Leeftijdsgrens eendags-babs in 2023 naar 75 jaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Stock)

Wethouder Barend Rombout (Westland verstandig, Dienstverlening) verlegt de leeftijdsgrens voor personen die voor een dag buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) zijn van 72 naar 75 jaar. Dat gebeurt volgend jaar.

Voor trouwambtenaren die in dienst zijn van de gemeente Westland wil hij de maximumleeftijd van 72 jaar aanhouden. Het verhogen van de leeftijdsgrens gebeurt op verzoek van Westland Verstandig.

WV-fractievoorzitter Peter Duijsens vroeg zich tijdens de bespreking van het onderwerp in de gemeenteraadsvergadering van woensdag nog af of het stellen van een maximumleeftijd geen leeftijdsdiscriminatie is en of de leeftijdsgrens wel wettelijk is. Rombout liet daarop weten dat de leeftijdsgrens niet wettelijk is vastgesteld, maar dat gemeenten die zelf mogen bepalen.

Westland kende voorheen zo’n leeftijdsgrens helemaal niet, memoreerde Duijsens nog. In 2018 werd deze op 72 jaar vastgesteld, zo hield hij de wethouder voor.

Rombout zegt de grens een beetje te willen oprekken, maar van afschaffen wil hij niet weten. Hij komt op de leeftijd van 75 jaar voor de eendags-babs naar aanleiding van een voorbeeld waarmee Duijsens kwam. Hij zag dat de trouwambtenaar in Almelo tot 75 jaar kan doorgaan. Dat ziet Rombout alleen voor de eendagsbabs wel zitten.