‘Zichtbaarheid belangrijk voor kiters, surfers en zwemmers’

Algemeen
Rick van der Deijl: "Als er iets fout gaat, kunnen de gevolgen groot zijn."
Rick van der Deijl: "Als er iets fout gaat, kunnen de gevolgen groot zijn." (Foto: FL)

De vrijwilligers van de KNRM Ter Heijde staan 24 uur per dag en 365 dagen per jaar paraat voor ons. Maar wat doen ze precies, hoe vaak worden ze opgeroepen en wat is voor ons belangrijk om te weten? In een vierdelige serie voor Het Hele Westland spreken we met betrokkenen van de KNRM. Aan het woord is Rick van der Deijl (35).

door Fred Louter

Het is momenteel hartje winter, wat niet betekent dat het in deze periode van het jaar rustig is aan de Nederlandse kust. Ook nu is er nog genoeg te beleven. Zo wordt er bij stevige wind regelmatig door diverse sportieve mensen gesurft. Dat kan zijn golfsurfen, maar ook het steeds meer aan populariteit winnende kitesurfen. “Prachtige sporten, maar zoals elke sport niet geheel zonder gevaar”, zegt Monsternaar Rick van der Deijl van de KNRM, al zo’n acht jaar werkzaam vrijwilliger bij de KNRM. “Punt is wel dat deze sporten natuurlijk op open zee plaatsvinden. Als er dan iets fout gaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Al is dat zelden het geval. Dat heeft zeker ook te maken met de ervaring en zelfredzaamheid van de sporters en natuurlijk ook door de inzet van de KNRM. Bij een melding dat er een surfer in de problemen komt of wordt vermist, komen we - vaak samen met andere kusthulpdiensten - direct in actie met onze boot, de George Dijkstra. De meldingen zijn vrijwel altijd afkomstig van wandelaars of andere passanten, al slaan watersporters via hun horloge of app soms ook alarm. Een melding vanaf de kant is soms terecht, soms onterecht. Wij raden mensen aan om altijd te bellen wanneer er iets niet in de haak lijkt. Beter tien keer onnodig uitgerukt, dan één keer niet als daarmee een ongeluk voorkomen had kunnen worden. Daarnaast is elke actie voor ons weer een mogelijkheid om - regelmatig ook samen met overige hulpdiensten - te oefenen.”

Noodfakkel

Ondanks de over het algemeen goede uitrusting en conditie van de watersporters, heeft Rick wel een paar tips: “Zorg dat je materiaal is gemarkeerd met contactgegevens. Zo kunnen we altijd contact met de eigenaar van de plank opnemen als er een aanspoelt. Bij de KNRM zijn Be Traceable-stickers met dit doel verkrijgbaar.” Mocht het echt fout gaan, zoals verstrikt raken in het tuig van de kite, dan is het natuurlijk belangrijk dat de pechvogel snel gevonden kan worden. Dat lukt beter met kleding die ook in een groot open water direct in het oog springt. Rick: “De meeste surfers dragen zwarte kleding. Ons advies: doe daarover een opvallend gekleurd surfshirt aan, dat valt ook iets verder uit de kust op! Ook is het altijd goed om een noodfakkel bij je te dragen. Of het beter is om in het meer van de zandmotor te surfen? Dat kan, maar door de geringe diepte kunnen surfers hier weer harde klappen oplopen. Dus ook hier schuilt gevaar, al is dat anders van aard.”


Zichtbaarheid is van groot belang op open zee. - KNRM

Boei en samen

Tot slot zijn er tegenwoordig ook veel zwemmers en dippers in zee te vinden. Geoefende zwemmers dragen in deze tijd uiteraard zwempakken, waardoor ze tijdens een zwemtraining van soms wel enkele kilometers (!) niet onderkoeld raken. “Maar ook hier geldt dat je er goed aan doet om goed zichtbaar te zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van een gekleurde boei. Dan hebben we tegenwoordig ook nog de zogeheten zeedippers: mensen die regelmatig even de koude zee induiken en daar een paar minuten ‘genieten’ van het ijskoude zeewater, dat inmiddels is afgekoeld tot zo’n 7 graden. Ga nooit alleen, want er kan zomaar kramp in je benen schieten. Verder zou ik zeggen: geniet ervan!”

Statistieken 2022:

  • 25 operationele vrijwilligers
  • 66 x in actie voor verschillende hulpvragen
  • 16 x hulp verleend aan kite- en golfsurfers
  • 8 vaartuigen kwamen in problemen en werden geholpen
  • 11 x uitgevaren voor een in problemen gekomen of vermiste zwemmer
  • 2989 kilometer werd er gevaren met de George Dijkstra
  • 6 overige inzetten (bergen van de ZM-A boei, crash van vliegtuigje, medische inzetten

Houd de KNRM in de vaart!

De KNRM bestaat bij de gratie van donoren, sponsoren, reders en vrijwilligers. Bijdragen aan de continuïteit van de KNRM? Ga naar knrm.nl.