Uitblinker Cheyenne Hoogerbrugge: ‘Ik was helemaal vereerd’

Algemeen
Tijdens andere feestjes tapt Cheyenne Hoogerbrugge graag een biertje.
Tijdens andere feestjes tapt Cheyenne Hoogerbrugge graag een biertje. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Cheyenne Hoogerbrugge (21) is door Gemeente Westland uitgeroepen tot Uitblinker 2022. Ze doet veel voor VV Lyra en heeft in december het feest ‘De Lier zonder Bier’ georganiseerd in de voetbalkantine. Dat bleek een groot succes. “Iedereen was super enthousiast, ook de ouders.”

Linda van der Klooster

Gemeente Westland reikt elk jaar De Uitblinker uit aan een jongere die zich op een bijzondere manier inzet voor de Westlandse samenleving. Als vrijwilliger, met een heldendaad of als mantelzorger. Dit jaar waren acht jonge Westlanders genomineerd. De inwoners van Westland konden stemmen op hun favoriete uitblinker.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Theater De Naald werden de winnaars bekendgemaakt. Cheyenne Bol kreeg de prijs in de categorie Maatschappelijk. Cheyenne Hoogerbrugge kreeg van wethouder Goudswaard te horen dat zij de bokaal in de categorie Sport in ontvangst mocht nemen. “Ik was helemaal vereerd”, zegt Cheyenne Hoogerbrugge. “Het was een hele happening. Ik kreeg een mooie trofee, champagne en cadeautjes.”

Cheyenne studeert Crossmediale Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam en werkt drie dagen per week bij de WOS. “In een heel leuk team, dus dat is super.”

De Uitblinker kreeg Cheyenne voor haar vrijwilligerswerk bij VV Lyra. “Ik ben daar trainer en coach voor twee meidenteams en ik ga elk jaar mee op voetbalkamp. Ik volg regelmatig cursussen en trainingen om een betere coach te worden. Ook sta ik regelmatig achter de bar.”

Meidenteams

Zelf was Cheyenne een jaar of 12 toen ze lid werd bij VV Lyra. “Ik zat in groep 8 toen ik op voetbal ging. Ik heb lang gespeeld in een heel leuk vriendinnenteam. We hebben nog steeds contact, al kan ik zelf, door operaties en blessures niet meer voetballen. Skiën, snowboarden, teamsporten en balsporten mag ik niet meer doen. Ik moet elke dag nadenken wat ik doe. Zomaar lomp stappen zetten kan niet, dan scheur ik weer van alles af. Daarin ben ik beperkt. Het is altijd opletten, maar dat zie je niet aan me. Ik wil dat ook 100% niet, dat mensen dat merken. Ik ben uiteindelijk meidenteams gaan trainen. Dat kan ik nog wel.”

Cheyenne vindt het belangrijk om ook buiten de voetbal een team te zijn. “Zo gingen we er een paar keer samen op uit en keken we tijdens het WK naar een wedstrijd van Oranje in de kantine. Het werd een supergezellig feest, dansen op tafel. Toen vroegen die meiden of we dat niet vaker kunnen doen. Ik ben met ze gaan brainstormen. Zo bedachten we een NIX18 disco voor jongeren, zonder alcohol.”

Ideeën

De voetbalmeisjes werden betrokken bij alle organisatie en voorbereidingen voor het feest. “Ik vond het belangrijk dat ze weten wat er bij komt kijken. Ze waren bij alle vergaderingen. Ook dachten ze mee over een naam voor het feest. Er kwamen wat ideeën langs. Toen riep Marit ‘De Lier zonder Bier’ en dat was hem.”

Het feest vond plaats op 17 december in de kantine van VV Lyra. “We hadden sponsors en donateurs en ik had veel hulp van de meiden en hun ouders. De Rode Brigade van Lyra, een groep enthousiaste vrijwilligers, hielp me met het ombouwen van de kantine naar een discozaal. Er was een dj booth, sfeerverlichting, een rookmachine en discoballen. Echt een knus clubgevoel. De laatste decoraties heb ik met de meiden gedaan.”

Na een frietje gingen de meisjes en hun trainster zich gezamenlijk optutten voor het feest. “Allemaal met de make-upjes. Zo schattig! De meiden onder 13 hebben de welkomstdrankjes voor de gasten ingeschonken. De ouders van de meiden hielpen mee achter de bar, bij de fietsenstalling, bij de garderobe. Ik dacht eerst: dat doe ik wel even, maar ik was uiteindelijk superblij dat ze er waren.”

Overal vandaan

Het feest was bedoeld voor iedereen van 11 tot en met 15 jaar. “Niet alleen van Lyra. Er waren zelfs vriendinnengroepen uit Delft en Monster, overal vandaan. De kaartjes kostten € 2,50 en ons doel was 70 aanwezigen. Het waren er uiteindelijk 270. Het paste precies.”

Meerdere DJ’s, waaronder de 12-jarige DJ Jack Eastwood en Double Trouble verzorgden de muziek. “Van meezingers tot dansmuziek en het laatste half uurtje even knallen met hardstyle. Iedereen was super enthousiast, ook de ouders. VV Lyra was ook megatrots. Ik krijg nog steeds te horen dat het zo leuk was.”

Het feest was voor herhaling vatbaar. “Er komt een volgende editie, waarschijnlijk in maart, georganiseerd met dezelfde meiden. Ik heb een enquête uitgestuurd en die is 60 keer ingevuld. De tips die binnen kwamen gaan zo veel mogelijk mee voor het volgende feest.”

Jong of oud: zulke enthousiaste vrijwilligers heeft elke club nodig. Meld je aan bij je eigen vereniging of kijk voor leuk vrijwilligerswerk op www.westlandvoorelkaar.nl.