Déjà vu: Wanneer verdwijnen de gele zakken uit het straatbeeld?

Algemeen
De gele zakken zijn nog steeds zichtbaar op sommige plekken in Westland.
De gele zakken zijn nog steeds zichtbaar op sommige plekken in Westland. (Foto: CDA Westland)

Voor wie de Westlandse politiek een beetje volgt zal het een déjà vu lijken: een fractie die aan het college vraagt wanneer de gele zakken uit het straatbeeld verdwijnen.

CDA Westland meldt dat - ondanks dat plastic afval sinds november weer in de grijze bak mag - veel Westlanders blijven scheiden via de oranje afvalcontainers op straat. De bovengrondse containers worden echter niet vaak genoeg geleegd met als gevolg dat er gele zakken aan worden opgehangen. “Klaarblijkelijk schiet het gescheiden inzamelen van afval tekort”, aldus CDA Westland.

Begin dit jaar heeft de gemeenteraad van Westland unaniem een voorstel aangenomen om te bekijken of de containers kunnen worden voorzien van sensoren. Die geven een signaal als een inzamelcontainer bijna vol is zodat ze geleegd kunnen worden. Inmiddels is duidelijk dat de sensoren ‘spoedig’ worden geïnstalleerd, maar CDA Westland wil weten wanneer dat precies gaat gebeuren. Ook wil de fractie weten wat er met de kosten van de nascheiding gebeurt als veel Westlanders hun plastic afval apart aanbieden. “Als de burger veel gescheiden aanlevert, is de nascheidingsmachine een dure aangelegenheid doordat het restafval niet ‘rijk genoeg is’ aan herwinbare materialen. Hoe verwacht het college de kosten te beheersen?” aldus CDA Westland.

Sinds november van dit jaar hoeven Westlanders plastic-, blik- en drinkpakken-afval niet meer apart aan te bieden. Daarmee kwam een einde aan de gele zakken aan de lantaarnpalen en een beleid dat veel kritiek oogstte en haar stempel drukte op de gemeenteraadsverkiezingen.