het belang van verduurzaming, werd in de ochtend een bezoek gebracht aan een aardwarmteproject in Maasdijk. Daarbij sloten ook minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) aan. Aardwarmte is duurzame warmte die lokaal wordt gewonnen uit de diepe ondergrond. De warmte is uitermate geschikt voor het verwarmen van kassen, woningen en gebouwen en goed voor het milieu. Aardwarmte is slechts één van de manieren waarop binnen de tuinbouw al wordt verduurzaamt. Zo zijn er op het gebied van energiezuinige (led)verlichting en nóg efficiëntere manieren van telen eveneens grote stappen gezet.

Verduurzaming

Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland: “We zijn blij met het bezoek van minister Adema vandaag. Nergens ter wereld wordt zo efficiënt en innovatief geteeld als hier. Ook op het gebied van verduurzaming zijn al grote stappen gezet, maar op dit moment is het niet voor iedereen binnen de sector die wil verduurzamen mogelijk om dat te doen. Daar is steun van de Nederlandse regering bij nodig en dat is iets waar wij ons als gemeente Westland, samen met de andere tuinbouwgemeenten en de sector zelf hard voor maken. Die boodschap hebben wij vandaag aan de minister meegegeven.”

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland: “Ik ben blij dat minister Adema niet alleen met de boeren, maar ook met de ondernemers in de glastuinbouw in gesprek gaat. Er liggen voor telers immers meerdere uitdagingen voor de komende jaren, die de sector alleen samen met de overheid kan aangaan. Door samen te werken kunnen kennis, inzet en het innovatief vermogen van de sector worden benut en ondersteund. Dat geldt niet alleen op gebied van energie, maar bijvoorbeeld ook voor het thema gewasbescherming. Daarbij rekenen we als glastuinbouw op een stabiel beleid van de overheden, alleen dan kan de sector goede plannen en stappen maken.”