Nieuwe, duurzame manier inzamelen bedrijfsafval wordt blijvend

Algemeen
De bakfietsen van de Inzamelhelden zijn veel duurzamere vervoersmiddelen dan een vuilniswagen.
De bakfietsen van de Inzamelhelden zijn veel duurzamere vervoersmiddelen dan een vuilniswagen. (Foto: PR)

De pilot met de gezamenlijke, duurzame inzameling van bedrijfsafval voor ondernemers in Naaldwijk wordt wegens succes vanaf januari definitief ingevoerd en vanaf volgende week gepresenteerd in andere Westlandse dorpen. Die kunnen vanaf volgend jaar ook duurzaam bedrijfsafval inzamelen. ‘s-Gravenzande volgt als eerste.

door Evelyne Lammerding

Veertien ondernemers in het centrum van Naaldwijk hebben deelgenomen aan de proef van Biz Naaldwijk met het duurzaam ophalen van bedrijfsafval door Inzamelhelden uit Delft. Inzamelhelden haalt het afval op met elektrische bakfietsen. De vuilnismannen komen vaker langs bij ondernemers die veel afval hebben. Zo wordt het afval inzamelen op maat gesneden, de prijs wordt daarop aangepast.

Dertien van de veertien deelnemers gaan na de testfase definitief door met het nieuwe inzamelsysteem, de veertiende moet intern nog overleggen, laat BIZ-voorzitter Rein Wiendels weten.

Dertien van de veertien deelnemers gaan na de testfase definitief door


Uitgangspunt

“Het uitgangspunt voor de pilot waren de straten in het centrum van Naaldwijk die overvol stonden met afvalcontainers. Dat geeft een rommelig beeld. Plus: anderen gooiden hun rommel ook in de containers. Die puilden uit, met name in het weekend. Centrumbewoners klaagden daar, terecht, over,” zegt Wiendels.

Na een tip over Inzamelhelden uit Delft ging hij naar Berkel & Rodenrijs en Delft om over de ervaringen die daar waren opgedaan te praten. “Zij waren enthousiast.”

Proefdraaien

BIZ Naaldwijk begon in oktober een testfase onder ondernemers uit verschillende branches.

De Inzamelhelden bekijken per ondernemer hoeveel afval zij hebben, wat voor soort afval het is en hoe dit gemakkelijk gescheiden kan worden aangeboden. “Een schoenenzaak heeft niet zoveel afval en het meeste bestaat uit plastic, papier en karton. Een restaurant heeft dagelijks veel afval waaronder veel vers-afval,” illustreert Wiendels.

Op basis van de analyse wordt bepaald hoe vaak het afval wordt opgehaald. De Inzamelhelden hoefden bij de schoenenzaak minder vaak langs te komen dan bij het restaurant, waar dagelijks werd opgehaald. “Dagelijks ophalen is duurder, maar scheelt wel in opslagruimte voor het restaurant. Daarbij hebben ondernemers duurzaamheid hoog in het vaandel. Deze ondernemer wil dat het afval dagelijks wordt opgehaald.”

Voordelen

Wiendels noemt nog zes voordelen op van deze op maat gesneden manier van afvalinzameling: “Het scheelt zwerfafval. Je hebt ook geen grote container meer nodig,” begint hij. Hij vervolgt: “De visboer bewaarde visafval in afgesloten emmers in een koelruimte. Door het dagelijkse ophalen, ontstaat ruimte in de koelcel. En wist je dat dagelijks twaalf vrachtwagens door het centrum van Naaldwijk rijden om afval op te halen? Levensgevaarlijk soms. Daar ben je vanaf. De Rembrandtstraat is net opnieuw bestraat. Door zo’n hoeveelheid vrachtverkeer wordt het snel kapot gereden. Dat gebeurt niet meer.”

Inzamelhelden rijdt met elektrische bakfietsen. “Ook dat is duurzaam. Tenslotte betekent het maatschappelijk ook iets, omdat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op de bakfietsen rijden.”

Kosten

De kosten voor Inzamelhelden zijn volgens Wiendels niet hoger dan wat ondernemers aan huidige contracten betalen.

Ondernemers zitten vast aan afvalcontracten. Geen probleem, stelt Wiendels. Facility Portal helpt MKB’ers bij het opzeggen van het lopende contract om dubbele kosten te voorkomen, legt hij uit.

De BIZ-voorzitter wil de gemeente warm krijgen om aan de rand van Naaldwijk containers te plaatsen waar Inzamelhelden het afval kan deponeren, want het afval moet wel ergens blijven.

“Ik heb van ondernemers wel aanbiedingen gekregen om containers op hun terrein neer te zetten. Maar ik denk dat de gemeente ook wil meewerken.”

Definitief

De pilot wordt vanaf 1 januari definitief ingevoerd in Naaldwijk. De BIZ heeft recent 157 Naaldwijkse ondernemers aangeschreven voor deelname. Dat leverde in de eerste twee weken al 44 aanmeldingen op.

“Wij willen naar een deelnamepercentage van 75 tot 80 procent. Honderd procent lukt niet, omdat grote ketens hun eigen inzamelbeleid volgen. In Berkel leert de ervaring dat je ongeveer een jaar nodig hebt om de meerderheid van de winkeliers mee te krijgen.”

Na Naaldwijk wordt het nieuwe systeem geïntroduceerd in ‘s-Gravenzande. Inzamelhelden wordt volgende week via MKB Westland voorgesteld in andere kernen. Wiendels hoopt dat het systeem volgend jaar in alle Westlandse dorpen draait.