D66: ‘Gemeenteraden moeten vuurwerkverbod steunen’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Stockfoto)

D66 Westland wil dat gemeenteraden het initiatief van een aantal partijen in de Tweede Kamer om te komen tot een landelijk vuurwerkverbod gaan steunen. Dat blijkt uit een motie die de fractie tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering zal indienen.

“We zien dat er jaarlijks een discussie wordt gevoerd over een vuurwerkverbod in Nederland en elk jaar wordt de meerderheid voor een dergelijk verbod steeds groter”, aldus fractievoorzitter Benjamin Hofland, “de burgemeester van Westland heeft zich al eens uitgesproken voor een landelijk verbod en met hem vele andere burgemeesters. We moeten ons als gemeenteraden ook uitspreken, om de kans van slagen van het initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer te vergroten.”

De discussie over een vuurwerkverbod is inmiddels even traditioneel als het vuurwerk zelf. Volgens D66 Westland zijn er heel veel argumenten om vuurwerk te verbieden, denk aan de overlast die het veroorzaakt voor mensen en dieren, de rommel die na het afsteken op straat blijft liggen, het belagen van hulpverleners en de ongezonde hoeveelheid fijnstof die het afsteken van vuurwerk tot gevolg heeft.

Afgelopen jaarwisseling gold in Westland geen vuurwerkverbod. In omliggende gemeenten, bijvoorbeeld in Schiedam, was het afsteken van vuurwerk wel verboden. Aan dat verbod werd vrijwel geen gehoor gegeven.