Naaldwijkse gymnastiekvereniging springlevend in haar 100-jarig bestaan

Algemeen
Enthousiasme en saamhorigheid is bij DOS de rode draad.
Enthousiasme en saamhorigheid is bij DOS de rode draad. (Foto: Mabel Böhms Media)

DOS Naaldwijk werd op 22 februari 1923 door de heren Henk Schut, Paul van der Lee en Adriaan Flikweert opgericht en bestaat dus binnenkort 100 jaar. D.P Lievaart was het allereerste lid en leerde er zijn latere echtgenote kennen. Het werd het eerste-en tot op de dag van vandaag zeker niet het laatste ‘gymnastiekhuwelijk’ bij de Naaldwijkse vereniging. “Vaak zie je hierin dezelfde mindset en visie.’’

Door Marcel Zaat

Ondanks dat sportbeoefening in de jaren na de Eerste Wereldoorlog niet zo vanzelfsprekend was als vandaag is de vereniging naast RKVV Westlandia en VV Naaldwijk al weer de derde eeuweling in Naaldwijk in kort tijdbestek die dit 100-jarig jubileum mag gaan vieren. Wat te allen tijd terug keert is de binding die bij de vereniging altijd aanwezig is. “DOS kent het échte familiegevoel. Als ik morgen ga trainen wil mijn dochter van elf jaar al mee. Zo vloeien vele jeugdleden de club in als vrijwilliger of trainer”, spreekt Eveline van Dijk, bestuurslid en zelf ook nog actief in een dansgroep.

Avondvullend gesprek

Het echtpaar Nico en Cilia Koers kan een avondvullend gesprek vullen met hun belevenissen uit hun DOS-tijd. Nico (71) is al sinds 1955 lid en begon als kleuter met gymmen. Later maakte eerst het Naaldwijkse jeugdbestuur en daarna ook het hoofdbestuur gebruik van zijn bekwame diensten. Maar liefst 45 jaar totaal was er een bestuursfunctie, waarin ook onder meer technische zaken en het training geven op zijn pad kwamen. In 2013 was er een officieel afscheid, maar tien jaar later is Koers als vrijwilliger nog steeds het manusje van alles binnen de club. “Ik probeer voorzichtig af te bouwen, maar wat er op mijn pad komt blijf ik doen. Zo brengen wij bijvoorbeeld nog samen op de fiets de verjaardagskaarten voor de leden rond en soms rij ik wat materialen over en help ik het welbekende handje waar nodig is. Verder ben ik nog voorzitter van de stichting Westlandse gymnastiekverenigingen.”

Komend weekend is er in Westlandtheater De Naald de dansdemo (G)oud&Nieuw. Maar liefst 84 vrijwilligers zijn er weer opgetrommeld om dit grandioze spektakel te begeleiden. Afgelopen juni werden er al zes grote uitvoeringen afgewerkt, in september was er een BBQ en zo probeert de club in het jubileumjaar elke activiteit iets op te leuken. Op 18 februari volgt er een knallende reünie in de kantine van de VV Naaldwijk en op 1 juli sluit de vereniging het eeuwfeest af met een nog nader te bepalen activiteit met alle leden.

Cilia Koers, die de jazz-en dansafdeling heeft opgezet, begon in 1974 met vier leden en zag de tijden veranderen. “Ik gaf veertien uur les in de week. Tegenwoordig hebben wij veertien vrijwilligers die allemaal een uur les geven. Ik kon mijn baan aanpassen aan het lesgeven en dat is nu andersom en ook begrijpelijk.’’ Anno 2023 zijn er nog weinig activiteiten die Cilia als bezoeker laat schieten. “Nu kijk ik weer als oma naar mijn drie kleinkinderen, die ook turnen. Geweldig om dit telkens weer mee te mogen maken.”


DOS Naaldwijk 1925-1930. Wie kent ze nog? - DOS

DOS, een écht begrip in Westland

DOS, met 650 leden, is een begrip in Westland. Ver in het verleden (1936-1961) was er bijvoorbeeld een Tamboer- en Pijpencorps. Tijdens Oranjefeesten, schooloptochten en diverse taptoes waren deze muzikanten van de partij. Dankbare herinneringen waren er tot tweemaal toe tijdens een defilé voor de jarige koningin Juliana op paleis Soestdijk. Ook de wandelmarsen, waaraan vele leden meededen was een happening. Het organiseren in 1995 van de Scala Gymnastica 6, een turnweekend waarin 2500 gymnasten vier dagen in Naaldwijk verbleven was uniek. Van 30 juli tot en met 5 augustus is er dit jaar in Amsterdam de Gymnaestrada, een internationaal prestigieus gymnastiekevenement dat sinds 1953 elke vier jaar wordt georganiseerd. Ook DOS is hier al edities lang door heel Europa van de partij. Tussendoor werd er 50 jaar lang het Westlands kampioenschap georganiseerd en had een afvaardiging van DOS in 2015 een grote hand in het oprichten van de Eminent Turnhal Westland op sportpark De Hoge Bomen. Tel daarbij de jaarlijkse DOS-kampen en de stijf uitverkochte dansdemo’s en uitvoeringen erbij op en duidelijk gaat worden dat de vereniging een écht begrip is.

Enthousiasme en saamhorigheid

DOS, dat de disciplines turnen, dansen, acrogym en röhnrad kan aanbieden is als 100-jarige springlevend. Hoofdleidster en trainster Margreet Kuijvenhoven, in 1993 op het podium van de NK-finales toestelturnen A en ook al meer dan 40 jaar lid van de club, kan het beamen. “Het DOS-virus is besmettelijk en laat je niet meer los. Enthousiasme en saamhorigheid is bij ons de rode draad.” Afgelopen jaar was er geen plek meer voor een uitvoering op de Naaldwijkse braderie, traditioneel op zaterdagmiddag ingepland. “Stonden wij twee weken later wél op Podium Westland. Wij traden een half uur op, maar het was rondom afgeladen met publiek.”

Zo is er ook binnen de club een special dance met een G-groep, waar ontzettend veel plezier gemaakt wordt en is er een veteranendansgroepje, die wegens het 100-jarig bestaan allemaal nog één keer op de dansdemo verschijnen. Cilia, die voor de vereniging ook nog eens menig cake heeft gebakken en vele pannen soep heeft geserveerd voor de vrijwilligers, sluit af met een groot compliment voor het Naaldwijkse jeugdbestuur. “Daar zitten echt jonge leuke meiden in, die zeer actief bezig zijn. Daar kan ik blij van worden. Dát is ook onze toekomst.”

Geïnteresseerden voor de reünie op 18 februari kunnen zich nog aanmelden via info@dosnaaldwijk.nl.