video

Gravin Machteld weer op het Marktplein

Algemeen
De Gravin wordt ontvangen op het Marktplein.
De Gravin wordt ontvangen op het Marktplein. (Foto: Fred van der Ende)

De gravin is terug. Op dinsdagmorgen 31 januari werd het beeld van gravin Machteld herplaatst op het Marktplein in ‘s-Gravenzande. Daarmee komt een einde een slepende discussie die de Westlandse politiek jarenlang bezighield.

Het beeld verdween in januari 2018 uit het straatbeeld omdat het Marktplein werd opgeknapt. Op het nieuwe plein zou geen plek meer zijn voor de gravin. Het toenmalige college was voornemens het beeld bij het voormalig gemeentehuis te plaatsen. De locatie van het beeld werd één van de stokpaardjes van Westland Verstandig. Fractievoorzitter Peter Duijsens maakte zich jarenlang hard voor het terugplaatsen van het beeld op de oorspronkelijke plek. 


Uiteindelijk heeft het kunstwerk van Ingrid Rollema heeft ruim 5 jaar in de opslag gelegen. Het beeld werd in 1996 op het Marktplein geplaatst als eerbetoon aan gravin Machteld van Brabant. Zij gaf in in 1246 stadsrechten aan ‘s-Gravenzande en om dat te vieren werd 750 jaar na dato, in mei 1996, het beeld onthult. Ook heeft gravin Machteld geld geschonken voor de bouw van een kerk op de plek van de huidige Dorpskerk en heeft ze een begin gemaakt met de aanleg van de Maasdijk omdat een deel van het Westland steeds werd overstroomd door de zee. Verder heeft ze geld en land geschonken aan een religieuze lekengemeenschap, de Begijnen, op de plek van het huidige ISW-schoolgebouw. De Gasthuislaan in ‘s-Gravenzande verwijst naar het Gasthuis dat door Machteld is gesticht, bedoeld voor armen en zieken in de stad.