Scholieren ISW knappen verwaarloosde tuintjes op

Algemeen
De 'tuineigenaren' zijn blij met de leerlingen die de tuintjes weer toonbaar maken.
De 'tuineigenaren' zijn blij met de leerlingen die de tuintjes weer toonbaar maken. (Foto: PR)

Verwaarloosde tuinen zijn bewoners vaak een doorn in het oog. Tuinen zijn te beschouwen als visitekaartjes van de buurt. Op initiatief van Vitis Welzijn, en in samenwerking met corporatie Wonen Wateringen, voert ISW Westland Praktijkcollege een pilotproject uit rondom de (voor-)tuintjes aan de Dorpskade in Wateringen.

In sommige voortuinen komt het gras tot kniehoogte, worden borders overwoekerd door onkruid en zijn tuinafscheidingen van hout half ingestort. Tuinen aan de Dorpskade in Wateringen die er onverzorgd uitzien, maken vanaf nu kans op een ‘make-over’ door scholieren van ISW Westland Praktijkcollege.

Peter van den Berg, sociaal makelaar bij Vitis Welzijn in Wateringen, is de aanjager van het lokale initiatief. “Goed onderhouden tuinen geven een buurt een prettige uitstraling. Het zegt iets over de leefbaarheid”, stelt hij. “Helaas heeft niet iedereen oog voor haar of zijn tuin. Dat de tuin niet naar behoren wordt onderhouden heeft soms met leeftijd te maken. Soms ook met een (lichamelijke) beperking, het gemis van een sociaal netwerk of onvoldoende financiële middelen.”

Oefenen

Van den Berg is als sociaal makelaar een bruggenbouwer pur sang. Om het verwaarloosde tuintjes-tij te keren, smeedde hij een samenwerking met corporatie Wonen Wateringen en ISW Westland Praktijkcollege in Naaldwijk. Deze school werkt met de onderwijsvisie: ‘Leren door doen’. In leerjaar 3 gaan de scholieren naast de theorievakken steeds meer aan de slag met arbeidstraining. De derdeklassers lopen wekelijks groepsstage, waarbij de leerlingen onder begeleiding van een docent gaan ‘oefenen’, onder andere in de groenbranche. Dit ter voorbereiding op de stages in de vierde en vijfde klas.

Samen met een groep 14/15-jarigen is Rick Stam, arbeidstrainer bij ISW, sinds kort iedere maandagmiddag te vinden op de Dorpskade. “Via Vitis Welzijn en Wonen Wateringen krijgen wij klustuintjes toegewezen”, legt hij uit. “We inventariseren wat de bewoner wil en dan gaan we kijken in hoeverre we ze tegemoet kunnen komen. We hebben namelijk niet veel middelen tot onze beschikking.”

De eisen die de ‘tuineigenaren’ stellen, zijn niet al te hoog, aldus Rick. “Ze zijn al heel erg blij dat we hun tuin überhaupt weer een beetje toonbaar maken.”

Actief en betekenisvol leren, dat is wat de scholieren in het kader van dit project doen. “Ze ontdekken een nieuwe wereld. Het persoonlijke verhaal van de bewoners doet ook écht wat met ze. Dit zie je terug in hun drive om er samen de schouders onder te zetten.”

Win-winsituatie

“We merken dat sommige huurders hun tuin wel willen opknappen, maar soms niet weten hoe ze dit moeten aanpakken”, merkt Ferry van der Pal, directeur-bestuurder bij Wonen Wateringen, op. Wonen Wateringen neemt als corporatie onder andere de verhuur van woningen aan de Dorpskade voor haar rekening.

Het gezamenlijke tuintjesproject heeft volgens hem de weg naar een win-winsituatie geopend. “Het draagt bij aan meer onderlinge samenwerking en saamhorigheid tussen de bewoners en een groenere leefomgeving.”