Gravin Machteld komt weer op het Marktplein

Algemeen
Het beeld zoals het vroeger op het Marktplein stond.
Het beeld zoals het vroeger op het Marktplein stond. (Foto: PR)

Op dinsdag 31 januari rond 11.00 uur wordt het beeld van gravin Machteld herplaatst op het Marktplein in ‘s-Gravenzande.

Eerder had Peter Duijsens van Westland Verstandig beloofd dat het beeld voor 24 januari weer op haar stek zou staan, maar dat wordt dus een week later.

Het beeld verdween in januari 2018 uit het straatbeeld omdat het Marktplein werd opgeknapt. Op het nieuwe plein zou geen plek meer zijn voor de gravin. Het toenmalige college was voornemens het beeld bij het voormalig gemeentehuis te plaatsen, dat herontwikkeld wordt.

Het kunstwerk heeft ruim 5 jaar in de opslag gelegen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het voetstuk dat indertijd bij het weghalen is gesloopt. Het beeld werd in 1996 op het Marktplein geplaatst als eerbetoon aan Gravin Machteld die veel voor de stad heeft betekend. In 1246 gaf ze stadsrechten aan ’s-Gravenzande. Ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten in mei 1996 werd het beeld onthult. Ook heeft ze geld geschonken voor de bouw van een kerk op de plek van de huidige Dorpskerk en heeft ze een begin gemaakt met de aanleg van de Maasdijk omdat een deel van het Westland steeds werd overstroomd door de zee. Verder heeft ze geld en land geschonken aan een religieuze lekengemeenschap, de Begijnen, op de plek van het huidige ISW-schoolgebouw. De Gasthuislaan in ’s-Gravenzande verwijst naar het Gasthuis dat door Machteld is gesticht, bedoeld voor armen en zieken in de stad.

Westland Verstandig was fervent voorstander van terugplaatsing op het plein. Het leverde slepende politieke discussie op, waarbij ook de kosten van de diverse opties als argument werden gebruikt. Daarbij kwamen bedragen van € 17.000 tot € 120.000 voorbij, afhankelijk van of een tegenstander of voorstander van terugplaatsing aan het woord was. Duijsens verwijst daar naar in zijn bericht over de terugplaatsing: “Na jarenlang terugkeer tegengehouden hebbend, worden we door LPF en CDA nu gewezen op de hogere kosten die ze zelf veroorzaakten door onzorgvuldig handelen bij verwijdering en opslag van beeld en sokkel. Maar laten we dat soort geluiden maar niet serieus nemen en blij zijn met het bereikte resultaat!” Hoeveel de terugplaatsing nu kost is niet bekend.